hits

Er dyret ditt sykt, ring en healer!
 • Postet: 18.06.2017

Her om dagen så jeg en post i en av dyregruppene jeg er medlem av på Facebook, som omhandlet en syk kanin. Eieren hadde funnet kaninen sin slapp og ikke i form, og var tydelig forstoppet da den ikke hadde gjort ifra seg. For de som ikke kan mye om kaniner, så er det slik at forstoppelse er livsfarlig for kaniner, da de er svært avhengig av at fordøyelsessystemet deres er igang 24/7. Forstoppelse har tatt livet av mange kaniner, og derfor er det viktig at man handler raskt, får tak i dyrlege og setter igang med behandling. Eieren skrev at hun ikke helt viste hva hun skulle gjøre, helt til hun kom på at hun kjente en healer som hun har brukt på hestene sine. Og etter å ha sendt denne healeren en melding, hadde kaninen blitt healet. Om det var healing face to face, over telefon, SMS, mail eller fax vet jeg ikke, men kaninen ble vist healet på kvelden iallefall. Og da eieren kom hjem var kaninen helt frisk igjen, to timer senere! Ifølge healeren var det noe som hadde satt fast mellom svelget og magesekken. Kanineieren avsluttet med å si "healing er magisk, og denne dama (healeren) er rå".


Ta det med ro, denne kaninen er verken syk eller død. Han ligger å sover søtt i basen sin!

Som dere kanskje har skjønt er jeg meget skeptisk til denne historien. Mitt syn på religion og overtro er at du får tro hva du vil sålenge det ikke går ut over noen andre enn deg selv. Om du tror på healing er din sak, og jeg kjenner flere som tror på slikt. Problemet er når man bruker healing isteden for å kontakte en sakkyndig dyrlege (eller lege for den del). Du kan godt heale om du føler det hjelper, men ring likevel dyrlege når dyret ditt blir sykt. 

Jeg har flere ganger lest om foreldre som har blitt dømt til fengsel fordi de ikke har gått til legen når barnet deres hadde blitt sykt, og bare bedt for eller healet barnet, noe som har resultert i at barnet hadde dødd. Og hver gang jeg leser noe slikt så forstår jeg absolutt ikke hvordan noen kan være så dumme at de tror man ikke skal kontakte leger for hjelp om barnet deres er dårlig. 

Og det samme går for dyr.

Når du tar til deg et dyr, så sier du på deg ansvaret for å ta vare på dyret, og dette gjelder også om dyret blir sykt. Har du ikke råd til å dra til dyrlegen, så burde du ikke skaffe deg dyr før du vet du har råd til det. Og jeg tviler sterkt på at healingen som ble gjort på denne stakkars kaninen var gratis. Isteden for å få hjelpen den trengte til å bli fort frisk og rask, hadde den ligget en hel dag uten hjelp, uten at eieren så mye som tenkte på å kontakte dyrlege. Det er uforsvarlig, og rett og slett skammelig. 

Verste er at jeg ser at folk har trykket "like" og "hjerte" på innlegget, så tydelig at noen synes det er helt greit å la syke dyr lide seg gjennom smerte og sykdom uten å tilkalle dyrlegehjelp.

Om du skal bruke healing på deg selv, barna dine eller dyrene dine, så gjør det gjerne. Det er dine penger og du får tro akkurat hva du vil. MEN RING LIKEVEL EN DYRLEGE ELLER LEGE! De har faktisk utdannelse innenfor feltet du trenger hjelp med, og har faktisk fakta og viten i ryggen, mens healere ikke kan bevises på noe som helst måte. Det du gjør når du ikke ringer noen sakkyndige, og heller bare ringer en healer, er å gamble med liv du har tatt på deg ansvaret for. 

Heldigvis gikk det bra i dette eksemplet, men hva med neste gang noen av dyrene hennes blir syke? Hva om en hest blir dårlig, og isteden for å ringe dyrlegen så ringer hun healeren, og hesten dør en sakte og smertefull død? 


#dyr #kjæledyr #husdyr #kanin #hest #healing #dyrlege #veterinær

Hønsefest!
 • Postet: 09.02.2017

Jeg følte for å legge ut et par bilder fra hønene vi har hatt iløpet av oppveksten min. Høns er nok det jeg savner mest nå som jeg ikke har noen kjæledyr lengre, ettersom det var så koselig å se på dem tusle rundt i hagen, og ettersom det var gøy å prøve å temme dem. Min favoritt var nok Bella (som jeg ikke finner noe bilde av dessverre), som var en brun silkehøne og som alltid hoppet opp på skulderen min når jeg kom inn i hønsehuset!


#høne #høns #dyr #kjæledyr #husdyr #fjærkre #fugl #føggel

Hvordan bruke mindre plast?
 • Postet: 04.02.2017

I lys av all informasjonen som har blitt satt i fokus etter at en hval ble avlivet fordi den var full av plastposer på Sotra, så ville jeg lage en kort liste over hva alle kan gjøre for å bruke mindre plast her i Norge. Vi i Norge er veldig flinke til å sortere plastavfall slik at det blir resirkulert, men det er tydelig at vi også trenger å kutte ned forbruket vårt, for å ikke belaste planeten vår mer enn nødvendig.

