hits

Hva må du vite før du skaffer deg ørkenrotter?


Det viktigste når man skaffer seg dyr er å være helt sikker på at den type dyr passer deg. Når man skaffer seg et dyr så skal du ideelt sett ha ansvaret for den hele dens liv, så et spørsmål du må stille deg er om du er klar for å ha et dyr ikke bare akkurat nå, men om et år eller to framover i tid, eller kanskje enda lengre om du velger et dyr som lever lengre. Ørkenrotter lever som oftes 3 år i fangenskap, men kan leve noe lengre. Selv om de ikke lever så lenge er det likevel en del ting man må vite for å kunne gi dem best mulig liv som mulig. Innlegg om utstyr du trenger til ørkenrotter kommer senere.

Dette er en kort liste over hva jeg synes det er viktig at du vet før du skaffer deg ørkenrotter. Det er så mye mer du burde vite, så jeg blir å legge ut flere innlegg om dette temaet, som blir linket i dette innlegget hvor det er relevant. Du kan også trykke på kategorien Ørkenrotter for å lese mer. Ellers anbefaler jeg at du også leser på flere andre sikre kilder. 


Orla og Laura, det andre paret ørkenrotter jeg skaffet meg. Her trente vi litt på å bli løftet!

Litt om hva de trenger: 

Ørkenrotter er aktive, og krever stor plass og mye stimuli for å ikke bli deprimerte. Gjerne burde de bli luftet ut på gulvet hver dag i iallefall en halvtime eller time, og de burde få nok av ting å holde på med. 

Sosial?

Ørkenrotter er sosiale dyr, og burde leve to eller flere sammen. Det lureste er å ha to av samme kjønn, da de fort kan produsere masse unger som igjen krever at du finner gode hjem til de osv. Når en av de dør, så må du vurdere å skaffe en venn eller to til den gamle du sitter igjen med. Det beste er å kjøpe to unge for å sette sammen med den gamle. Mer om sammensetting av ørkenrotter lengre ned, under punktet Splittbur.

Håndering:

Ørkenrotter er ikke dyr som man kan kose med, de sitter som regel ikke stille, og liker ikke å bli klappet på. Så om du ønsker et dyr du kan kose med, er ikke ørkenrotter dyrene for deg. Du må også være obs på dette om du tenker å skaffe ørkenrotter til barna dine. Barn ønsker gjerne dyr de kan kose med, og kan fort bli lei av dyr. Så om du har et barn du vil skaffe dyr til, tenk over om ditt barn vil finne det interessant over lengre tid, og husk at du må ta hovedansvaret for dyret. 

Skal du håndtere ørkenrottene så er det viktig at du er forsiktig. De skal aldri løftes etter halen, da den lett brekker eller mister huden, og medfører store smerter og i verste fall dødsfall. Løft dem heller ikke etter nakkeskinnet, da dette er veldig smertefullt. Det beste er å temme ørkenrottene dine såpass at de kommer til deg når du åpner buret, så du enkelt kan få de til å hoppe i hånden din og kan løftes dit de skal. Et triks om de ikke stoler helt på hånden din er å holde en skål inn i buret deres, også løfte opp skålen og dit du skal når ørkenrotten hopper oppi den. Det må gjøres med forsiktighet, og om du ser tegn på at ørkenrotten er nervøs burde du ikke løfte den så høyt over gulvet. Skal du ha den i et transportbur kan du for eksempel sette det inn i buret deres, for å minimere fallsjansen. Ved nødvendig kan man holde ørkenrotten fast i hendene, om du må sjekke for skader eller slikt, men dette må også gjøres med forsiktighet. Det viktigste er å temme ørkenrottene slik at de er vant til håndtering, slik at det medfører minst mulig redsel.

Ørkenrotter kan temmes ved å legge hånden din i buret, holde den helt i ro, med en godbit eller to i hånda. Havregryn er flott til dette formålet, da de fleste ørkenrotter elsker havregryn, og at det er mange små biter som gjør at de enten må sitte ved hånden din, eller komme tilbake for mer. Å lufte dem på gulvet mens du sitter på gulvet og ser på dem er også en fin måte å la de bli vant til deg. 


Meg og Ronja, en av de to første ørkenrottene mine, ute på luftetur på gulvet!

Plassering av bur:

Ørkenrotter må stå på en plass med jevn temperatur, og ikke i trekk. De blir fort syke av kulde og trekk, ettersom de hører hjemme i ørken. De burde helst ha rundt 20-22 grader i rommet de er i for å trives, og tåler ikke kulde godt. Blir rommet 15 grader eller mindre kan de gå i dvale, noe som er svært skadelig for dem. 

