hits

Kritisk tenking - bedre dyrehold!


Når man driver på med dyrevern, er det en ting som går igjen. Personer som tror de vet best. En person kan si "Jeg har alltid gitt kaninene mine brød, i alle de 40 år jeg har hatt kanin, så derfor ser jeg ikke noe grunn til å slutte med det!", selv om forskning viser at kaniner ikke burde spise brød. Noen er så bestemte på at det de lærte for mange mange år er rett, at de nekter å tenke i et sekund at de kanskje har feil.

Forskingen går jo framover, stadig vekk, og dette gjelder også når det kommer til dyrehold. Ting som før ble sett på som ok og normalt, er nå ikke bra for dyrene, fordi vi nå vet bedre. (Bildet tilhører: Lisa Linnéa Aune. Lånt med tillatelse. Lenvinbrothers på Insta) Søtnosene har fått seg blomsterkrans!

Et eksempel på dette kan jeg ta fra min egen erfaring. Jeg har hatt ørkenrotter nå i 4 år ca, tilsammen har jeg hatt 6 stykker i denne perioden. Når jeg skaffet med ørkenrotter hadde jeg lest mye om dem på forhånd og forberedt meg på å bli eier til en type dyr jeg ikke hadde hatt før. Blant annet leste jeg at løvetannblad var en flott snacks til ørkenrotter om sommeren. Så derfor ga jeg de første ørkenrottene mine løvetannblad innimellom. For noen måneder siden leste jeg en liste med grønnsaker de ikke kunne få, og plutselig oppdaget jeg at løvetann sto nå på listen over ting de ikke burde spise. Etter noe forsking hadde de funnet ut at løvetann ikke er bra for ørkenrottene, og kan skade dem om de får det over lengre tid. Selvfølgelig har jeg nå stoppet å gi løvetann som snacks.

Men om jeg hadde vært en av de som hadde tenkt "jeg vet best" så hadde jeg bare ignorert dette, eller kanskje ikke sjekket den listen i hele tatt, og det hadde kanskje endt med at dyrene mine har dødd før sin tid pga leversvikt. For alt jeg vet kan leversvikt være grunnen til at mine to første ørkenrotter døde i en alder av 2 og 3, men det er ikke godt å vite. Jeg gikk ut ifra det som på den tiden var sett på som rett, så jeg vil egentlig ikke tenke for mye over det og få dårlig samvittighet. Jeg hadde ikke noen måte å vite at det var feil. 

(Bildet tilhører Tina Fjellmo. Lånt med tillatelse.) Det er godt å sove på gulvet og føle seg trygg!

Man må faktisk tenke kritisk når man har dyr, og ellers i hverdagen også. Av og til må man sette seg ned, lese ny litteratur om dyrene man har for å se om det har kommet noe nytt, og prøve å tenke "har dyrne mine det bra nå?" og "hvordan kan jeg gjøre livet deres enda bede?". Og om noen forteller deg om noe du kan gjøre bedre, ikke bli sint eller fornærmet, sjekk det heller ut. Stemmer det denne personen sa, så er det vel verdt et forsøk?

Det som også er viktig er å være kildekritisk. Om du leser på en blogg at "gi ørkenrotter kål!" så betyr ikke det at de har godt av kål, faktisk er kål skadelig for dem, og kan i verste fall gjøre slik at de dør. Om jeg skriver informasjon om dyr på bloggen min, så må man ta det med en klype salt. Jeg er jo bare et menneske som kan ta feil. Gå til sikre kilder for å finne informasjon om dyret ditt. Om om disse sikre kildene viser at du har gjort noe feil, så lær av det!

Gjør man dette har man kommet langt i å gi dyrene et verdig liv. Om man bare går ut ifra det som før ble sett på som rett, så kommer man seg ingen vei. Det er ikke mange år siden kaniner flest hadde et forferdelig liv i trange bur, ute i kulden, og folk trodde de hadde det bra. Nå har forskningen kommet såpass langt at vi vet kaniner får problem med rygg og ledd om de sitter i bur, og vi vet at de får smerter og gikt av å sitte i kulde, og vi vet også mer om hva de kan og kan ikke spise.

(Bildet tilhører: Kjersti Faistrup Eldholm. Lånt med tillatelse.) "Titt tei!"