SONY DSC
Foto: Getty Images

Dette kan du gjøre:

- Skaff deg en handlepose av tøy, eller ta med sekk til butikken. Man trenger ikke en ny bærepose hver gang man drar til matbutikken, ettersom det ender opp med at man til slutt sitter der med flere skuffer stappet full med plastposer. 

- Velg varer som er pakker inn i minst mulig plast. Om du har valget mellom å kjøpe bananer uten plast og bananer pakket inn i plast, så velg de uten. Bananen klarer fint turen hjem uten plast rundt seg. 

- Om du må kjøpe ting med plast, prøv å velg plast som kan brukes på nytt igjen. Om du kjøper tomater og har de i en plastpose, knyt posen på en måte så du kan bruke den på nytt igjen når tomatene er spist opp.

- Velg refill over vanlige flasker. Håndsåpe og slikt kan du godt kjøpe i refillposer, og heller fylle på plaskene du allerede har. Om du føler det er uhygenisk, så kan du alltid vaske flasken.

- Velg produkter som ikke har mikroplast i seg. Mange tannkremer, såper, skrubber osv, er fulle av mikroplast, og dette burde du holde deg unna. Alt slikt skylles ut i vannet, og fisk og andre dyr har lett for å spise det. Og som vi fastslo i innlegget om hvalen som var full av plast, er dette noe vi burde unngå da plast er full av miljøgifter vi gjerne vil holde bort fra naturen og dyrene, da det ender opp med at vi mennesker får det i oss. 

- Finner du plast (eller annen søppel) i naturen, ta det med deg hjem og send det med søppelbilen. Plast bruker eviglang tid før det brytes ned i naturen, og som sagt er det ikke heldig om det får brytes ned i naturen pga alle stoffene i det. 

- Gjenbruk og gjenvinn. Alt av plast du kan bruke på nytt igjen, bruk det på nytt igjen. Og alt du ikke kan bruke på nytt igjen, må sender til gjenvinning. Å sende plast i restavfall er ikke godkjent, da hele Norge har egne poser/søppeldunker for plast. 


Foto: http://www.simple-green-living.com, Simple Green Living, "One Step at a Time"

Q: Har du noen tips til å bruke mindre plast som ikke var med på listen min? Kommenter under!


#plast #plastikk #plastic #hav #dyr #natur #miljø #miljøvern #naturvern #dyrevern #mikroplast #hval 

En hval full av plast!
 • Postet: 04.02.2017

Nå i februar ble en gåsenebbhval avlivet på Sotra. Den hadde gått på land, og selv om den fikk hjelp til å komme seg ut på havet dro den rett inn i land igjen opp til flere ganger, og derfor ble den til slutt avlivet. Dette var ufattelig trist, men det var tydelig at den hadde bestemt seg for at dens tid var inne.

Grunnen til at den gikk på land flere ganger var rett og slett fordi den var så full av plast at den ikke hadde fått i seg næring, og led som følge av dette. Den hadde 30 plastposer i magen, og magen var nesten fylt helt opp, noe som gjorde at den rett og slett sultet med full mage. Plasten hadde jo selvfølgelig stoppet opp hele systemet dens, og den hadde sikkert hatt det slik en stund. 


Foto: ROMEO RANOCO, REUTERS

At dette er fælt er helt sikkert, og det som er enda mer sikkert er at vi bruker alt for mye plast. Hvert år er det 8 millioner tonn plast som havner i havet, i tillegg til alt som ligger og slenger på land. I følge forskere vil det i 2050 være mer plast enn fisk i havet, om vi ikke gjør noe kjapt! 

Dette påvirker ikke bare naturen og dyrene, men det påvirker også mennesker. Plast brytes ned til mikropartikler, som blir spist av fisk og andre dyr, som vi mennesker igjen spiser. Plast er full av organiske miljøgifter som PCB, PAH, pestisider, phthalater, bromerte flammehemmere og bisphenol A, og ifølge forskere kan dette overføres til fisken vi spiser. I tillegg påvirker det fiskeindustri, turisme og shipping, da all plasten har en voldsom påvirkning på havet folk mange plasser bruker for å overleve. 

Noe må iallefall gjøres for å minke bruken av plast, og alle små tiltak folk gjør hjelper! For hver pose vi ikke bruker, er det en plastpose mindre i havet. Gjenbruk og gjenvinning av plast hjelper også, selv om vi kanskje burde prøve å kutte ut bruken av plast mer eller mindre synes jeg. 

Hvordan bruke mindre plast? Trykk her!


Kilder:

http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Syk-hval-hadde-30-plastposer-i-magen-329775b.html

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/miljoevern/i-2050-er-det-mer-plast-enn-fisk-i-havet/a/23599536/


#plast #hval #dyr #natur #dyrevern #naturvern #miljøvern #gjenbruk #gjenvinning #hav #søppel #fisk #miljøgifter #sotra

Den useriøse ulvedebatten
 • Postet: 02.02.2017

Ulvedebatten blir bare mer og mer usaklig, og det er en skam, fordi det gjør at ingen blir noe klokere. De som er imot ulv nekter å ta til seg det de som er for ulv sier, og det motsatte, så la oss heller sitte oss ned og snakke sammen. Kanskje blir vi litt klokere?

