hits

Har du en bolig, må du betale NRK-lisensen!


Iallefall om "ekspertene" får viljen sin. Siden oktober i 2015 har et ekspertutvalg undersøkt hvordan Norges befolkning skal betale for NRK-innhold i årene som kommer. Fram til nå har det vært slik at om du hadde en tv eller en annen måte du kunne bruke NRK tilbud, så måtte du betale en lisens, som har vært på 2834 kr i året. Ettersom NRK tydeligvis ikke tjener nok på dette, og fordi streaming over internett osv gjør det vanskelig å finne ut hvem som faktisk bruker tilbudene deres, har eksperter brukt 9 måneder på å finne alternative løsninger på dette. NRK tjener akkurat nå ingenting på streaming over mobil og pc, noe som lett kunne fikses om de gikk bort fra at Norges befolkning skulle betale for 97 % av inntektene deres.

Ifølge Dagbladet er dette løsningen ekspertene foreslår:

  • Betalingen for NRK vil være omtrent det samme, eller lavere. Dagens kringkastingsavgift er på 2834,70 kroner i året.
  • Men i stedet for at betalingsplikten knyttes til om husstanden har en tv-mottaker, skal den knyttes til om du disponerer en bolig. Det skal kun betales ett bidrag per boenhet.
  • «NRK-bidraget» tar ikke stilling til om det finnes apparater i boligen som er egnet for konsum av NRKs innhold. Les: spillkonsoller, nettbrett, datamaskiner, mobiltelefoner eller tv-apparater.
  • Lisenavdelinga står som nå selv for for innkrevingen, og NRK mottar inntekten.
  • Siden alle som disponerer egen bolig betaler «NRK-bidrag» fritas bedrifter og institusjoner. Det er fordi privat betaling også omfatter bruk på arbeidsplassen, mener utvalget.

Det vil altså si at om du har en bolig, nå du betale nesten 3000 kr i året, på noe du kanskje ikke bruker. Dette tar ikke hensyn til hvor mye folk tjener eller hvor mye de har å rutte med ellers. Så er du en fattig alenepappa så må du likevel betale 3000 kr ekstra i året, noe som fort kan legge ekstra press på økonomien. Dette virker som et veldig urettferdig forslag. Først og fremst tar det ikke hensyn til at folk kanskje ikke har råd til å betale 3000 kr ekstra. Men det er også urettferdig ettersom de som ikke bruker NRKs tilbud likevel må betale. Jeg har nesten ikke sett norsk TV de siste 5 årene og har hørt litt radio på jobb, men ikke hørt på det hjemme. Skal jeg liksom begynne å betale 3000 kr i året til NRK ekstra fordi jeg har tak over hode? De har ikke bidratt til at jeg har tak over hode.

Jeg har aldri forstått hvorfor vi i heletatt betaler NRK-lisensen. Før tenkte jeg bare "Klarer ikke NRK å betale sine egne regninger?". Så jeg fant ut at jeg skulle grave litt og se hva som egentlig var grunnen til at vi i Norge skal støtte NRK økonomisk. På den første faktasiden jeg fant på NRK sine sider, var det beste jeg fant dette "Stortinget har bestemt at kringkastingsavgiften skal tilfalle NRK, som har fått i oppdrag fra Stortinget å være en reklamefri allmennkringkaster." Så ifølge dette betaler vi fordi NRK skal være reklamefri. Er dette eneste grunn så sier jeg bare KJØR PÅ MED REKLAMENE NRK!

Jeg trodde lisensen var til for å holde NRK nøytralt og fri for propaganda i min ungdom, noe jeg sånn halvveis kunne stå bak, men det virker ikke som det er tilfellet. Og de er iallefall ikke nøytrale når det kommer til kongefamilien og slike ting. Kritikk er jo skummelt!

Jeg begynte så å lese om Allmennkringkastingen, også på NRK sine sider. Stortingen hadde vist gitt NRK i oppgave å "tilby alle i Norge et bredt og allment medietilbud basert på norsk identitet, kultur og språk." Og kanskje gjør NRK en bra jobb med dette, noe jeg ikke kan vite ettersom jeg ikke bruker deres tilbud. Men er dette grunn nok til at vi alle sammen skal gi 3000 kr uansett hva vi har råd til? Og klarer virkelig ikke NRK å finansiere seg selv, om de har så godt et tilbud?

De fleste i dag bryr seg ikke om reklamer. Det er blitt en del av vår TV- og radioopplevelse, og de fleste av oss godtar de fordi vi vet reklamer trengs for å få økonomien til kanalene å gå rundt. Og om deres tilbud er så gode som de påstår, så burde de jo klare å få nok seere og lyttere til at økonomien kunne gått rundt uten hjelp fra folket? De påstår på sine sider at 9 av 10 i Norge bruker deres tilbud daglig, så med slike statistikker burde det være lett! 

