Hvordan er det å ha ørkenrotter?


Jeg fikk et spørsmål for en stund tilbake hvor personen lurte på hvordan det egentlig var å ha ørkenrotter, så jeg tenkte jeg kunne skrive et innlegg om dette.

Først og fremst må jeg si at det er utrolig gøy å ha ørkenrotter. De finner på så mye forskjellig tull og det fasinerer meg hvordan de lager huler og tunneler i sponet.

Men det er jo også en del avsvar og utgifter som følger med.

- Først og fremst så må man jo kjøpe alt av utstyr, akvarium og sånt. Og det koster jo en del, men det varer jo også lenge. Jeg har jo akvarium og utstyr både her i Tromsø og hjemme til foreldrene mine. Men de er begge to kjøpt via finn.no så sparte en del på det. Dessuten er pappa flink og bygger ting til ørkenrottene med planker og treplugger, så det er helt ørkenrottevennlig. Det det blir mest utgifter av er spon og badesand og reising. Nå trenger man ikke å gi dem tilgang til badesand hver dag som jeg gjør, og mange ørkenrotter liker heller ikke å bade i sand, men da må man gi den omega 3 så pelsen deres holder seg fin. Spon går det mye av fordi jeg gir dem så mye at de faktisk kan grave og lage tunneler, noe jeg har sett at mange andre ikke gjør. Men jeg prøver liksom å gi dem mulighet til å utfylle alle sine behov selv om de er i fangenskap. Men man trenger bare å bytte spon ca hver 3. uke så det er jo ikke så dyrt i lengden. Jeg reiser hjem to ganger i året, og da må ørkenrottene være med. Det koster jo selvfølgelig penger å ha dyr med på fly så jeg må ut med 1000 kr ekstra i året i reiseutgifter. Men dette går jo bort vis man har bil eller vis man bor hos foreldrene sine. Mat og sånt er ikke en stor utgift ettersom de spiser lite. De hjelper meg også å spise opp grønnsaker og frukt før de blir dårlige så det er jo kjekt. Jeg gir de frukt og grønt sånn som epler, salat, gulrot, druer og rosiner, men dette skal de bare ha annenhver dag. Også kan man spare mye ved å ta seg en tur i skogen og plukke kviser, gi de doruller og røtter. Steiner kan også være kjekkt å ha i akvariumet og for å ha ute på gulvet når de er ute å leker. Jeg bruker også å gi dem eggkartonger, iskartonger med hull i og tomme shampooflasker som de kan ha det gøy med når de er ute å springer (ps: de spiser ikke på flaskene).


Her var det litt lite spon ettersom jeg gikk tom..

- Ørkenrotter kan fort bli fete når de er i fangenskap, uansett om de har nok plass i buret sitt, derfor er det viktig å aktivisere dem. I buret skal de ha mye å holde på med, og plass sånn at de får til å springe litt. Man bør også slippe dem løs på gulvet, helst i et rom der de ikke får tak i ledninger eller ting dere er redde for.. Jeg bruker badet, hvor de er ute hver dag i ca en time.


Her har de klatret opp på kommoden via meg.

- Det er viktig å ta hendyn til dyrene. Ørkenrottene sover jo 2-3 timer også er de våkne i 2-3 timer og sånn går døgnet, og det er veldig viktig å ikke forstyrre søvnrytmen deres. Derfor kan man ikke bruke så veldig mye mens de sover. Å ha på tven med litt volum på går greit, men sånn som å trene og støvsuge går ikke ann. Derfor må man dele opp dagen sin litt sånn at man gjør de bråkete tingene man må gjøre mens de er våkne, iallefall når man bor i en liten leilighet sånn som jeg gjør. Har man et helt hus kan man jo gjøre bråkete ting andre plasser enn der de er når de sover.


Hvorfor kaste noe andre kan ha bruk for?

- Rengjøring blir også viktigere. Før kunne jeg støvsuge kanskje annenhver uke, men nå må jeg støvsuge annenhver dag ca. Det faller ned en del ting fra buret deres, og badet er jo et totalt kaos etter et par dager. Pappbiter overalt.. Heldigvis bæsjer og tisser de ikke så mye så jeg må ikke vaske gulvet like ofte som jeg støvsuger (bæsjen deres er tørr for de som ikke vet det, så støvsugern tar det). Jeg har også måtte blitt flinkere med å ha på vifta når jeg lager mat, for jeg ser ikke helt for meg at lukta av løk er så godt for dem.