For åpenhets skyld vil jeg si at jeg ligger i den kategorien at jeg er for at vi skal ta vare på rovdyrene våre, og bare ta ut individer som blir store problem for folk. Likevel ønsker jeg å være saklig og prøve å se på argumenter som er imot min egen.

De som er imot ulv, enten om de synes vi skal skyte mer av dem eller fjerne den helt fra norsk natur, bruker tre argumenter for å forklare hvorfor de vil ha ulven bort. Ulven tar sau, ulven tar elg, og er skremmende å ha rundt seg. Så la oss se litt på dette.

Bildet er fra Pexels.com, og er copyrightfree.

Ulven tar sau, det er helt sant. Ulv står for ca 2000 døde sauer i året her i Norge, og det er jo en del. Ifølge forskning.no blir det gitt rovdyrerstatning for ca 30 000 dyr (sau og tamrein) årlig i Norge, men det er en mindre andel av disse 30 000 som man med sikkerhet kan si er tatt av rovdyr. Likevel, la oss si at 30 000 dyr blir tatt av rovdyr hvert år, ettersom det er vrient å stadfeste med sikkerhet alle grunner til dyredød ute på fjellet. Men når man ser på hvor mange sauer som dør årlig av skader og sykdom de får mens de er ute på fjellet, ser man at det dør over 100 000 sau hvert år av andre grunner enn rovdyr. De blir skadd og syke, og dør derfor. Mange av dem blir skadet ettersom vi i Norge avler fram en sauerase som ikke er hardfør nok til å være i fjellene, og mange av dem kunne sikkert vært reddet om de hadde fått noe tilsyn iløpet av sommeren. Ulven og andre rovdyr er altså ikke den egentlige syndebukken for at bøndene taper penger.

Jeg vet at som bonde er det vanskelig å ha råd og anledning til å følge med sauene sine når de er ute på sommerbeite, så ærlig talt har jeg forståelse for at det blir som det blir. Men når over 100 000 sau dør årlig av skader og sykdom mens de er ute på fjellet burde noe bli gjort. Det er jo et stort tap økonomisk, og samtidig er det fælt å tenke på at det går dyr som lider unødvendig. Jeg synes vi i Norge burde innføre en ordning som gjorde det mulig at sauene fikk mer tilsyn. Enten ved at bonden kunne hatt råd til å ha sauene gående hjemme, ettersom de nå taper penger på å ha sau gående på åkeren isteden for å bruke den til matproduksjon, eller ved at de hadde fått hjelp til å ansette gjetere, iallefall i områder med mye rovdyr. Om man hadde lagt opp for det, hadde det sikkert vært mulig å finne folk som kunne tenke seg å være gjeter. Man kunne hatt ei uke oppe på fjellet og en uke nede fra fjellet for eksempel, eller andre løsninger på det. Problemet er at de fleste bønder rett og slett ikke har råd til det, da de får betalt alt for lite for hvert dyr. Men kanskje hadde det lønnet seg i det lange løpet og gått litt tilbake til tiden hvor dyrene vi slapp ut i fjellet ble passet på? Andre land med mye mer av både rovdyr og tamdyr i fjellet klarer det, så hvorfor skal ikke vi i Norge klare det?

Kilde til tall: http://forskning.no/biologi-rovdyr-okologi-politikk/2008/02/hvor-mange-husdyr-tar-rovdyra-i-norge

Så er det dette med elgen, som ulven spiser. Og dette stemmer jo også, for ulven er jo et rovdyr, og spiser derfor andre dyr. Og derfor er det slik at det har blitt mindre elg å områdene med ulv, og derfor mindre elg for skogeierne å jakte på. De taper derfor litt penger, og ofte må de gi opp en hobby de liker godt. Jeg kan forstå at dette er utrolig kjedelig for de det går ut over. Men igjen burde det gå an å løse på en annen måte enn å drepe mer ulv. Kanskje burde systemet gjøres om slik at folk enklere kan dra andre plasser å jakte? Ulven gjør også nytte for seg på det viset at de tar ut de syke og skadde dyrene når de jakter, noe vi mennesker dessverre ofte gjør det motsatte av. Det virker som det er mye mer stolthet i å skyte en stor og sunn elgokse, enn å komme hjem med en liten sykelig elgokse. Jeg sier ikke alle jegere tenker sånn, for jeg kjenner mange jegere som elsker dyr og naturen, og forstår at det er lurere å ta ut de svake enn de sterke. 

Til slutt er det dette at folk med ulv rundt seg er redde.

Dette har jeg en viss forståelse for, for man kan fort bli litt nervøs av å tenke på at man har rovdyr i skogen. Men ulven og andre rovdyr skyr som oftest vekk fra mennesker. De fleste som bor i nærheten av ulv har aldri sett ulv på nært hold, men kanskje bare hørt de innimellom. 

