hits

Fransk politi tvang kvinne til å kle av seg!


I det siste har debatten rundt Burkinier rask som bare det. Burkini er svømmeklær for muslimske kvinner, som dekker alt de har blitt opplært må dekkes. Personlig er jeg skeptisk til burkini og burka osv. Ingen burde få bestemme over en kvinne på den måten og si til henne ha hun burde ha på seg. Men dessverre er det enda slik i 2016 at menn enda får bestemme over kvinner i visse kulturer. Samtidig er jeg ikke helt imot burkinien heller, for den hjelper kvinner til å bli mer integrert tror jeg. De kan endelig dra på stranden og bade, og de kan dra på svømming i basseng uten at de får noe hat av den grunn.

I Frankrike bestemte de seg for å ha et forbud mot burkinier, og politiet opphever tydeligvis lovverket ved å tvinge kvinner som har på ser burkini til å kle av seg, framfor både dem og alle andre på stranden. For et par uker siden var det en sak i Dagbladet om dette, hvor en muslimsk kvinne ligger på stranden med datteren sin og koser seg i solen, helt til politiet kom bort til henne. De tvinger henne til å ta av seg burkinien framfor alle som er der, noe som gjør at hun både må vise kroppsdeler og hår som ifølge hennes religion ikke er lov å vise, og datteren er livredd og gråter mens dette skjer. Til slutt får hun i tillegg en bot. 

Bilde: Foto: Stella Pictures.

Jeg forstår problemet med burka, hijab og slikt, men samtidig er ikke dette måten å skape en positiv forandring. Å nekte noen å bruke burkini på stranden, påvirker bare kvinnen som føler seg tvunget til å dekke til kroppen sin. Det gjør ikke at familier velger bort burka og slikt, og at de blir mer integrerte. Det som kommer ut av et forbud er i beste fall at familien flytter en annen plass. Og kvinnen som blir tvunget til å kle av seg framfor alle føler seg sikkert skamfull over det som skjedde. Alt hun ville var å dra på stranden sammen med datteren sin. 

Dessuten er ikke ideen bak burkinien bare dum. Kvinnene som bruker den dekker seg til ja, fordi de tror det er det de må gjøre, men samtidig åpner burkinien opp nye muligheter for dem, fordi de kan bade, dra til stranden og dra til svømmebasseng, noe de ikke kunne før. Og burkinien er mer eller mindre som en våtdrakt, bare litt mindre tettsittende. Kanskje føler de seg mer integrert og mer som en del av samfunnet fordi de får mulighet til å være med på ting de før ikke kunne?

Da jeg gikk på ungdomsskolen hadde jeg ei venninne som var muslim. Hun brukte hijab, og hadde alltid på seg lange bukser og gensere. Å ha gym var fryktelig for henne, fordi hun måtte ha på seg genser. T-skjorte var ikke mulig ifølge foreldrenes religion. Og svømming hadde hun aldri, fordi hun kunne ikke vise hud, selv ikke når svømmingen ble kjønnsdelt etterhvert. Hun var opplært til at det var en stor skam å vise fram hud, selv om det bare var snakk om en ankel eller en albue, så hun kunne jo ikke bade i badedrakt og bikini som oss andre. Jeg må legge til at det var en veldig hyggelig familie hun kom fra, iallefall ut ifra det jeg erfarte. Jeg var på besøk der et par ganger, og det var veldig øyeåpnende for meg iallefall. Når de kom hjem tok de av seg hijaben og kunne slappe av. Jentene i familien elsket å holde på med hår, og krøllet, kreppet og farget håret sitt ofte. Jeg kom hjem derifra med rødstripet hår faktisk. 

Uansett. Om venninnen min hadde hatt en burkini, kunne hun hatt svømming med alle oss andre, og faktisk lært seg å svømme, samtidig som hun hadde sluppet å følt seg så annerledes og utstøtt som hun sikkert gjorde hver gang hun satt å så på oss ha det gøy i bassenget. 

Et forbud hjelper ingen, annet enn de som føler seg ukomfortable av å se en muslimsk kvinne på stranden. Det gjør ingen forskjell, annet enn at kvinnene får enda mindre frihet enn det de allerede har. Dessuten, er vi virkelig bedre enn muslimske menn som tvinger kvinner til å kle på seg, når vi tvinger kvinner til å kle av seg?


Bilde: Getty

Isteden for forbud mot burkini, burde man heller fokusere på å øke integrasjonen av muslimske (og andre) innvandrere. Bli kjent med dem og behandle dem som folk. Legge opp til at de kan lære seg språket og få seg en jobb så fort som mulig. Da vil hijaben, burkaen og burkinien etterhvert forsvinne. Jeg har i fortiden lest om universitet som har lagt ned forbud mot burka, og jeg forstår jo problemet. Om noen dekker til alt foruten øynene sine, så er det vanskelig å kommunisere med dem. Men samtidig, om man nekter muslimske kvinner utdanning, fordi de bruker et plagg de føler de er nødt til å bruke, hvor integrert blir de da? Om de har fått fullføre en utdannelse og fått kommet seg i jobb, hadde de blitt mer integrert. Problemstillingen blir vel mer om det er jobber de ikke kan gjøre fordi de dekker til hele seg, men det er en annen diskusjon. Å nekte dem en høyere utdannelse, som fører til mer integrasjon, mer selvstendighet og høyere egenverdi, er i mitt hode idiotisk. En kvinne med burka kunne kanskje ikke blitt politi, men det er mange andre yrker som er "burka-vennlige". Dessuten er det mer sannsynlig at de kutter ut burkaen om de er mer utdannet.

Integrasjon er mye bedre og effektivt enn et forbud.


#muslim #burka #hijab #burkini #integrasjon #innvandring #frankrikeIngen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Hildur

Av og til føler jeg meg malplassert i denne verdenen. Som om jeg ikke helt passet inn. Derfor har jeg brukt livet mitt på å drømme meg bort i bøker, musikk, spill og bilder. Jeg har en svakhet for det meste som ikke er sett på som vanlig, men har hele livet mitt prøvd å skjult dette for å passe bedre inn. Men dette er det slutt på nå. For utenom å drømme meg bort er interessene mine: Dyr, gå i naturen og bare være til, hekle, tegne, scrappe kort, ta naturbilder, gå på bruktbutikk, skrive, hagearbeid osv. Kontakt: mshildur90@hotmail.com