Her har de bygd tunnel hele veien rundt som dere kanskje ser, og litt mer spon enn på det forje bilde! Og litt gris på bordet..

 

Så jeg bruker opp til 2 timer på ørkenrottene hver dag, så lenge jeg har mulighet til det + at jeg må gjøre en del andre ting ettersom jeg har dem som tar litt tid. Men det er absolutt verdt det!

Og tror de har det bra hos meg!

 

Noen som ble klokere av å lese dette?



8 kommentarer

Skrulla

09.04.2012 kl.18:29

Dem er da morsome! :)

Hildur

10.04.2012 kl.14:37

Skrulla: Ikke sant :D

Frøydis

10.04.2012 kl.17:46

Jeg hadde ørkenrotter før. De var supertøffe! Vi hadde dem i et lignende opplegg, men brukte en type sand istedet for spon. Veldig morsomt hvordan de pusset opp hjemmet sitt hele tida. Begynte å kalle dem interiørarkitektrotter til slutt.... Fineste små dyrene! :-P

Hildur

10.04.2012 kl.21:10

Frøydis: Hørtes bra ut! Jeg tenkte på å bruke sand, men jeg fant ikke noe som va billig nok til at jeg kunne ha så mye av det :) Har heller litt tørr blomsterjord oppi sammen med sponet :) Og en del av badesanda faller jo ut i sponet etterhvert :P De er veldig flinke til å stelle med hjemmet sitt ;) Blir det kjedelig for dem er det bare å rasere litt så de får lage nytt :P Høres slemt ut, men jeg ødelegger aldri vis de har laget skikkelige ganger og huler da :)

Angela

02.08.2012 kl.17:34

Ja jeg lærte masse etter å ha lest innlegget her :)

Kjempegodt :)

Hildur

02.08.2012 kl.22:43

Angela: Så bra :) Vis det er noe du lurer på om ørkenrotter er det bare å spørre :)

Marie

19.11.2016 kl.17:59

Hei! Jeg fant dette innlegget etter et Google-søk. Ser at det er gammelt, men tenkte å prøve med et spørsmål likevel. Hvordan er det egentlig å reise med dem? Jeg lurer fordi jeg skal ta toget med mine for første gang. Hele reisen vil ta over 10 timer én vei, med tog og buss og båt inkludert. Tror du at de kommer til å klare seg? De liker ikke så veldig godt å bli flyttet på i transportburet sitt.

Hildur

19.11.2016 kl.18:13

Marie: Jeg tror du heller burde finne noen som kan passe dem enn å reise så lenge med dem. Det vil være stressfullt for dem å reise, så når det er såpass lang tur vil det bli vanskelig for dem å sove når de skal og slikt, så anbefales ikke. Må også huske på at de burde ha ganske stabil temperatur, og når du da skal både med buss, båt og tog med dem kan du ikke vite med sikkerhet at det er stabil temperatur og slikt, og er det mindre enn 15 grader ute burde de ikke være ute i mer en kanskje en kort gåtur fra huset til bilen :)

Finn heller noen dyrepassere du :)

Skriv en ny kommentar

Hildur

Av og til føler jeg meg malplassert i denne verdenen. Som om jeg ikke helt passet inn. Derfor har jeg brukt livet mitt på å drømme meg bort i bøker, musikk, spill og bilder. Jeg har en svakhet for det meste som ikke er sett på som vanlig, men har hele livet mitt prøvd å skjult dette for å passe bedre inn. Men dette er det slutt på nå. For utenom å drømme meg bort er interessene mine: Dyr, gå i naturen og bare være til, hekle, tegne, scrappe kort, ta naturbilder, gå på bruktbutikk, skrive, hagearbeid osv. Har også begynt å lære meg å spille på mandolin. Er litt nerd så har en annen blogg som heter mshildur90.blogg.no. Kontakt: mshildur90@hotmail.com



hits