Det må også legges til at en rekke forskere har kommet ut og sagt at mennesker ikke trenger å være redd ulv. Det har blitt gjort en rekke feltarbeid og forskning rundt dette, og det viser at ulven som oftest heller skyr unna folk enn å angripe. Blant annet i denne artikkelen: http://forskning.no/jakt-og-fangst-naturressursforvaltning-naturvern-ulv-stub/2008/02/ikke-grunn-til-frykte-ulv prøvde de å fremprovosere møter mellom mennesker og ulv, og i 123 av 125 møter stakk ulven med en gang til skauen. I de to siste forsøkene ble ulven forstyrret ved en valpeplass. Da nærmet den seg til om lag 200 meter fra mennesket som forstyrret, før den brøt av kursen uten å bli sett igjen. 

Bildet er fra Pexels.com, og er copyrightfree.

Problemet med denne debatten er at folk alltid skal prøve å gruppere andre for at deres syn skal være mindre verdt. Det bygdefolk som vil ha mindre ulv påstår ofte at de som er for ulv er de som bor i by eller de som bor plasser der det ikke er ulv. Det bygdefolket som ønsker ulv definerer ofte ulvemotstandere som hatfulle, ignorante eller jaktgale. (PS: Jeg liker ikke ordet Motstander, da det høres ut som at de ønsker alle ulver utryddet, men jeg forstår at mange av motstanderne ikke ønsker utryddelse men kontroll). Og byfolket som prøver å sette seg inn i hvordan det er å ha ulv i naturen føler ofte at de ikke kan si hva de tenker, fordi de ofte får høre at de er byfolk som ikke har peiling på dyr. Jeg er et bygdemenneske, men når jeg bodde i Tromsø fikk jeg ofte høre på nett at jeg ikke hadde peiling på dyr fordi jeg bodde i Tromsø, når jeg hadde på den tida bodd 18 år på bygda med skogen rett utfor husveggene. 

Jeg er oppvokst og bor i bygda, men her jeg bor har det vært lite rovdyr. Vi har litt havørn, og det har vært noen streifdyr innimellom her, blant annet fikk naboen ei gaupe på døra for mange år siden, men det har ikke vært en stor problemstilling her. Jeg er ofte på besøk i områder hvor det er påvist bjørn, både når jeg besøker familien min, og når jeg besøker hytta. Likevel har jeg aldri vært redd. Jeg har vist om det, men isteden for å bare være inne har jeg gått i skogen alene uten redsel. Jeg er oppvokst i skogen, og vet at de fleste dyr vil sky unna meg så lenge de hører meg, så jeg bruker trikset mitt med å synge og nynne slik at de hører meg. Og sjansen for å møte et dyr som er så aggressivt at det vil oppsøke deg for å angripe er sjeldent. Det er større sjanse for å dø i dusjen. Og dette at jeg ikke bor en plass der rovdyr er noe man må tenke på betyr ikke at jeg ikke får si hva jeg mener. Norsk natur tilhører alle nordmenn, og når noen faktisk mener at vi skal utrydde rovdyr fra vår natur må jeg bare si at det er en dum ide. Man må selvfølgelig ta ut individer som har farlig atferd, men utrydding eller å gjøre bestanden så lav at den nesten ikke kommer til å være levedyktig er ikke lurt. Mennesket skal ikke være det eneste rovdyret på planeten, og vi burde klare å dele naturen med dyrene. Samtidig forstår jeg jo hvor mange rovdyrmotstandere kommer fra. Fordi rovdyrdebatten er viktig å ha, for å kunne finne gode løsninger på problemene. Jeg tror ikke løsningen er å holde rovdyrtallene så lave at det er sjanse for at rovdyrene blir utryddet, men mer en omorganisering i hvordan vi lever med rovdyrene våre. Problemet er jo at vi ikke har en skikkelig debatt, men at det heller blir Oss mot Dem, og alt blir satt på spissen, når det burde være mulig å finne et greit kompromiss for alle.

Vi mennesker er alt for flinke til å gruppere folk i hodene våre, for å slippe å høre hva de tenker om en sak. Jeg har prøvd å hørt på de som er imot å ha ulv i norsk natur, og mange av dem ønsker jo bare at vi skal ha mindre ulv. Noen av de jeg har snakket med har også vært en tapt sak, da de slettes ikke ville høre hva jeg tenkte, og mente at vi skulle utrydde alt av rovdyr, men dette er heldigvis ikke majoriteten. De få personene jeg har møtt med et så ekstremt syn på saken har jeg til slutt bare måtte ignorere, fordi ingen av oss ble noe klokere. Men på lik linje som at de fleste dyrevernere er for en viss kontroll over rovdyrstammene, så er de fleste rovdyrsmotstandere for kontroll (mer stram kontroll enn dyrevernerene kanskje) og ikke utryddelse av rovdyrene. De få som mener vi kan utrydde rovdyrene i Norge, mener at det ikke er så nøye ettersom mye av dyrene også finnes andre plasser, men burde ikke Norge gå fram som et godt eksempel? Om Norge utrydder alt av rovdyr, hvordan signaler sender det til andre land som kanskje har mer ekstreme ledere enn oss? 