En annen løsning de nevnte var at NRK-lisensen kunne bli lagt under skatten vår, men dette mener ekspertene ikke er en god ide, for da er ikke NRK uavhengig lengre. Men denne løsningen hadde iallefall vært mer rettferdig, selv om jeg enda mener NRK burde kunne klare seg selv. Da ville folk betalt ut ifra hva de tjente og hadde råd til i det minste. Selv om det er idiotisk å måtte betale for noe man ikke bruker. 

Jeg nekter iallefall å betale 3000 kr i året til noe jeg ikke bruker, bare fordi jeg har tak over hode. Da flytter jeg heller ut i skauen. Eller vil en lavvo defineres som en bolig?

Noen som har en god forklaring på hvorfor vi skal betale 3000 kr i året til NRK?6 kommentarer

morellen

01.07.2016 kl.15:31

Syns dette er helt bullshit! Nå betaler faktisk vi NRK-lisens, fordi mannen for 7 år siden kjøpte en ny TV, men vi har ikke kanaler her i huset. Ikke hører vi NRK på radioen, eller sjekker NRK på nettbrett eller PC. Vi bruker det rett og slett ikke, men vi betaler fortsatt avgiften. Dessverre er det så mye styr å bli kvitt den, for da må en representant komme hjem til oss å se at TVen er plombert, slik at vi faktisk ikke får det inn.

Skal innrømme at jeg blei sint da jeg leste om dette tidligere i dag, for en ting er hos oss hvor vi ikke orker styre med det. En annen ting er å ta betalt bare fordi man har tak over hodet - som du sier. Det er ikke greit. Mener personlig at det kan de da ikke ha rett til. Ta betalt fordi man bor i hus, liksom. Ikke greit! Da kan de heller gjøre som hele resten av TV-verden at man har et abonoment på NRK - slik som HBO, Netflix, Viaplay, Sumo you name it!

Hildur

01.07.2016 kl.15:53

morellen: Ikke sant! Om det er et problem at de ikke tjener noe på streaming, så kan de lett fikse det med et abonnent eller reklamer osv, isteden for å snylte på folk som ikke bruker deres tilbud :P Problemet er jo at stortinget har gitt NRK lov til dette, og da er det kanskje vanskelig for dem å gå tilbake på det og si "dere får faktisk klare dere selv", men come on :P De fleste tv-kanaler sliter for tiden, fordi folk bruker mer og mer internett, streaming og youtube. Men om de henger med trenden og satser på streaming osv, så vil det nok ordne seg for dem. Staten kunne godt støtter mediene våre litt (de kanskje gjør det fra før av?), men når folket i Norge faktisk betaler 97 % av inntekten til NRK, så synes jeg noe ikke henger på greip! Spesielt om man skal betale uten å bruke NRK til noe..

morellen

01.07.2016 kl.16:36

agreed, agreed!

militaten

02.07.2016 kl.16:57

hvis jeg må begynne å betale betyr dette også at jeg kan komme med mine meninger om hva jeg vil ha som betalende kunde, det er en rett de virkelig kommer til å få se forde jeg tviler på at det som går på nrk er noe jeg vil betale for. men selvfølgelig de ber jo om misfornøyde folk.

Hildur

02.07.2016 kl.19:32

militaten: Joda, men samtidig vil jo ikke NRK høre på alle i Norge, så selv om man betaler lisensen vil man ikke få noe for det :P Om du ønsker at NRK skal skaffe flere utenlandske serier for eksempel, det finnes jo mange gode serier som aldri kommer til Norge, så vil de ikke gjøre dette, fordi det er for dyrt for dem :P

militaten

02.07.2016 kl.20:33

det kan ta ikke være for dyrt for de når de skal ha penga til alle i Norge som har bolig :P men ja jeg vet de ikke kan høre på alle men det betyr ikke at jeg mase og klage litt ;) jeg må bare finne ut hvem som er smartingen bak denne iden :P

Skriv en ny kommentar

Hildur

Av og til føler jeg meg malplassert i denne verdenen. Som om jeg ikke helt passet inn. Derfor har jeg brukt livet mitt på å drømme meg bort i bøker, musikk, spill og bilder. Jeg har en svakhet for det meste som ikke er sett på som vanlig, men har hele livet mitt prøvd å skjult dette for å passe bedre inn. Men dette er det slutt på nå. For utenom å drømme meg bort er interessene mine: Dyr, gå i naturen og bare være til, hekle, tegne, scrappe kort, ta naturbilder, gå på bruktbutikk, skrive, hagearbeid osv. Kontakt: mshildur90@hotmail.com