hits

Hvorfor skal vi drepe ulven vår?


Ulv står for 2000 døde sauer i året, mens det er 100 000 sau som dør pga skader og sykdom som de får, likevel skal 70 % av Norges ulvebestand slaktes. Hva er logikken bak dette? Burde vi ikke gjøre grep for å minske antall sauer som dør iløpet av året, isteden for å bruke ulven som syndebukk? De dør av beinbrudd, betennelser, skader og så mye mer, fordi de ikke får noe tilsyn iløpet av månedene de er ute på fjellet. Om viljen hadde vært der til å forbedre forholdet for sauene, så hadde det ikke vært umulig. Og det burde være andre løsninger til å forminske rovdyrangrep, annet enn å nesten utrydde dem.

Det har jo blitt eksperimentert med å sette sammen lama sammen med sauene for å forminske rovdyrangrep, ettersom rovdyrene er skeptisk til lamaer. Og kanskje kunne man fått til en ordning hvor ungdom kunne ha som sommerjobb å se til sauene? En dag oppi fjellene og en dag hjemme, eller en uke oppi fjellene og en uke hjemme for eksempel. Sett opp et par små hytter der sauene holder til, og finn folk for en litt annerledes sommerjobb. Kanskje kan man ha med et par hunder også om mulig. Eller kanskje bønder i områder med mye rovdyr burde ha sauene sine gående hjemme på åkeren isteden for løst i fjellet?

Jeg har forståelse for at problemet med sau, rovdyr og bønder er et komplekst et, og ikke har en enkel løsning, men nærmest utryddelse av et dyr som ikke står for så mye skade er en uforståelig løsning. Det er kanskje den letteste for alle partene, men det gjør det ikke til den beste løsningen.


Bildet er fra pexels.com, og er copyrightfree.

#ulv #norge #norskulv #dyrevern #naturvern #miljøvern #rovdyr #wolf

 Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Hildur

Av og til føler jeg meg malplassert i denne verdenen. Som om jeg ikke helt passet inn. Derfor har jeg brukt livet mitt på å drømme meg bort i bøker, musikk, spill og bilder. Jeg har en svakhet for det meste som ikke er sett på som vanlig, men har hele livet mitt prøvd å skjult dette for å passe bedre inn. Men dette er det slutt på nå. For utenom å drømme meg bort er interessene mine: Dyr, gå i naturen og bare være til, hekle, tegne, scrappe kort, ta naturbilder, gå på bruktbutikk, skrive, hagearbeid osv. Kontakt: mshildur90@hotmail.com