hits

Frivillige barnløse er egoister!


For en god stund siden leste jeg en artikkel, om folk som velger å være barnløse. Det var en diskusjon som raste rundt en god stund, og for min del var det veldig interessant. Jeg er nemlig en av disse som ikke vil ha barn. 

Jeg har aldri fantasert om å bli mamma, eller hatt et sterkt ønske om å produsere et barn. Det er ikke slik at jeg hater barn, tvert imot er jeg veldig glade i dem. Jeg elsker tantebarna mine, og synes det er stor stas når jeg får være med dem. Men jeg vil ikke ha mine egne barn. For det første er jeg ikke i en situasjon hvor et barn hadde vært en logisk ting å skaffe seg, med tanke på at jeg verken har økonomi til det, en mann, førerkort eller lyst på barn. Frihet er noe som står sterkt i mitt liv, og det gir meg mye glede å kunne gjøre litt som jeg vil.

Det kan jo selvfølgelig hende at jeg ombestemmer meg når det kommer til barn, men jeg tviler egentlig litt. Jeg bruker å si til folk som spør at jeg ikke har lyst på barn, men at om jeg en gang føler at jeg er klar og vil, så vil jeg heller adoptere. Ikke fordi det gir deg mer frihet å adoptere, i forhold til å produsere din egne unge, men det er så mange barn der ute som ikke har foreldre, så hvorfor ikke hjelpe noen av dem? Dessuten er det ingenting som frister med å være gravid og å føde.

Den artikkelen jeg leste provoserte meg grenseløst, men jeg tenkte jeg ikke skulle skrive noe om det, ettersom mange dømmer de som sier de ikke vil ha barn. "hva er feil med deg?" og "hvorfor vil du ikke ha barn?" er ting som stadig går igjen. Jeg vil bare si at om det er noe galt med meg, og det er derfor jeg ikke vil ha barn, da er det vel bra at jeg ikke får barn?

Men etter å ha tenkt på dette lenge fant jeg ut at dette var faktisk noe jeg bryr meg så mye om, at jeg nesten måtte si noe på det. Artikkelen sa i grove trekk at de som valgte å ikke få barn var egoister ettersom de kom til å bli en byrde for samfunnet når de ble eldre. Her er jeg helt uenig. ALLE SAMMEN blir en byrde for samfunnet, uansett om man har barn eller ikke. Hvor mange gamle ender vel ikke opp på sykehjem og aldershjem, fordi barna deres ikke har tid til å hjelpe dem? Og hvor mange gamle sitter vel ikke i ensomhet, selv om de har barn? Sjansen er litt større for at de kan få hjelp når de har barn, men det er langt fra en selvfølge. 

Dessuten, er det ikke mer egoistisk å skaffe seg barn en ikke ønsker, bare for at de skal kunne hjelpe deg når du blir gammel? Å være uønsket og føle en bare er i veien kan ikke være en god oppvekst. Og ja, kanskje kan disse som ikke vil ha barn, men som føler de må, skjule at de egentlig ikke ville ha barn, for man blir jo glad i skapningen. Men det vil alltid være andre ting en heller har lyst å gjøre, isteden for å ta seg av ungen. For her er tingen. Når du skaffer deg barn, så blir barnet livet ditt. Alt du gjør omhandler barnet, og de få tingene de gjør som ikke har noe med barnet å gjøre, må skje mens barnet sover eller er med andre folk. Og om du ikke ønsker et barn, og ønsker frihet, så vil dette sakte men sikkert kvele deg. Og dette kan barnet føle. 

Så nei, jeg er ikke egoistisk fordi jeg ikke vil ha barn. Jeg blir en byrde for samfunnet uansett hva jeg gjør, ettersom de fleste barn har sitt eget liv å tenke på når foreldrene blir gamle. Og om jeg blir så stor en byrde som gammel fordi jeg ikke har produsert barn (som sikkert hater meg fordi jeg ikke ønsket dem uansett), så kan vel bare en snill sjel ta meg bak uthuset og skyte meg når tiden er inne. Da har jeg fått levd det livet jeg ønsker, og hatt det flott, også slipper vi at jeg blir en byrde for samfunnet.

#barn #familie #barnløs #samfunn #egoisme #eldre #byrde11 kommentarer

Elin Slåen

23.08.2015 kl.13:41

Jeg er også frivillig barnløs- det er visst krise for mange :P

De fleste sier jeg kommer til å ombestemme meg og er helt sikker på at jeg om noen år vil komme med gravidmage og hele pakka- de er helt sikre i sin sak, for de veit nemlig best.