#ulv #ulvedebatten #rovdyr #natur #dyr #sau #rein #dyrehold #dyrevern #naturvern #ulvinorge #norskulv #politikk #

Dyret mitt er sykt/skadd, hva gjør jeg?
 • Postet: 22.11.2016

Som dyreeier vil man alltid oppleve at dyret enten blir sykt eller skadd, eller trenger hjelp på noe vis, og kanskje lurer man på hvordan man skal takle dette. Jeg har et enkelt og greit svar på dette - kontakt dyrlegen. Det er gratis å ringe dyrlegen, og ofte kan de gi deg råd og vurdere situasjon ut ifra samtalen dere har. Det er også viktig at om det er nødvendig, drar du så fort som mulig til dyrlegen, så dyret slipper å lide/bli verre bare fordi du er treg. Det som også er viktig å huske på er at alle dyrleger ikke trenger å være flinke på alle dyr, så om du føler du ikke fikk et godt svar fra dyrlegen du først ringte, prøv å ring en annen dyrlege. Når du finner noen som er flink på den typen dyr du eier, så er det greit å bruke den dyrlegen videre ettersom du kan stole mer på den enn andre dyrleger. 

Jeg ser nesten hver dag at folk heller spør på Facebook isteden for å ringe til dyrlegen, og det er en uting jeg blir irritert over. Man kan godt spørre på nett om råd, men man skal ALLTID kontakte dyrlegen først. Om et dyr er syk eller skadd kan det gå rimelig fort nedover for det, så det er så viktig å gi dem rask hjelp. Og om eneste løsning er avliving så er det viktig at det skjer så fort som mulig slik at dyret ikke lider mer. Dyr kan også være flinke å skjule smerter, så du kan kanskje tenke at det går fint, mens dyret ligger der i store smerter. Dette gjelder også om det skjer i helga.

Om dyret ditt blir sykt eller skadd i helga, så har du likevel ansvar som dyreeier at dyret ditt får den hjelpen den trenger så fort som mulig. Jeg har ofte måtte kontaktet dyrlegen og dratt til klinikken i helgene, og måtte lagt ut mye penger for at dyrene mine skulle få den hjelpen de fortjente, og det angrer jeg meg ikke på! Og dette er noe man må regne med når man skaffer seg dyr, så om du tenker at du ikke har råd til å dra til dyrlegen i helga, burde du ikke skaffe deg dyr. Jeg vet at situasjoner kan forandre seg, og at man plutselig sitter og har dårlig råd når dyret plutselig blir syk, men da får man likevel gjøre sitt for at dyret skal få det bra. Lån penger fra noen, eller avtal med dyrlegen at du betaler med delbetaling eller med faktura. De fleste dyrlegen har forståelse for at folk kanskje ikke har råd å legge ut pengene med en gang. #dyr #kjæledyr #husdyr #dyrlege #tips #dyreeier

Hvorfor skal vi drepe ulven vår?
 • Postet: 06.11.2016

Ulv står for 2000 døde sauer i året, mens det er 100 000 sau som dør pga skader og sykdom som de får, likevel skal 70 % av Norges ulvebestand slaktes. Hva er logikken bak dette? Burde vi ikke gjøre grep for å minske antall sauer som dør iløpet av året, isteden for å bruke ulven som syndebukk? De dør av beinbrudd, betennelser, skader og så mye mer, fordi de ikke får noe tilsyn iløpet av månedene de er ute på fjellet. Om viljen hadde vært der til å forbedre forholdet for sauene, så hadde det ikke vært umulig. Og det burde være andre løsninger til å forminske rovdyrangrep, annet enn å nesten utrydde dem.

Det har jo blitt eksperimentert med å sette sammen lama sammen med sauene for å forminske rovdyrangrep, ettersom rovdyrene er skeptisk til lamaer. Og kanskje kunne man fått til en ordning hvor ungdom kunne ha som sommerjobb å se til sauene? En dag oppi fjellene og en dag hjemme, eller en uke oppi fjellene og en uke hjemme for eksempel. Sett opp et par små hytter der sauene holder til, og finn folk for en litt annerledes sommerjobb. Kanskje kan man ha med et par hunder også om mulig. Eller kanskje bønder i områder med mye rovdyr burde ha sauene sine gående hjemme på åkeren isteden for løst i fjellet?

Jeg har forståelse for at problemet med sau, rovdyr og bønder er et komplekst et, og ikke har en enkel løsning, men nærmest utryddelse av et dyr som ikke står for så mye skade er en uforståelig løsning. Det er kanskje den letteste for alle partene, men det gjør det ikke til den beste løsningen.


Bildet er fra pexels.com, og er copyrightfree.

