hits

Adjø 2016 (du blir ikke savnet)


2016 har vært et merkelig år for meg. På sett og vis har det kanskje vært det vanskeligste året i mitt liv, men samtidig har jeg så mye jeg kan være lykkelig over, noe som gjør at jeg sitter igjen med en suppe av følelser.

I juni mistet jeg jobben, pga nedskjæringer, og jeg begynte flittig å søke etter nye jobber. Jeg har alltid ønsket å klare meg selv, og hater å føle meg som en snylter. Problemet var bare at det ikke var så enkelt å få seg en ny jobb. Jeg søkte i hele Nordland og trønderlag, på jobber som kunne passe mine arbeidserfaringer og interesser, men fikk aldri intervju en gang, selv ikke etter å ha jobbet hardt med både CV og søknader. Alle de timene jeg hadde brukt føltes bortkastet.

Så kom et enda større problem, nemlig helsen min. Jeg har gått å hatt en del vondt før, både i rygg og kne, men det siste året har smertene blitt mye verre, og også spredt seg. Jeg vet ikke helt hva det er, men det er ikke bare grunnet et stillesittende liv eller dårlig kosthold. Legen mistenker at det enten er fibromyalgi eller gikt. Uansett hva jeg gjorde følte jeg meg som en gammel kjerring, og det ble verre under aktivitet. Når jeg går føles det av og til som at beina i leggene mine skal hoppe ut og knærne har en tendens å være ekstremt vonde etter de korteste gåturene. Likevel holder jeg meg i aktivitet, for ikke faen om jeg bare skal sitte i ro.

Samtidig som jeg går og har vondt og er stiv som en stokk, har magen min også funnet ut at den skal bli plagsom, den hykleren. Det begynte vel egentlig i 2015, men det har blitt mye verre dette året. Mest sannsynlig er det matallergi som har slått inn, eller så har jeg blitt meget sensitiv til mat. Jeg er derfor veldig forsiktig til hva jeg spiser, ettersom jeg rett og slett ikke vet helt hva jeg reagerer på. En periode gikk jeg med konstant smerte i magen, men heldigvis har det roet seg litt etter at jeg mer eller mindre kuttet ut løk, chili, sennep og andre sterke matvarer, og kuttet ned på rødt kjøtt, laktose og mel-varer. Jeg går til legen for dette også, så vi finner nok ut etterhvert akkurat hva som feiler.

Pga alle helseproblemene har angsten min tatt seg opp voldsomt mye, for jeg har gått å bekymret meg for hva det kunne være som feilet meg, kommer jeg til å bli bedre noen gang, kommer jeg til å få meg jobb, hvordan i alle dager kan jeg få meg jobb sånn som helsa er nå og alt sånn. Samtidig har jeg nesten følt at jeg ikke kunne gjøre så mye eller dratt så mye til folk, for tenk om magen plutselig slår seg vrang? Når jeg vurderer å dra noen plass blir jeg alltid litt nervøs, og det gjør bare magen enda verre, så ofte bestemmer jeg meg bare for å bli hjemme der jeg føler meg trygg.

Det verste med helseproblemene (om man ser bort fra det faktumet at jeg føler meg ræva og ikke kan jobbe) er at jeg må vente så veldig lenge på å finne ut av ting. I januar og februar skal jeg på noen undersøkelser angående magen, men når det kommer til muskler og ledd (som er det som plager meg mest) så hadde jeg rett på undersøkelse innen 6 måneder. Så kanskje må jeg vente et halvt år bare for at noen i hele tatt skal se på smertene mine. Det er ganske lang tid med smerter, usikkerhet og uvitenhet.

Alt dette har gjort det verre for meg å faktisk få gjort det jeg ønsker å gjøre. Jeg har veldig lyst å gjøre meg ferdig med den oppussingen av huset som jeg hadde tenkt på å gjøre, men sånn som det er nå tar det veldig lang tid og mye energi fra meg. Jeg kan holde på med noe fysisk et par timer, men etter det sier kroppen nei. jeg blir sliten, og muskler og ledd verker. Så jeg må ta det litt som det kommer, og være tålmodig, noe som er veldig lite gøy. Jeg holder jo også på med både skriving og videoproduksjon, men det har både kroppen og angsten holdt meg litt borte fra. Når jeg sitter å bekymrer meg er det vanskelig å lage morsomme videoer og å skrive ting som ikke er voldsomt depressivt. Jeg får også fort vondt i armene og hendene av å skrive, så dette stopper meg litt også.

Så jeg har rett og slett brukt mye tid på å bekymre meg og å synes synd på meg selv. Men jeg prøver å komme meg ut av denne depresjonen så godt jeg kan, ved å prøve å se på de positive sidene med livet mitt slik som det er nå. Jeg føler ikke at jeg er i en veldig tung depresjon heldigvis, så det går noenlunde greit med meg. Selv om jeg har vondt føler jeg at jeg har vært flink å gjort fornuftige ting likevel. Ting har tatt lengre tid enn ønsket, men jeg har fått gjort ting likevel, som å male litt vindu, male terrassen, fikset opp soverommet mitt (med god hjelp fra Pappa), fikse litt småting i hagen og slikt. Jeg har også fått meg en fantastisk kjæreste dette året, som jeg nettopp har feiret jul sammen med, så noe positivt har jo kommet ut av dette året. Ellers hadde jeg det flott på TG i påska, jeg har fått meg et nytt tantebarn og ene broren min og et vennepar av meg har giftet seg, så det har jo faktisk skjedd noe jeg kan si jeg er glad for liksom!

Så mesteparten av dette året har vært jævlig, men jeg prøver veldig hardt å være positiv. Alle kommer til å få vondt og være syke en eller annen gang i livet, og selv om det skjedde tidlig hos meg betyr det ikke at min verden trenger å krasje sammen. Jeg får bare styre livet mitt i en annen retning om jeg må det, noe jeg ikke får vite på mange måneder mest sannsynlig. Men jeg har allerede fått et par gode nyheter for det neste året.. Så velkommen 2017, året hvor jeg får vite hvor livet mitt skal gå videre.#sykdom #helse #2016 #nyttår #depresjon #angst #glede #lykkeIngen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Hildur

Av og til føler jeg meg malplassert i denne verdenen. Som om jeg ikke helt passet inn. Derfor har jeg brukt livet mitt på å drømme meg bort i bøker, musikk, spill og bilder. Jeg har en svakhet for det meste som ikke er sett på som vanlig, men har hele livet mitt prøvd å skjult dette for å passe bedre inn. Men dette er det slutt på nå. For utenom å drømme meg bort er interessene mine: Dyr, gå i naturen og bare være til, hekle, tegne, scrappe kort, ta naturbilder, gå på bruktbutikk, skrive, hagearbeid osv. Kontakt: mshildur90@hotmail.com