Når jeg hadde kaniner sist, for mange år siden, så trodde jeg at de hadde det bra, men når jeg tenker tilbake så var det mye som var feil. De fikk alt for lite høy, de fikk dårlig mat, de bodde hver for seg (når de trives best sammen) og de bodde mer eller mindre oppå sin egen skit da vi ikke rengjorde der så ofte. Og de hadde det nok kaldt om vinteren, da de bodde ute eller i hønsehuset. Nå vet jeg bedre, og om jeg skulle skaffet meg kaniner nå, ville jeg fulgt Den Store Kaninboka, da den viser hvordan kaniner burde ha det nå. 

Forskingen kommer stadig med ny info, og som dyreeier er du nødt til å følge med. Når du skaffer deg et dyr tar du på deg ansvaret for at det skal ha det bra, hele sitt liv, og da kan du ikke bare gå ut ifra at det har det bra. 

(Bildet tilhører: Kine Helene Christensen. Lånt med tillatelse.) "Kan jeg få noe godt a? Pliiiiis!"

(Bildet tilhører Lykke Pasbøl. Lånt med tillatelse.) "Det var en merkelig katt assa!"

(Bildet tilhører: Marthe Stene. Lånt med tillatelse.) "Snooork!"


(Bildet tilhører: Carina Aasvang. Lånt med tillatelse.) Enda en som snorker! 

(Bildet tilhører: Veronica Vatnelid Langøen. Lånt med tillatelse.) Vill etter dill!


Takk til alle jeg fikk låne søte kaninbilder av, dere er supre! 

#kanin #rabbit #dyr #dyrevern #tenk #husdyr #kjæledyr #hildur90 #mshildur905 kommentarer

Natalie kristoffersen

14.06.2015 kl.20:50

så fine bilder :D

maria

14.06.2015 kl.22:37

Utrolig bra skrevet. Man skal være ydmyk da man har dyr. Man har tross alt ansvar over et liv!

Øyvind

15.06.2015 kl.01:18

Utrolig mange som spør om helseråd på Facebook og andre sosiale medier for tiden. Litt skummelt. Enig med deg at dette er noe du bør få fra lege (i tilfelle mennesker) og veterinær. Altfor mange kjerringråd, folk som legger altfor mye vekt på enkelthendelser, og lurendreiere som prøver å selge deg alle mulige rare ting der ute.

Hildur

15.06.2015 kl.13:58

Øyvind: Ikke sant! Ser ofte at folk henvender seg til grupper inne på facebook angående skader og sykdom på dyr, isteden for å ringe dyrlegen. Folk vet vel ikke at det å ringe dyrlegen faktisk er gratis.. :) Ser jeg slikt er mitt råd alltid "Ring dyrlegen", sålenge det ikke sitter en sakkyndig person inne på gruppa og svarer :)

Gnagerhiet

28.06.2015 kl.19:45

Utrolig bra innlegg! Det er super viktig å lese godt om dyret man skaffer seg før man skaffer det! Viktig å spørre de man er 110% sikker på har peiling på hva de snakker om!

Jeg sier ikke at jeg er ekspert, men siden dette med riktig dyrehold er super viktig har jeg startet en blogg hvor jeg har gått spesielt inn på hamster og marsvin, nettopp fordi det er alt for mange som har disse dyrene som overhode ikke vet nok om det! Mitt mål med bloggen er å videreformidle riktig infomasjon som jeg er 110% sikker på stemmer og få folk til å nå sider hvor man kan lese om riktig hold av hamster og marsvi og jeg kommer ikke til å gi meg før jeg har nådd målet mitt med å spre bloggen min til flest mulig mennesker fordi dette er så viktig!

Skriv en ny kommentar

Hildur

Av og til føler jeg meg malplassert i denne verdenen. Som om jeg ikke helt passet inn. Derfor har jeg brukt livet mitt på å drømme meg bort i bøker, musikk, spill og bilder. Jeg har en svakhet for det meste som ikke er sett på som vanlig, men har hele livet mitt prøvd å skjult dette for å passe bedre inn. Men dette er det slutt på nå. For utenom å drømme meg bort er interessene mine: Dyr, gå i naturen og bare være til, hekle, tegne, scrappe kort, ta naturbilder, gå på bruktbutikk, skrive, hagearbeid osv. Kontakt: mshildur90@hotmail.com