#ulv #norge #norskulv #dyrevern #naturvern #miljøvern #rovdyr #wolf

 

Gratulere Rogaland!
 • Postet: 20.10.2016

Enda et fylke får dyrepoliti, og det er Rogaland! Gratulere så mye! I fjor fikk Sør-Trøndelag dyrepoliti i en prøveperiode, noe som har ført til at flere saker som omhandler dyreplageri har blitt tatt mer seriøst og gjort noe med, så det er flott at det blir dyrepoliti i andre fylker også! Håper hele Norge får dyrepoliti snart, da det absoutt trengs. Mattilsynet er ikke bra nok, av flere grunner. Jeg har selv meldt inn saker til Mattilsynet og fått beskjed at de ikke kunne gjøre noe med det, fordi jeg ikke sendte med adressen til dyreeieren og navnet deres, men ga de informasjon som jeg trodde kunne hjelpe dem med å finne dette. Jeg fikk vite at Mattilsynet har like mye søkemuligheter som meg, så når jeg ikke klarte å finne navn og adresse via 1881 osv med den informasjonen jeg hadde, så hadde ikke Mattilsynet heller ikke noe mer å komme med. Politiet derimot, har mye mer mulighet til å søke i databaser og slikt. Så hurra for dyrepoliti i Sør-Trøndelag og Rogaland, stå på!#dyr #dyrevern #dyrepoliti #rogaland

The Gentle Barn
 • Postet: 14.10.2016

Ofte når jeg skriver om dyrevern skriver jeg om triste og negative ting, så jeg tenkte å mikse det opp litt. Dette er en video fra the Young Turks, som er en youtubekanal som fokuserer på nyheter basert på fakta, som ikke er korrupt av rike donorer slik som mange andre nyhetssendinger er i USA. De lagde en video fra The Gentle Barn, som er en flott plass hvor dyr blir adoptert og reddet, og som samtidig hjelper barn og unge som har psykiske og fysiske lidelser. De samarbeider også med skoler slik at barna for oppleve dyr, noe mange av dem faktisk ikke får ellers. En herlig plass med andre ord!

"Alt for dyrene" = en ond spøk
 • Postet: 29.09.2016

For noen dager siden sendte NRK et program som heter Alt for dyrene. Et familieprogram som omhandler dyrene. Når man hører navnet Alt for dyrene, tenker man jo at det skal være lærerikt og positivt, men dessverre ble det ikke slik. En del av episoden handlet om Kaninmannen, som drev med kaninavl for utstilling. Det mange hadde problem med her var at han avlivet kaniner som ikke var pene nok til å vinne utstillinger, og selv om jeg synes det er fælt å drepe dyr bare fordi de ikke er pene nok, så er ikke dette hovedproblemet mitt.

Problemet mitt er hvordan kaninene ble behandlet. Det var null empati og respekt. De ble løftet etter ørene, noe man absolutt ikke skal gjøre da det gjør vondt for dem. Det som også er forferdelig, er burene de bodde i, som var knøttsmåe og som fører til en rekke problemer. Små bur fører nemlig til benskjørhet, degenerert ryggrad, porøse knokler og redusert bevegelse i muskler og ledd gir sterke smerter. Kaniner kan løpe i opptil 45 km/t, de hopper og vrir seg i lufta når de er glade og leker, og de er aktive dyr.

I tillegg til de fysiske konsekvensene har ikke kaninene mulighet til å utøve normal atferd. Et sosialt samliv og leking er umulig, og kaninene sitter der i påvente av å bli avlivet eller tatt med på utstilling, og det er hele livet deres. Kaniner er flokkdyr, og trives best i selskap med andre kaniner, på store områder hvor de kan løpe, hoppe, grave og gnage.


Her ser dere burene deres, som absolutt ikke er gode nok.

De som var del av programmet gjorde ingen forsøk på å spørre om håndteringen og burene, og ler og tuller med at kaninene blir drept om de ikke var pene nok. Det virker ikke som at dette er folk som faktisk kan noe om dyr, eller som har interesse av å vise et godt dyrehold, noe dette absolutt ikke er. 

Heldigvis har mange reagert på dette, takket være oppmerksomhet fra forfatteren av Den Store Kaninboka og også Dyrevernalliansen, men NRK tar likevel null ansvar.

Her er bilde av svaret fra dem:Om de hadde ønsket diskusjon, hadde de kanskje vinklet programmet litt annerledes, og kanskje stilt noen kritiske spørsmål tenker jeg, så dette er nok bare for å prøve å "save face" for å skjule at de har null peiling på dyrehold, og at de heller ikke ønsker å legge inn arbeidet som kreves for å vite noe om en sak. 


Og for dere som lurer på hvordan et godt kaninhold er, kan sjekke ut Den Store Kaninboka på Facebook.

Kritisk tenking = bedre dyrehold


#kanin #gnager #dyrehold #kaninhold #AltForDyrene #dyrevern #nrk

Vi skal slakte to tredjedeler av vår norske ulvebestand!
 • Postet: 17.09.2016

Jeg er flau over å være norsk akkurat nå. Stortingen har bestemt at i vinter skal 47 av våre 68 ulver bli skutt, noe som er over to tredjedeler av en bestand som allerede er sterkt truet. Jeg forstår at rovdyr er problematisk når det kommer til sau og andre dyrehold, men å utrydde rovdyr er ikke svaret. Rovdyr har like mye rett å leve som oss, og er en naturlig del av vår vakre natur. Å drepe så stor andel av ulvestammen vår er også problematisk med tanke på at den allerede er sterkt truet. 68 ulver er ikke så mange, med tanke på at Norge er et langt land. Og 21 ulver er jo nesten ingenting. Med et lite antall ulver blir det dårlig genetikk, fordi det er mindre mangfold enn før, og det blir også større sannsynlighet for at ulvebestanden vår blir utryddet.