Jeg spør alltid hva de skal si når jeg kommer tilbake om 20 år og fremdeles ikke har barn- hvem hadde rett sa du- men det svarer de aldri på. De er bare sikre i sin sak- sannheten er at de ikke kan ta mer feil :P

Hildur

23.08.2015 kl.13:44

Elin Slåen: Haha, jeg har fått høre dette ofte jeg også! Og samtidig får jeg høre "du må skynde deg å få barn, mens du enda kan" og "du kommer til å bli ensom når du blir eldre" :P Jeg er åpen om at ting kan forandre seg for meg, men jeg har liksom aldri følt et ønske om barn så jeg tviler jo sterkt på at det blir å forandre seg ;) Spesielt fra familien får jeg høre slike ting, og før var jeg litt unnvikende osv, for jeg følte at jeg hadde feil og de hadde rett, på et vis.. Men nå gir jeg litt mer F*** i hva de mener xD

Elin Slåen

23.08.2015 kl.13:46

Jeg fikk høre når jeg var 17 år at min biologiske klokke tikket- la den tikke! Ha ha..

Hildur

23.08.2015 kl.13:49

Elin Slåen: Sikkert da de begynte å mase på meg også :P Men tviler på at de hadde blitt glad om vi hadde fått bar i en alder av 17 år.. :P Rart det der!

Elin Slåen

23.08.2015 kl.13:54

I min familie har de vært tidlig ute hele gjengen. Bestemor 17. Mor 15. Søsken 18, 17, 22 (bror- han slipper så klart unna mas), 18, 20 og noe rundt der. Jeg har mistet oversikt da jeg har 7 søsken og 5 av de har barn :P ha ha..

Hildur

23.08.2015 kl.13:56

Elin Slåen: Hehe! :D Ja hver sin smak :)

Elin Slåen

23.08.2015 kl.14:08

Ja, ikke sant. Men som jeg sier- bare for at dere er sånn, så trenger ikke jeg være det :P Det verste er at den gangen, 17 år altså, så hadde jeg dumpet ut av skolen, null kjæreste, bodde hjemme og hadde ikke fått jobb- likevel var det mas om den biologiske klokken min som tikket. Hallo liksom- man kan jo spørre seg hvem som er den egoistiske. De som innser at de ikke har noe å tilby et barn, eller de som setter barn til verdens uten å tenke etter hva det faktisk vil si å sette et barn til verden...

Hildur

23.08.2015 kl.14:10

Elin Slåen: Det er også et godt poeng :) Man må kunne klare å se om man har noe å tilby et barn eller ikke :)

Elin Slåen

23.08.2015 kl.14:32

Man kommer langt med luft og kjærlighet, men det er liksom ikke nok :P

Øyvind

23.08.2015 kl.21:16

Er ikke mindre egoistisk å velge å få barn. Hører sjeldent folk si "jeg vil lage barn sånn at nok et menneske får oppleve denne fantastiske verdenen vår". Det går liksom på at de vil ha barn for sin egen del. Ikke at det er noe i veien med det, men da har de liksom ikke grunn til å kalle andre egoister. Nemi hadde en fin stripe om akkurat dette, tror jeg.

Selv er jeg vel litt ambivalent. Er ikke at jeg ikke vil ha barn, men vet ikke om jeg ville vært klar for det nå uansett.

Hildur

24.08.2015 kl.13:41

Øyvind: Enig med du! Om folk ønsker barn og er klar for det, så er det jo fint for dem, men det vil jo alltid være for sin egen del ;) skal se om jeg finner den Nemi-stripa ;)

Skriv en ny kommentar

Hildur

Av og til føler jeg meg malplassert i denne verdenen. Som om jeg ikke helt passet inn. Derfor har jeg brukt livet mitt på å drømme meg bort i bøker, musikk, spill og bilder. Jeg har en svakhet for det meste som ikke er sett på som vanlig, men har hele livet mitt prøvd å skjult dette for å passe bedre inn. Men dette er det slutt på nå. For utenom å drømme meg bort er interessene mine: Dyr, gå i naturen og bare være til, hekle, tegne, scrappe kort, ta naturbilder, gå på bruktbutikk, skrive, hagearbeid osv. Kontakt: mshildur90@hotmail.com