hits

Verden bryr seg ikke om Beirut.


Denne helgen har media vært pepret ned med artikler om Paris, og angrepene som skjedde der, og Facebook er full av profiler med det franske flagget. Det er en stor og fryktelig tragedie, som viser hvor ødelagt noen mennesker er i hodet. Ikke bare viser det hvor ødelagt folk som gjør slike ting er, men det viser også hvor trangsynte og idiotiske andre er. Nemlig de som nå bruker angrepene som et grunnlag for å ikke hjelpe flyktninger, uten å forstå at de som står bak angrepene, er det flyktningene rømmer fra. Ja, det kan kommer folk fra IS med flyktningene, men de kan komme hit uansett om vi tar inn flyktninger eller ikke. Og IS er ikke den eneste trusselen i verden. Breivik er jo et eksempel på at nordmenn også kan være ødelagt. Dritt kan skje, uansett hvor man er i verden, uansett hvem som bor der. 

Men uansett, det media nesten ikke har fått med seg, er at dagen før Paris, så skjedde det et angrep i Beirut, hvor over 40 liv gikk tapt, og over 200 mennesker ble skadd. VG, Dagbladet og alle nyhetssider er stappet full med Paris, men vil du vite om Beirut, så sliter du. Jeg viste ærlig talt ikke om Beirut, før et par dager etter det skjedde, fordi alt jeg så var Paris. 

Jeg la ut en post på Facebook, hvor jeg satte spørsmålstegn ved at alle byttet profilbilde til det franske flagg, men at de ikke byttet profilbilde for alt annet som skjedde i verden. Folk må for all del bytte profilbilde for å vise sympati, men problemet med det er at det ikke alltid blir gjort. Mer eller mindre alle har fransk flagg på Facebook, men hvor er de Libanesiske flaggene? Jeg så et par personer som hadde skaffet seg et profilbilde med både Paris og Beirut, men de fleste holdte seg bare til Paris. 


Dette hadde vel vært fint å hatt på profilbildet sitt?

Posten min på Facebook skapte litt diskusjon, ettersom folk misforsto det jeg mente. Men ærlig talt, jeg viste ikke om Beirut en gang da jeg la ut den posten. Jeg hadde ikke lest eller hørt noen ting om det, og la ut posten mer fordi jeg tenkte på all anna dritt som skjedde i verden konstant, som folk ikke virker som de bryr seg om. Hvor var Syrias flagg på Facebook, når ting gikk skeis der for eksempel? Og hvordan tror dere det føles for de i Beirut, når de ser at hele verden bryr seg om Paris, og regelrett ignorerer det som skjedde med dem? 


Folk i Beirut tente lys for å minnes de som døde i angrepene. 

Når angrepet på Utøya skjedde, så var amerikanske medier mer opptatt av å skrive om alkoholikeren og narkomane Amy Winehouse som hadde dødd, enn alle ungdommene og voksne som døde i Norge den samme dagen. Og det virker så sært. Og det er litt det samme som har skjedd her. Vi bryr oss mer om det som er nært og kjent, enn det som er litt fjernere og mer ukjent. 

Men man burde prøve å bry seg om alle menneskene i verden, og ikke bare de som er nærmest oss. Jeg forstår det er vanskelig, ettersom Beirut er lengre unna oss, og at de i Paris er mer lik oss, enn de i Beirut. Og kanskje har det litt med logistikk å gjøre, at det er enklere å lage artikler fra Paris enn Beirut, men man burde klare å bry seg om Beirut uansett om de er ulik oss eller ikke. Og media burde jo være variert, og få med seg alt som skjer i verden, ikke bare fokusere på en sak. 

Og hvorfor i all verden har Facebook lagt til at du kan legge det franske flagget på profilbildet ditt, uten å i hele tatt tenke på at det kanskje kom til å sette dem i et dårlig lys, med tanke på at de bidro til at hel verden glemte Beirut?


En artikken fra The New York Times, som omhandler hvordan Beirut føler seg glemt. 

Dette viser egentlig hvor mye makt media og sosiale medier som Facebook har. Om media velger å fokusere på en sak, så vil hele verden fokusere på den saken. Jeg tenker tilbake til tiden hvor svineinfluensaen var tingen folk var reddest (enklere tider). Media pøste ut artikler om svineinfluensaen, og gjorde folk pissredde. Folk som var helt friske tok til slutt vaksine mot influensaen, som var helt ny og ikke blitt testet skikkelig, og noen fikk ulike problemer pga det. De ble rett og slett skremt til å ta medisin, som det ikke var vits for dem å ta, og som ikke var helt bra for dem. 

Og det av media har så mye makt, er nesten mer skremmende enn alt som har med IS, mord og terror å gjøre!


 

#beirut #paris #IS #terror #facebook #fuckfacebook2 kommentarer

Øyvind

16.11.2015 kl.23:58

Er ikke 100% enig. Selvfølgelig bryr vi oss mer når noe skjer i Frankrike enn i Libanon, det har jo rett og slett å gjøre med at vi har en tettere tilknytning til Paris, men jeg knapt nok visste hvor Beirut lå. Angrepet mot Frankrike har også tatt langt flere liv enn angrepet mot Beirut; det gir mening i mine øyne at et angrep som dreper 120+ mennesker får veldig mye oppmerksomhet. Og det å forandre profilbildet midlertidig på Face er en ny funksjon som de mest sannsynlig ikke hadde utviklet før nå, selv om ja, de kunne sikkert gjort det sånn at du kunne forandre profilbildet ditt til hvilket flagg som helst eller noe. Og ja, mediene kunne kanskje brukt mer ressurser på å dekke i hvert fall det grunnleggende rundt Beirut.

Og svineinfluensaen var mer enn farlig nok til at det var riktig å få folk til å ta vaksine, men det er vel en annen diskusjon.

Hildur

17.11.2015 kl.15:43

Øyvind: Er heldigvis lov å ikke være helt enig :) Jeg forstår jo hvorfor folk bryr seg mer om Paris, men samtidig blir det i mine øyne veldig dumt. Det døde flere i Paris enn Beirut ja, så sånn sett var det en større sak på den måten. Men når folk ikke en gang fikk med seg hva som har skjedd i Beirut, så er det jo tydelig at det er en skjevfordeling i media :) Det at du kan bytte profilbilde for å vise støtte på Face har blitt brukt før. Jeg husker ikke i hvordan sammenheng, men det er iallefall ikke en helt ny funksjon :) Var det ikke en epidemi av regnbueprofiler for ei stund siden? Men når det skjer flere slike terror-saker på samme tid, så burde folk få mulighet til å vise støtten sin til alle terrorofrene, ikke bare de som er nærmest og mest kjent for oss :)

Skriv en ny kommentar

Hildur

Av og til føler jeg meg malplassert i denne verdenen. Som om jeg ikke helt passet inn. Derfor har jeg brukt livet mitt på å drømme meg bort i bøker, musikk, spill og bilder. Jeg har en svakhet for det meste som ikke er sett på som vanlig, men har hele livet mitt prøvd å skjult dette for å passe bedre inn. Men dette er det slutt på nå. For utenom å drømme meg bort er interessene mine: Dyr, gå i naturen og bare være til, hekle, tegne, scrappe kort, ta naturbilder, gå på bruktbutikk, skrive, hagearbeid osv. Kontakt: mshildur90@hotmail.com