hits

"Du må finne deg en rik mann"


Dette er noe jeg stadig vekk har fått hørt i min oppvekst. Jeg ønsket meg gård og en hest, og da fikk jeg til svar "Du må finne deg en rik mann". Jeg drømte om å utvide huset etterhvert, og fikk til svar "Du må finne deg en handyman". Mannfolk var liksom svaret på alt. Og nå venter sikkert mange folk i spenning på at jeg skal komme ut av skapet og si at jeg liker ikke menn, men damer. For det er tydeligvis mange som tror jeg er lesbisk, til og med i min egen familie. Men når, beklager å måtte skuffe dere, jeg er ikke lesbisk. Hadde jeg vært det, hadde jeg kommet ut av skapet for lenge lenge siden, da det aldri har vært et problem i min familie eller vennekrets. Det ville gått for seg på den måten: Jeg var på besøk til foreldrene mine, også ville jeg bare sagt "forresten e eg lesbisk, så om eg tar me ei jenta heim, itj bi sjokkert" og hadde sikkert fått til svar "æ vest d!" eller "ja ok!". Det hadde vært null stress. Jeg er heldig som har en så åpen familie og vennekrets!

Dette handler ikke om seksualitet, men det at kvinner gjennom hele oppveksten får høre at de trenger en mann for å gjøre ditt og datt. Og ja, mannfolk er kjekke å ha, men ikke et krav. Bestemmer man seg for noe, får man det som oftest til. Og om man er enslig, og møter på en utfordring man ikke klarer, da har man jo venner og familie å spørre om hjelp. Men om jeg spør om hjelp, er det ikke fordi jeg er ei dame, men fordi jeg, som en enkelt person, ikke kan gjøre alt her i verden. Og ingen menn kan gjøre alt her i verden selv heller.Jeg lurer på om mannfolk ofte får høre "du trenger en kvinne til ditt og datt"? Kanskje gjør de det, men da sikkert fordi de ikke er så flinke å lage mat eller vaske hus. For det er liksom en "kvinneting". Mens skal en kvinne pusse opp hus, da trenger hun en mann, for det er en "manneting". 

Jeg er oppvokst på bygda, hvor folk er stolte av å klare ting selv. Og ungene i min familie har fått gleden av å lære seg husarbeid, og det å hjelpe til, fra vi var ganske unge. Jeg husker en sommer der hele familien jobbet med å male huset vårt for eksempel, og da var ikke jeg så veldig gammel, kanskje 6 år. Jeg hjalp til slik som de andre. Jeg gjorde ikke like mye som dem (fordi jeg var liten og kort), men jeg var del av det likevel. Det hadde ingenting å si at jeg var jente.

Når jeg flyttet på hybel kunne jeg allerede å vaske klær, lage mat, og reparere mine egne klær. Og jeg er glad i å klare selv. Når vaskene mine går tett, er det lett å åpne opp rørene og fikse det selv, men likevel har jeg møtt på folk som har blitt sjokkert over at jeg klarte det selv. Faktisk så jeg en artikkel for noen måneder siden, som forklarte hvordan folk åpnet rørene under vasken, så dette er tydeligvis ikke noe alle kan, noe jeg trodde. Nå for tiden driver jeg å pusse opp hus. Det er en gammelt hus, over 100 år, som foreldrene mine eier. De har pusset opp en del før (med hjelp fra meg), men det er fremdeles en del ting man kan gjøre. Jeg har jobbet med å fikse opp terrassen i sommer, og skal iløpet av høsten male stue, og kjøkkeninnredningen. Jeg skal også snekre min egen bokhylle, noe jeg gleder meg til! Fram med tomstokk og sag!

Terrassen har blitt vasket, men ettersom den er gammel, har jeg i dag pusset den med maskin, for å bli kvitt noen svarte flekker. Jeg vet av folk som blir overrasket og stolt over meg, fordi jeg har klart dette selv. For det å sette i en stikkontakt, ta på seg en maske og øretelefoner, for så å pusse en terrasse, det er tydeligvis vanskelig, spesielt om du er kvinne, og dermed er det en manneting. 

