Stolt og takknemlig for familien min!


Jeg er så stolt og takknemlig for at jeg kommer fra den familien jeg gjør. Vi har våre problemer som alle familier har, for ikke ett menneske på jorden er helt perfekt (forutenom Ani DiFranco, hun er helt perfekt i min bok), men de verdiene jeg har fått, bare fordi jeg ble født inn i "rett" familie er jeg så glad for. Jeg kommer fra en multikulturell familie. Jeg har samisk opphav, selv om jeg ikke er "nok" same til å kalle meg det, har det gitt meg muligheten til å se mer enn bare hatet som har blitt rettet mot samer. Etterhvert ble også familien min meget fargerik, og jeg så aldri noe problem med det, ettersom jeg aldri så folk bare for hvordan farge de hadde eller hvor de kom fra. Jeg har også vært så heldig at homofili aldri var problematisk tema. Jeg er oppvokst med slektninger som er homofil, og jeg tenkte aldri noe på det. Noen i slekten min var gutt og hadde en guttekjæreste, det var ikke noe rart med det, det bare var sånn. 


Bildet er funnet på: Meaws.com, og tilhører ikke meg.

Men dessverre forsto jeg jo etterhvert at ikke alle hadde samme syn som meg. Når folk fikk høre om at jeg hadde slektninger som var homofile ble de meget stille, eller så gjorde de en stor sak ut av det for å vise at det var ok. Personlig synes jeg det beste er når vi ikke gjør en stor sak av at noen er homofil, fordi da er det liksom sett på som normalt, noe det jo også er. Men samtidig forstår jeg de som ikke vet helt hva de skal si når de får høre at noen er homofil, og forstår at de ikke mener noe vondt med det. 

Etterhvert forsto jeg også hvor dypt hatet mot samer enda kan være, spesielt da jeg flyttet til Tromsø, og ble nesten redd for å nevne at jeg hadde sameblod i årene. Spesielt vanskelig var det ettersom hver gang jeg var ute på byen var det en eller annen full jævel som måtte spørre meg med en brei tromsødialekt "e du same?", og jeg følte jeg måtte si nei. Same ble brukt som skjellsord, og jeg tok folk jeg ikke kjente i å snakke dritt om samer. To kunder der jeg jobbet ytret faktisk "Samer er ikke helt gode, de skyter folk som plukker multer", noe som endte med at jeg fikk litt djevel over meg og sa at jeg var same, og at jeg aldri hadde skutt noen fordi de plukket multer. Da ble kundene meget flaue, og begynte å unnskylde seg med at de snakket om nordsamer, mens jeg (med min trønderdialekt) var sørsamer - noe som var mye bedre ifølge dem. Jeg presset litt på, og sa at jeg hadde plukket multer i nord ofte, og at jeg aldri hadde blitt skutt, og at jeg heller ikke hadde lest om at det noen sinne hadde skjedd, og de ble enda mer flau, noe som var utrolig morsomt for meg. 


Bildet er funnet på: Travel-finnmark.no, og tilhører ikke meg.
 

Dette med rasisme mot folk fra andre kulturer og med andre farge tenkte jeg aldri på som ung, men etterhvert ble det jo veldig tydelig for meg hvor trangsynte noen folk er. Jeg ser ikke hvorfor noen kan ha problemer med at utenlandske kommer til Norge, så lenge de oppfører seg fint og gjør sitt for å integrere seg i samfunnet. Dessverre ser mange folk verden som svart-hvit, og tenker at alle utlendinger (som ikke er hvite) kommer til å bli problem, og at vi heller burde la de være der de er nå, isteden for å ta de inn. De forstår ikke at det er snakk om individer, som er like som oss, bare med en annen kultur og farge. Selvfølgelig må vi prøve å gjøre vårt for å hjelpe til å stoppe kriser i andre land også, for vi kan jo ikke ta imot hele verden, men vi må være åpne til nye folk også. Mange ser også svært negativt på at mørkhudede får barn med hvite nordmenn, fordi det "vanner ut " arven vår, og dette er bare bullshit. Emigrering har skjedd helt siden menneskerasen begynte å utvikle seg, og vi er alle blanding av ulike etnisiteter allerede. Og arven vår blir ikke ødelagt av at vi blir mindre bleike og tåler sola litt bedre, for arven vår har ingenting med hudfarge å gjøre. En person som er norsk, kan gå i bunad og spise fårikål, uansett om hun er brun, svart, hvit, rød eller gul, fordi hudfarge betyr ingenting. Det er skremmende hvor mange som enda er hjerneløse rasister i Norge, i 2016! Enda mer skremmende er det når jeg tenker på at mine familiemedlem kanskje kommer til å møte på rasisme og hat i sin hverdag.

Uansett er jeg glad for at jeg ble oppvokst i en såpass åpen familie som jeg har, slik at jeg klarer å se forbi legning, hudfarge og etnisitet. 


#familie #rasisme #homofilIngen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Hildur

Av og til føler jeg meg malplassert i denne verdenen. Som om jeg ikke helt passet inn. Derfor har jeg brukt livet mitt på å drømme meg bort i bøker, musikk, spill og bilder. Jeg har en svakhet for det meste som ikke er sett på som vanlig, men har hele livet mitt prøvd å skjult dette for å passe bedre inn. Men dette er det slutt på nå. For utenom å drømme meg bort er interessene mine: Dyr, gå i naturen og bare være til, hekle, tegne, scrappe kort, ta naturbilder, gå på bruktbutikk, skrive, hagearbeid osv. Har også begynt å lære meg å spille på mandolin. Er litt nerd så har en annen blogg som heter mshildur90.blogg.no. Kontakt: mshildur90@hotmail.comhits