hits

En hval full av plast!


Nå i februar ble en gåsenebbhval avlivet på Sotra. Den hadde gått på land, og selv om den fikk hjelp til å komme seg ut på havet dro den rett inn i land igjen opp til flere ganger, og derfor ble den til slutt avlivet. Dette var ufattelig trist, men det var tydelig at den hadde bestemt seg for at dens tid var inne.

Grunnen til at den gikk på land flere ganger var rett og slett fordi den var så full av plast at den ikke hadde fått i seg næring, og led som følge av dette. Den hadde 30 plastposer i magen, og magen var nesten fylt helt opp, noe som gjorde at den rett og slett sultet med full mage. Plasten hadde jo selvfølgelig stoppet opp hele systemet dens, og den hadde sikkert hatt det slik en stund. 


Foto: ROMEO RANOCO, REUTERS

At dette er fælt er helt sikkert, og det som er enda mer sikkert er at vi bruker alt for mye plast. Hvert år er det 8 millioner tonn plast som havner i havet, i tillegg til alt som ligger og slenger på land. I følge forskere vil det i 2050 være mer plast enn fisk i havet, om vi ikke gjør noe kjapt! 

Dette påvirker ikke bare naturen og dyrene, men det påvirker også mennesker. Plast brytes ned til mikropartikler, som blir spist av fisk og andre dyr, som vi mennesker igjen spiser. Plast er full av organiske miljøgifter som PCB, PAH, pestisider, phthalater, bromerte flammehemmere og bisphenol A, og ifølge forskere kan dette overføres til fisken vi spiser. I tillegg påvirker det fiskeindustri, turisme og shipping, da all plasten har en voldsom påvirkning på havet folk mange plasser bruker for å overleve. 

Noe må iallefall gjøres for å minke bruken av plast, og alle små tiltak folk gjør hjelper! For hver pose vi ikke bruker, er det en plastpose mindre i havet. Gjenbruk og gjenvinning av plast hjelper også, selv om vi kanskje burde prøve å kutte ut bruken av plast mer eller mindre synes jeg. 

Hvordan bruke mindre plast? Trykk her!


Kilder:

http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Syk-hval-hadde-30-plastposer-i-magen-329775b.html

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/miljoevern/i-2050-er-det-mer-plast-enn-fisk-i-havet/a/23599536/


#plast #hval #dyr #natur #dyrevern #naturvern #miljøvern #gjenbruk #gjenvinning #hav #søppel #fisk #miljøgifter #sotra2 kommentarer

endetiden

04.02.2017 kl.16:29

Hei Hilde. Ser ut som du helt klart har funnet din plass i livet, jeg ser du er veldig grundig i det du gjør på denne bloggen. Ikke mye spor av "en selfies blogger" her. Tok en gang et lignende bilde som du bruker som bakgrunn. Naturen er fantastisk vakker, synd vi mennesker ikke forstår det å ta mer vare på den. Viktige ting du skriver om. Hørte i går at det finnes en øy av plast som er like stor som Texas! Ligger en plass der mangen havstrømmer møter hverandre. Har ikke søkt etter det på nett. Ha en fin helg!

Hildur

04.02.2017 kl.16:47

endetiden: Om jeg husker rett er det to store søppeløyer i havet, mens en tredje er på vei. Tusen takk for fin tilbakemelding på bloggen min :) Ha en fin helg du også!

Skriv en ny kommentar

Hildur

Av og til føler jeg meg malplassert i denne verdenen. Som om jeg ikke helt passet inn. Derfor har jeg brukt livet mitt på å drømme meg bort i bøker, musikk, spill og bilder. Jeg har en svakhet for det meste som ikke er sett på som vanlig, men har hele livet mitt prøvd å skjult dette for å passe bedre inn. Men dette er det slutt på nå. For utenom å drømme meg bort er interessene mine: Dyr, gå i naturen og bare være til, hekle, tegne, scrappe kort, ta naturbilder, gå på bruktbutikk, skrive, hagearbeid osv. Kontakt: mshildur90@hotmail.com