hits

Garnfiske.


Dette er noe jeg har tenkt på en del de siste dagene. Garnfiske. Jeg er oppvokst med fisking, da foreldrene mine elsker fisking og friluftsliv generelt. Det var mange timer på vannet, hvor jeg kjedet meg ihjel og ble oppspist av mygg, og mange timer på havet, hvor jeg ble sjøsyk, men hadde det enda ganske bra. Jeg likte å fiske (sålenge vi fikk fisk), og gjorde det mye da jeg var yngre. Nå har det dabbet litt av, for jeg får så dårlig samvittighet når jeg fisker. Men at andre fisker når jeg er med har jeg ikke noe problem med. 

Men, så er det garnfiske jeg tenker på nå. Vi fisket mye med garn i vannene rundt der vi nå har hytte. Lovlig selvfølgelig. Og når jeg var barn tenkte jeg ikke så mye på det. Men nå tenker jeg jo litt at garnfiske egentlig er ganske inhumant. Fiskene setter seg fast i et garn, får panikk og vikler seg inn mer og mer. Ofte blir kroppen deres klemt fast i garnet, noe som ikke kan være godt. Av og til kan de også få kutt fra garnet. De som til slutt ikke får til å bevege seg, noe fisk må gjøre for å overleve, dør. Det er nesten som om de blir kvalt. De som får til å bevege seg litt, overlever, men sitter fast i mange mange timer, får de blir dratt opp på land, og sakte men sikkert dør ettersom de ikke kan puste. Når jeg tenker human avliving, så tenker jeg det skal gå fort, og dyret skal kjenne minst mulig redsel. Mens her opplever fisken mye redsel. Faktisk er jo poenget at de skal bli redd slik at de tuller seg fast. Og garnet kan jo ligge iallefall 12 timer før det blir hentet opp, kanskje mer.


Hvis dere ser på noen av disse fiskene, så ser dere merker fra garnet. Ingen kutt heldigvis. (Bildet er lånt fra Kringlen.com, og tilhører ikke meg).

Om man fisker med stang, oter osv, så går det iallefall rimelig fort. Man sliter noen minutter med å få fisken opp, også dreper man fisken. Jeg vet det finnes folk som ikke dreper fisken, men bare lar den ligge å kveles, men dette burde unngås. Man burde alltid tenke at dyret man skal drepe skal dø så fort som mulig. 

Men når man bruker garn er det jo null måte å sikre at fisken dør fort, og så humant som mulig. 


Denne ørreten ble tatt på stang, og avlivet med en gang den kom opp, slik man burde gjøre.

Jeg vet jeg kommer til å få pes for dette. Folk kommer til å si at jeg overreagerer, og at det bare er fisk. Men fisker føler smerte og redsel, selv om de ikke kan å lage lyder. Jeg tror grunnen til at folk ikke bryr seg så mye om fisk, er rett og slett fordi de ikke kan høre at de lider, og derfor kan ignorere det. Jeg tenkte ikke så mye på fiskens rettigheter før. Jeg var jo med å satte ut garn, og syntes det var gøy, så jeg forstår at folk kommer til å krangle på dette. Men selv om noe har blitt sett på som ok før, betyr ikke at det er ok. Før i tiden kuttet de opp hunder levende, fordi de mente at dyr følte ikke smerter. Lydene de lagde når du kuttet dem opp var bare reflekser. Og det ble sett på som ok da, men nå derimot vet vi bedre. 

Man burde respektere alt liv, og det gjelder også fisk. 

#fisk #fisking #garn #friluftsliv #dyr #dyrevern #respekt #hildur90 #mshildur90Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Hildur

Av og til føler jeg meg malplassert i denne verdenen. Som om jeg ikke helt passet inn. Derfor har jeg brukt livet mitt på å drømme meg bort i bøker, musikk, spill og bilder. Jeg har en svakhet for det meste som ikke er sett på som vanlig, men har hele livet mitt prøvd å skjult dette for å passe bedre inn. Men dette er det slutt på nå. For utenom å drømme meg bort er interessene mine: Dyr, gå i naturen og bare være til, hekle, tegne, scrappe kort, ta naturbilder, gå på bruktbutikk, skrive, hagearbeid osv. Kontakt: mshildur90@hotmail.com