Dette har fått stor oppmerksomhet både i Norge og i utlandet, noe som er bra. Om vi står sammen og gjør stortinget oppmerksom på at vi ikke er for dette, så vil de kanskje omgjøre avgjørelsen sin (forhåpentligvis). Får Stortinget mye hat fra utlandet, vil de kanskje bli påvirket av dette, fordi Norge har et image som dyre- og naturvennlige.

Vil du støtte ulven, så er det mange måter å gjøre det. Skriv under opprop mot nedslaktingen av ulven kan du gjøre her: http://www.opprop.net/ja_til_ulv_i_norsk_natur_nei_til_stortingets_utrydningspolitikk

Er du i nærheten av Oslo kan du være med på dette eventet utfor Stortinget: https://www.facebook.com/events/547005125504804/

Og du kan like sider på facebook sånn som Bygdefolk for rovdyr og Noah for flere nyheter om hvordan du kan hjelpe til!

Du kan også dele nyheten om at vi skal slakte to tredjedeler av norsk ulv i alt av sosiale medier og gjøre folk oppmerksom på det. 

Man kan også sende mail til diverse mennesker som har med denne beslutningen å gjøre, så om du vil gjøre det burde du gå inn på Bygdedyr for rovdyr for å finne ut hvilke folk det er mest hensiktsmessig å kontakte. https://www.facebook.com/bfrnorge/Jeg har gjort alt dette, for utenom å bli med på eventet utfor Stortinget, ettersom jeg bor alt for langt unna. Og derfor håper jeg du også involverer deg, for hver dråpe telles!


#ulv #dyrevern #naturvern #utrydningspolitikk #stortinget #dyr #natur #norge

Dyrevennlig ferie
 • Postet: 12.07.2016

Jeg vil bare komme med en liten oppfordring. Når du er på ferie, vær så snill å ikke støtt dyreplageri.

Tyrefekting for eksempel, er helt forferdelig når du tenker over det. Fra Wikipedia: "Kampen mot tyren bærer preg av rituelle handlinger og mønstre. Den ender som regel med at tyren dør, men det er også mange eksempler på at tyrefektere har blitt enten lemlestet for livet eller drept. Sverdet stikkes ideelt sett direkte i hjertet på dyret, som så dør. Om så ikke skjer, blir tyren tirret til å bevege seg mot venstre og høyre slik at sverdet ved hjelp av oksens bevegelser skjærer opp lunger, hjerte og andre indre organer, til dyret dør av skadene. Alternativt må matadoren rette et nytt støt mot hjertet med et nytt sverd." Ofte bruker de også hester under tyrefektingen, som resulterer i en god del skadde og drepte hester. En "kamp" varer ca 15-20 minutter, der tyren blir stukket med sverd opptil flere ganger. Det virker ikke så målet er å drepe tyren så fort som mulig, men rett og slett pine den for menneskers underholdning. Eneste grunn til at dette ikke er bannlyst, er fordi det er beskyttet som en "kulturarv". Likevel har det blitt bannlyst flere plasser, og populariteten har stupt de siste årene, noe som er bra. Men når jeg leste meg opp på dette kom jeg over et blogginnlegg som definere tyrefekting som en "verdig" død for tyren.. Så støtten er der tydeligvis. 


Når jeg prøvde å finne et bilde så var det nesten umulig å finne et som ikke var full av blod og grafisk, så sier jo litt når dette var det mest "vennlige" bildet jeg fant..

Rodeo er et annet eksempel på dyreplageri, kanskje ikke like groteskt som tyrefekting. Kveget eller hestene som blir brukt, bukker ikke og løper ikke rundt fordi de synes det er gøy. De er livredde og prøver å få rytteren av. Livet deres består av stress og redsel, og uansett hvor godt de har det mellom rodeoene, så hjelper ikke det når de må oppleve å bli skremt opp på den måten framfor et jublende publikum. 


En hest ville ikke gjort dette om den ikke var livredd!

Okseløp er heller ikke noe som er så veldig dyrevennlig, da det er stressfullt og skremmende for oksene. Du føler kanskje et rush av å være med på det, men da kan du heller prøve noe annet ekstremt som ikke utnytter dyr. 

Ellers er det mange plasser man kan betale for å få ta bilde sammen med eksotiske dyr, men dette er ikke en god ide. Man vet aldri hvordan dyrene har det, hvordan de blir behandlet, om de får rett mat og pleie, og dermed burde man ikke gi penger til folkene som har dyrene bare for å tjene penger på dem. Mange plasser lever slike dyr i elendighet. 


Ser dette ut som et lykkelig dyr?

Og det er sikkert mye mer jeg kunne nevnt, men det var disse eksemplene jeg kom med i farta. Om du ser noe som tydelig er dyreplageri, så burde du ikke støtte det ved å gi penger til de som holder på med det, og har du mulighet så meld ifra til noen om det. 


