hits

"Alt for dyrene" = en ond spøk


For noen dager siden sendte NRK et program som heter Alt for dyrene. Et familieprogram som omhandler dyrene. Når man hører navnet Alt for dyrene, tenker man jo at det skal være lærerikt og positivt, men dessverre ble det ikke slik. En del av episoden handlet om Kaninmannen, som drev med kaninavl for utstilling. Det mange hadde problem med her var at han avlivet kaniner som ikke var pene nok til å vinne utstillinger, og selv om jeg synes det er fælt å drepe dyr bare fordi de ikke er pene nok, så er ikke dette hovedproblemet mitt.

Problemet mitt er hvordan kaninene ble behandlet. Det var null empati og respekt. De ble løftet etter ørene, noe man absolutt ikke skal gjøre da det gjør vondt for dem. Det som også er forferdelig, er burene de bodde i, som var knøttsmåe og som fører til en rekke problemer. Små bur fører nemlig til benskjørhet, degenerert ryggrad, porøse knokler og redusert bevegelse i muskler og ledd gir sterke smerter. Kaniner kan løpe i opptil 45 km/t, de hopper og vrir seg i lufta når de er glade og leker, og de er aktive dyr.

I tillegg til de fysiske konsekvensene har ikke kaninene mulighet til å utøve normal atferd. Et sosialt samliv og leking er umulig, og kaninene sitter der i påvente av å bli avlivet eller tatt med på utstilling, og det er hele livet deres. Kaniner er flokkdyr, og trives best i selskap med andre kaniner, på store områder hvor de kan løpe, hoppe, grave og gnage.


Her ser dere burene deres, som absolutt ikke er gode nok.

De som var del av programmet gjorde ingen forsøk på å spørre om håndteringen og burene, og ler og tuller med at kaninene blir drept om de ikke var pene nok. Det virker ikke som at dette er folk som faktisk kan noe om dyr, eller som har interesse av å vise et godt dyrehold, noe dette absolutt ikke er. 

Heldigvis har mange reagert på dette, takket være oppmerksomhet fra forfatteren av Den Store Kaninboka og også Dyrevernalliansen, men NRK tar likevel null ansvar.

Her er bilde av svaret fra dem:Om de hadde ønsket diskusjon, hadde de kanskje vinklet programmet litt annerledes, og kanskje stilt noen kritiske spørsmål tenker jeg, så dette er nok bare for å prøve å "save face" for å skjule at de har null peiling på dyrehold, og at de heller ikke ønsker å legge inn arbeidet som kreves for å vite noe om en sak. 


Og for dere som lurer på hvordan et godt kaninhold er, kan sjekke ut Den Store Kaninboka på Facebook.

Kritisk tenking = bedre dyrehold


#kanin #gnager #dyrehold #kaninhold #AltForDyrene #dyrevern #nrk6 kommentarer

morellen

29.09.2016 kl.14:05

Nå så jeg ikke programmet, men merker jeg blir frustrert av svaret fra NRK. Hvis de fremstiller at slik denne mannen holder kaniner, er best for dyrene, skaper de jo bare mer problemer! Det beste for dyrene er å få ha et liv så likt deres naturlige levemåte som mulig, om man faktisk skal holde dem som kjæledyr!

Hildur

01.10.2016 kl.21:15

morellen: Ikke sant, og NRK sier jo at det er flott at et program skaper diskusjon og slikt, men samtidig er det jo ikke bra at de vinkler dette som at det er et godt dyrehold på tven, også ikke tenker noe kritisk. Det gjør jo at folk ser dette og tror det er bra, og lærer ingenting av det.

Øyvind

30.09.2016 kl.22:58

Misliker når folk som jobber med dyr bruker ord som "knerte" for å beskrive avlivning. Skjønner at en blir, sikkert nødvendigvis, veldig blasert når en må avlive eller slakte mange dyr gjennom årene, men jeg synes fremdeles det er en respektløs måte å omtale det på. Språket vi bruker former jo holdningene våre. Samme med å gi dyrene navn. Du får et annet inntrykk av et dyr om du kaller det "Tuva", for eksempel, istedenfor "00354".

Hvis du mener kaninene ikke hadde det bra, kan du kanskje melde til Mattilsynet?

Hildur

01.10.2016 kl.21:14

Øyvind: Jeg vil tro at flere har meldt ifra til mattilsynet, for det ble ganske mye rabalder pga dette :) Men har hørt av flere at NRK ikke viste hele dyreholdet hans, og at han hadde luftegårder og slikt. Men likevel bor de kaninene som ble vist utrolig dårlig, og man skal aldri løste en kanin etter ørene. Så hvem vet hva som skjer. NRK kom jo ut med enda en beklagelse etter dette, men det var mer av det samme. Mer som "beklager at folk reagerte, og beklager at det gikk ut over kanineieren". Han ble jo selvfølgelig trakassert av overivrige dyrevernere, noe som ikke hjelper noenting.

Padmé Sophie

13.11.2016 kl.19:15

Herlighet, om det er flere som han "kaninmannen" så er jo ikke det et program om folk som gjør alt for dyrene sine. Han gjør alt for seg selv, for sin egen vinning. En kanin merker ikke om den vinner en utstilling!? Det er jo helt forferdelig at de blir holdt alene i små bur, ikke får løpe, at de blir løftet etter ørene og ikke minst at de blir avlivet om de ikke er "pene" nok. Her burde NRK virkelig skamme seg!

Hildur

15.11.2016 kl.12:55

Padmé Sophie: Dessverre er det nok mange som han, som rett og slett ikke vet bedre. Vet mitt kaninhold da jeg var mye yngre ikke var helt tipp topp for å si det sånn, fordi vi ikke viste bedre. Men at noen som holder på med kanin nå i 2016 og likevel ikke vet at kaniner trenger plass å løpe, skal være flere sammen og ikke løftes etter ørene er veldig kritikkverdig. Det kan jo hende at all den negative omtalen han har fått gjør at han gjør forandringer på dyrehodet sitt, så man kan jo håpe det kom noe positivt ut av dette. Men NRK virket slettes ikke som at de forsto kritikken i heletatt dessverre, så de er nok en tapt sak.

Skriv en ny kommentar

Hildur

Av og til føler jeg meg malplassert i denne verdenen. Som om jeg ikke helt passet inn. Derfor har jeg brukt livet mitt på å drømme meg bort i bøker, musikk, spill og bilder. Jeg har en svakhet for det meste som ikke er sett på som vanlig, men har hele livet mitt prøvd å skjult dette for å passe bedre inn. Men dette er det slutt på nå. For utenom å drømme meg bort er interessene mine: Dyr, gå i naturen og bare være til, hekle, tegne, scrappe kort, ta naturbilder, gå på bruktbutikk, skrive, hagearbeid osv. Kontakt: mshildur90@hotmail.com