Da jeg hugget ned et tre i hagen (med min lille øks Brynhild) var noe av det første jeg sa til min mor "Og hvem sier at jeg trenger en mann for å få ting gjort!". Bare for å poengtere at det å hugge ned trær ikke trenger å være en ting bare menn gjør.

Jeg forstår at de som sier "du trenger en rik mann" ikke mener noe vondt med det, men heller prøver å være morsomme, eller poengtere at det koster en del å ha en hest og gård, og dette er ikke ment for å henge ut noen. Jeg er glad i alle, selv om de kan si dumme ting av og til. Men jeg tror ikke dette bare skjer med meg. Det er ikke bare jeg som får høre at jeg "trenger en mann". 

Bare se på alle Disney-filmene. Iallefall klassikerne. Askepott har det forferdelig, blir behandlet som en slave av stemoren, men blir reddet av en kjekk prins, som gifter seg med henne (fordi han synes hun er vakker), og de lever lykkelig alle sine dager. Ariel skriver under på en kontrakt med et slemt monster, og bytter bort stemmen sin, bare for å få en sjanse med en kjekk mann (som hun bare liker fordi han er vakker), og alt ender selvfølgelig godt, han gifter seg med henne (fordi han synes hun er vakker også) og de lever lykkelig alle sine dager. Snehvit blir forhekset, og kan bare vekkes av "ekte kjærlighets kyss", og selvfølgelig kommer en kjekk prins og kysser henne (fordi hun er vakker), og de gifter seg og lever lykkelige i alle sine dager. Hun sov, og han forelsket seg i henne, noe som vil si at alt han brydde seg om, var hvordan hun så ut. På Disney sine sider står det det til og med dette om henne: "Snehvit er sjenerøs og kjærlig, og liker rengjøringen og matlagingen for de syv dvergene, og er fornøyd med å muntre opp andre mens hun venter på en dag da hennes prins kommer". For at ingen skal misforstå. Om en kvinne har lyst å vaske hus og lage mat, så er jeg ikke imot dette. Hun må få velge selv. Men fra en ung alder ble vi lært opp til at en mann i livet fikser alt. Og at dette er målet med livet. Finn en "prins" og lev lykkelig alle sine dager. Jeg husker en tid der jeg trodde at om jeg fant meg en kjæreste så ville livet mitt ble så mye bedre, men jeg har kanskje blitt litt mer kynisk på mine eldre dager. 

Om jeg får meg kjæreste, så er det flott. Og ja et par ting blir enklere å gjøre når man er to, i forhold til om man er en. Men det er ikke noe jeg "behøver" for å få det livet jeg vil ha. Man skal ikke trenge en rik eller handy mann, for man klarer selv!

Og hva om jeg hadde vært lesbisk? Da hadde jeg fått høre hele mitt liv at jeg trengte en mann, når jeg selv ønsket meg ei dame!

 #handyman #handywoman #klareselv #samfunn #synspunkt #feminist #feminisme #likestilling #disney #menn #kjæreste #trengerenmannÉn kommentar

Malene

24.08.2015 kl.18:25

Kjempe fin blogg :)

Koselig om du sjekker ut bloggen min og hvis du vil legge igjen en liten kommentar :)

Skriv en ny kommentar

Hildur

Av og til føler jeg meg malplassert i denne verdenen. Som om jeg ikke helt passet inn. Derfor har jeg brukt livet mitt på å drømme meg bort i bøker, musikk, spill og bilder. Jeg har en svakhet for det meste som ikke er sett på som vanlig, men har hele livet mitt prøvd å skjult dette for å passe bedre inn. Men dette er det slutt på nå. For utenom å drømme meg bort er interessene mine: Dyr, gå i naturen og bare være til, hekle, tegne, scrappe kort, ta naturbilder, gå på bruktbutikk, skrive, hagearbeid osv. Kontakt: mshildur90@hotmail.com