Mat:

De må ha mat som er laget spesielt for ørkenrotter, slik at de får i seg alle næringsstoffene de trenger. Gi de gjerne noe tilleggsfor innimellom, slik som havregryn, solsikkefrø, usaltede pianøtter eller godkjent frukt og grøntfor, men ikke gi dem det hver dag. Frukt og grønt skal de bare ha litt av, og det må være vasket før de får det. Husk å tørk av vannet fra maten før de får den, ellers kan de få diare. Du kan lese mer om ørkenrotter og mat her: 

Hvor mye tid må du bruke per dag, og hva må du gjøre som ørkenrotteeier?

De trenger mye oppmerksomhet, mer enn man ofte tror når man leser om dem. De kjeder seg fort, og krever derfor som sagt mye stimuli. Du burde gi dem dopapir (brukes til redebygging), høy, doruller, kvister, og gjerne strø maten deres ut over buret slik at de må lete etter maten. Ommøblering av buret, ting å holde på med, lufting og slikt tar litt tid, så jeg vil anslå at man bruker en time eller to på dem hver dag om de skal ha det best mulig. Du må også rengjøre buret ca annenhver uke, rense vannet annenhver dag og vaske sandskålen deres innimellom. 

Reise med ørkenrotter?

Reise med ørkenrotter er stressfullt, og anbefaler ikke å reise større avstander med dem. Buss og tog anbefales ikke da temperaturen kan variere, og det fort blir mye støy og stress for dem. Fly kan brukes på korte avstander, men helst da med store fly. Små fly bråker veldig, og blir mer påvirket av turbulens osv. Rommet der dyr er på flyet har samme temperatur og trykk som der du sitter, men det bråker jo enda en god del. Bilkjøring går greit, men helst ikke lengre enn 4 timer. Og da må man passe på temperatur og støynivå. Det beste er om du har noen i nærområdet som kan passe dem for deg, om du skal reise noen plass.

Splittbur:

Om du skal sette sammen to eller flere ørkenrotter som ikke har vært sammen, så er det litt komplisert. Du må ha gitter mellom dem, også la det gå ei uke, før du bytter plass på de, også la det gå en uke til før du bytter plass på dem igjen. Denne teknikken kalles splittbur. Slik at de skal bli vant til hverandres lukt osv. Etter en måned eller to kan du la dem møtes på et nøytralt område. En stor oppbevaringsboks med nytt strø i er en fin plass til dette for eksempel. Når du lar dem møtes må du følge med som er ravn. Sitt rett ved siden av og følg med på dem, og vær klar til å bryte inn om de angriper hverandre. Ørkenrotter er svært aggressive mot ukjente ørkenrotter, og selv om de har gått sammen før for en stund siden kan de likevel angripe hverandre. Det kan derfor være lurt å ha på seg hansker eller votter mens man følger med på dem, slik at man ikke blir skambitt når man prøver å splitte ørkenrottene. ALDRI sett sammen to ukjente ørkenrotter uten å ha gått gjennom dette, da det er nesten 100% sikkert at det kommer til å gå ille.


Ronja og Gobi ute på lufting! Som dere ser brukte på den tiden badet for å lufte dem på, da det ikke var noen ledninger de kunne gnage på, og ingen små plasser de kunne gjemme seg bort på hvor jeg ikke fikk tak i dem. Stengte for så de ikke kom seg bak vaskemaskinen. Et innlegg om lufting kommer senere.


Jeg håper dette var et litt informativt innlegg. Som sagt, sjekk gjerne med flere sikre kilder før du skaffer deg ørkenrotter, da jeg ikke vet alt, jeg skriver bare fra egen erfaring. Om du ser noe er feil her, savner noe informasjon eller lurer på noe, så skriv en kommentar!


#ørkenrotte #ørkenrotter #gnager #dyr #kjæledyr #husdyr #burdyr #gerbil #tips #dyretips2 kommentarer

15.02.2017 kl.15:53

Veldig fint innlegg for dem som ønsker seg ørken rotter :-)

Atle

15.02.2017 kl.20:54

Jeg synes de er søte :)

Skriv en ny kommentar

Hildur

Av og til føler jeg meg malplassert i denne verdenen. Som om jeg ikke helt passet inn. Derfor har jeg brukt livet mitt på å drømme meg bort i bøker, musikk, spill og bilder. Jeg har en svakhet for det meste som ikke er sett på som vanlig, men har hele livet mitt prøvd å skjult dette for å passe bedre inn. Men dette er det slutt på nå. For utenom å drømme meg bort er interessene mine: Dyr, gå i naturen og bare være til, hekle, tegne, scrappe kort, ta naturbilder, gå på bruktbutikk, skrive, hagearbeid osv. Kontakt: mshildur90@hotmail.com