hits

Yrkesfag = dumhet


Velger du yrkesfag, da er du dum. Alle sammen burde gå på universitet, og helst ta en mastergrad, for å kunne bidra i dagens samfunn. Vi trenger nemlig ikke rørleggere, bilmekanikere, bussjåfører og helsepersonell (med unntak av leger og slike høytutdannende folk). Det som er bra er om alle studerer på universitet, slik at alle kan være smarte og ha god lønn!

Man skulle iallefall tro at noen tenker dette. Da jeg valgte hva jeg skulle gå etter ungdomskolen valgte jeg å gå studiespesialiserende (før kalt allmennfag). Dette valgte jeg fordi jeg ikke viste hva jeg ville, og fordi det åpnet døra for alle høyere utdannelser. Jeg har før skrevet om hvordan jeg ikke turte å følge drømmene mine, og velge videregående som hadde gjort at jeg kunne gjort det, så det skal jeg ikke skrive om her. Men det jeg opplevde da jeg skulle bestemme hva jeg ville bli, var at noen yrkeslinjer ble neddysset og sett ned på. Yrkesfaglige studier som man kunne ta for å bli mekaniker, rørlegger osv, ble sett på som det de "dumme" tok. 

De som hadde gode karakterer ble oppmuntret til å ta høyere utdanning, og ble lovet høyere lønn og rett og slett et bedre liv. For de som var "smarte" kunne jo ikke velge yrkesfag! Det hadde vært en skam. Jeg tror jeg aldri fikk høre at mange yrkesfaglige yrker ga bedre lønn enn om du tok mastergrad i noe på universitet. I tillegg fikk yrkesfaglige studenter mindre studielån, fordi de gikk kortere på skole og fikk ut i betalt praksis. 

Så er det de som velger yrker som ikke krever utdannelse. DET var en skam det. Jeg jobbet en tid i en butikk, når jeg ble skikkelig skolelei, og jeg fikk ofte spørsmål om hva jeg skulle gjøre videre osv. Og selv om jeg hadde et ønske om å gjøre noe annet, så betyr det ikke at alle som jobber i en butikk har lyst å finne seg en "bedre" jobb. Noen elsker å jobbe i en butikk, og jeg vet om mange som har jobbet i butikk i mange mange år, og trives godt med det. Det betyr da ikke at jobben deres er mindre verdt? Eller at de er mindre verdt?

Det viktigste når man skal velge gjøre med livet sitt, er at man velger noe man tror man vil trives med. Og om man velger noe, som man finner ut ikke passer, så har vi i Norge, mange muligheter, og kan alltids studere senere i livet, eller finne seg en ny jobb. Om du jobber i en butikk, og er fornøyd med det, så gjør du det. Ønsker du å gjøre noe annet, så gjør du det. Og om du er en butikkansatt, lærer, bilmekaniker, rørlegger eller lege, det har ingenting å si, sålenge du er fornøyd med det du gjør!

Og vi trenger alle yrkesgruppene vi har for at samfunnet skal gå rundt. Hva om vi ikke hadde hatt søppelmenn?


 

(Bildet er lånt fra hlfbriskeby.no, og tilhører ikke meg)

#studie #skole #utdanning #universitet #yrke #yrkesfag #butikkansatt5 kommentarer

tankenemine67

03.02.2016 kl.21:39

Veldig bra innlegg! Ja, hva om vi ikke hadde søppelmenn?

militaten

03.02.2016 kl.22:51

ja jeg er enig i mye av det du sier ;) men teknologien har kommet veldig langt, det finnes allerede systemer som erstatter søppel menn, dette er fremdeles en dyr og til en vis grad tungvin løsning så for kanskje 20år til vil vi trenge de. Det samme gjelder i teorien alle ikke kreative, konstante, 1 motoriserte eller jobber som krever lite variasjon. Eksempler, selger, sekretær, postbud, dansere og det meste innenfor vare utplassering. Men vis disse jobbene blir tatt kan det føre til dårligere psykisk helse siden noen er bruker disse plassene som eneste sosiale område og mange blir uten arbeid siden ikke alle rett og sett kan eller vil passe til de jobbene som er igjen.

Hildur

07.02.2016 kl.17:35

militaten: En selger og sekretær osv trenger jo menneskelig intelligens for å fungere da. Det handler om å forstå medmennesker, hva de ønsker, og til en viss grad hvordan man manipulerer mennesker. En maskin kan ikke forstå personligheten eller plukke opp små hint, som mennesker plukker opp, så de yrkene kommer aldri til å bli byttet ut med maskiner. Jeg tror heller ikke at søppelmenn osv blir byttet ut, ettersom det krever så mye mer enn å tømme søppelbøtter i en bil. :P

Hanne Rams

04.02.2016 kl.14:37

Enig med deg! Verden er ikke så svart og hvit som man får høre på vgs. Man skal utdanne seg til å jobbe med noe man vil trives med - uavhengig av iq og lønn. Lykke varer lengre enn penger :3

En pussig detalj jeg la merke til når jeg gikk yrkesfag selv var at man stadig møtte flere målrettede folk på yrkesfagene enn i studiespess. De visste hva de ville bli og gikk rett for det. DET er på ingen måte dumme folk :D

Hildur

07.02.2016 kl.17:32

Hanne Rams: Ja, vi som tar studiespess er som oftest de som ikke vet hva de vil, selv om noen få selvfølgelig vet hva de vil gjøre videre ;) Det er jo ikke direkte dumt å ikke vite hva man vil gjøre, men det er iallefall ikke dumt å vite hva man vil gjøre ;)

Skriv en ny kommentar

Hildur

Av og til føler jeg meg malplassert i denne verdenen. Som om jeg ikke helt passet inn. Derfor har jeg brukt livet mitt på å drømme meg bort i bøker, musikk, spill og bilder. Jeg har en svakhet for det meste som ikke er sett på som vanlig, men har hele livet mitt prøvd å skjult dette for å passe bedre inn. Men dette er det slutt på nå. For utenom å drømme meg bort er interessene mine: Dyr, gå i naturen og bare være til, hekle, tegne, scrappe kort, ta naturbilder, gå på bruktbutikk, skrive, hagearbeid osv. Kontakt: mshildur90@hotmail.com