hits

Hvordan bruke mindre plast?


I lys av all informasjonen som har blitt satt i fokus etter at en hval ble avlivet fordi den var full av plastposer på Sotra, så ville jeg lage en kort liste over hva alle kan gjøre for å bruke mindre plast her i Norge. Vi i Norge er veldig flinke til å sortere plastavfall slik at det blir resirkulert, men det er tydelig at vi også trenger å kutte ned forbruket vårt, for å ikke belaste planeten vår mer enn nødvendig.

SONY DSC
Foto: Getty Images

Dette kan du gjøre:

- Skaff deg en handlepose av tøy, eller ta med sekk til butikken. Man trenger ikke en ny bærepose hver gang man drar til matbutikken, ettersom det ender opp med at man til slutt sitter der med flere skuffer stappet full med plastposer. 

- Velg varer som er pakker inn i minst mulig plast. Om du har valget mellom å kjøpe bananer uten plast og bananer pakket inn i plast, så velg de uten. Bananen klarer fint turen hjem uten plast rundt seg. 

- Om du må kjøpe ting med plast, prøv å velg plast som kan brukes på nytt igjen. Om du kjøper tomater og har de i en plastpose, knyt posen på en måte så du kan bruke den på nytt igjen når tomatene er spist opp.

- Velg refill over vanlige flasker. Håndsåpe og slikt kan du godt kjøpe i refillposer, og heller fylle på plaskene du allerede har. Om du føler det er uhygenisk, så kan du alltid vaske flasken.

- Velg produkter som ikke har mikroplast i seg. Mange tannkremer, såper, skrubber osv, er fulle av mikroplast, og dette burde du holde deg unna. Alt slikt skylles ut i vannet, og fisk og andre dyr har lett for å spise det. Og som vi fastslo i innlegget om hvalen som var full av plast, er dette noe vi burde unngå da plast er full av miljøgifter vi gjerne vil holde bort fra naturen og dyrene, da det ender opp med at vi mennesker får det i oss. 

- Finner du plast (eller annen søppel) i naturen, ta det med deg hjem og send det med søppelbilen. Plast bruker eviglang tid før det brytes ned i naturen, og som sagt er det ikke heldig om det får brytes ned i naturen pga alle stoffene i det. 

- Gjenbruk og gjenvinn. Alt av plast du kan bruke på nytt igjen, bruk det på nytt igjen. Og alt du ikke kan bruke på nytt igjen, må sender til gjenvinning. Å sende plast i restavfall er ikke godkjent, da hele Norge har egne poser/søppeldunker for plast. 


Foto: http://www.simple-green-living.com, Simple Green Living, "One Step at a Time"

Q: Har du noen tips til å bruke mindre plast som ikke var med på listen min? Kommenter under!


#plast #plastikk #plastic #hav #dyr #natur #miljø #miljøvern #naturvern #dyrevern #mikroplast #hval 6 kommentarer

apelsinpiken

04.02.2017 kl.15:10

Skal helt klart ha i bakhodet noen av tipsene du har delt her!

Ha en fin dag!

Hildur

04.02.2017 kl.15:14

apelsinpiken: Så hyggelig da! Ha en fin dag videre du også!

Iselin Renée

04.02.2017 kl.19:22

Gode tips :)

morellen

08.02.2017 kl.11:20

Gode tips, og jeg prøver. Største problemet er at jeg får helt mark av å ta på plast jeg ikke vet hvor kommer fra! Men har begynt å gå med hundeposer i lommen etter vi fikk Izzy, og plukker opp med det. Kan være et tips til andre som også kanskje syns det er litt ekkelt eller vanskelig! Takk for godt innlegg!

Hildur

09.02.2017 kl.13:09

morellen: God ide med hundeposer! Eventuelt kan man jo ta seg turer for å plukke søppel, og da kan man jo ha med plasthansker å ha på seg :) Eventuelt noen vanntette arbeidshansker =)

Jungle Brush

15.10.2017 kl.17:17

Tannbørster i bambus er noe som også anbefales. De er jo i motsetning til plast tannbørster biologisk nedbrytbare. Sjekk ut vår nettside www.junglebrush.com for mer informasjon om dette.

Skriv en ny kommentar

Hildur

Av og til føler jeg meg malplassert i denne verdenen. Som om jeg ikke helt passet inn. Derfor har jeg brukt livet mitt på å drømme meg bort i bøker, musikk, spill og bilder. Jeg har en svakhet for det meste som ikke er sett på som vanlig, men har hele livet mitt prøvd å skjult dette for å passe bedre inn. Men dette er det slutt på nå. For utenom å drømme meg bort er interessene mine: Dyr, gå i naturen og bare være til, hekle, tegne, scrappe kort, ta naturbilder, gå på bruktbutikk, skrive, hagearbeid osv. Kontakt: mshildur90@hotmail.com