#dyr #kjæledyr #dyrevern #tyrefekting #rodeo #okseløp #ferie #hest #ku #tyr #eksotiskedyr #dyreplageri

Earth Hour 2016!
 • Postet: 19.03.2016

I dag er det Earth Hour, mellom klokken 20:30 og 21:30! Dette er et flott arrangement, som setter mye oppmerksomhet på klimautfordringer og hvordan vi påvirker planeten vi bor på. Det man gjør for å være med, er å slukke lyset i en time, mellom 20:30 og 21:30! Det er for det første kjempekoselig å sitte i mørket, med noen stearinlys, men det er også en fin måte å vise at du bryr det om miljøet vårt. 

Noen vil kanskje si "hva har det å si, folk gjør det bare i en time, også glemmer de det til neste år". Og kanskje stemmer det for noen, men jeg tror at dette gir oppmerksomhet til problemet, og gjør at folk kanskje tenker på hvor mye elektrisitet de bruker som kanskje ikke er nødvendig. Det hjelper iallefall meg å huske på å kutte ned strømforbruket mitt! Og det at en tiltak som er for miljøet blir "mainstream" vil jeg si er bra, for da kanskje det blir mer normen å bry seg mer. Og å bruke mindre strøm er bra for miljøet, bra for dyrene, og bra for oss mennesker! Dessuten sparer man penger!Vil du lese mer om Earth Hour, kan du trykke her: http://earthhour.wwf.org.uk/earth-hour/

Alle dyr kan fryse!
 • Postet: 10.01.2016

Denne vinteren har det vært mye fokus på at katter og hunder ikke tåler like mye kulde som mange mennesker tror. Og det er flott! Men selv om folk har begynt å forstå at katter og hunder fryser, finnes det likevel de som fnyser når det kommer til tanken på at andre dyr også kan fryse. Jeg har sett folk som påstår at hunder og katter fryser lett om vinteren, men at kaniner er skapt for dette klimaet. Jeg vil bare si KANINER ER IKKE SKAPT FOT DETTE KLIMAET! Det du har presset inn i et alt for lite bur, ute i kulden, hvor den sitter med store smerter og utvikler ryggproblem og beinskjørhet, er ikke skapt for dette klimaet. Det er ikke en hare du har i buret, men en kanin. Den opprinnelige kaninen, de som er forfedrene til de kjælekaninene vi har i dag, kommer fra Spania, som er et av de varmeste landene i Europa. Tror du Norge er like varmt som Spania? Isåfall må jeg skuffe deg. Norge er et kaldt hull i forhold til Spania. Og ja, kaninene er avlet mye på etter dette, men likevel er de ikke vant til vårt klima. Kaniner kan være ute om vinteren, men da må man legge til rette for dette. De må ha le for vind og vær, et hus som er isolert, og helst med en varmelampe. Det må også være slik at vannet deres ikke fryser, da mange kaniner faktisk tørster gjennom hele vinteren, fordi de bare har is, ikke vann. Og unngå metalskåler, da tungene til kaninene kan sette seg fast i kaldt metall. 

Vil du lese mer om kaniner og kulde, så kan du trykke her.

Og dette vil ikke si at vi bare skal tenke på hunder, katter og kaniner om vinteren. De aller fleste av kjæledyrene våre kommer fra klimaer som ikke er like kalde som Norge. For eksempel vet jeg av folk som mener at marsvin skal kunne stå ute om vinteren, noe som er helt absurd og idiotisk. Marsvin kommer fra Peru og Chile, og skal stå i minimum 15 grader. Så poenget her er, har du et kjæledyr, så sjekk opp hva slags temperatur det trenger, og lær deg generelt alt om den type dyr uansett. Lærdom er veien til et godt dyrehold!#dyr #kjæledyr #husdyr #katt #hnd #kanin #marsvin #kulde #dyrevern #brukhue

Skjerp dere, PETA!
 • Postet: 09.01.2016

Jeg har mistet mesteparten av respekten min for PETA. De er en organisasjon som fokuserer på dyrevern, og som gjerne bruker uortodokse måter å skape oppmerksomhet rundt dyrevern. Ofte bruker du "shockvalue" for å få oppmerksomhet, slik som nakenhet, sex, blod og slikt. 

Jeg har hatt et litt hat-elsk-forhold til dem, ettersom jeg liker noe av det de gjør, men samtidig synes mye av det de gjør er rett og slett patetisk. De har hjertet på rett plass, men når man bruker nakenhet og sex som et virkemiddel for å holde på med dyrevern, gjør de kanskje mer skade enn de hjelper, ettersom folk bare koster de bort, fordi folk ikke respekterer organisasjoner som bruker nakenhet og sex som virkemiddel. 

Men nå har de nådd bunnen. Her er grunnen. En fotograf lot kameraet sitt stå ved en plass en del aper var, og en av apene klarte å ta en rekke selfies. Fotografen publiserte senere bildene apen hadde tatt, i en bok, og tjente penger på dette da historien gikk over hele verden. PETA gikk da til retten, ettersom de mente at apen hadde copyright på bildene, og ikke fotografen. De mente at apen skulle ha eierskap på bildene, og pengene bildene tjente inn skulle brukes til området apene bor i. De tapte selvfølgelig saken. 

Hva kunne de tro skulle komme ut av det søksmålet? Om de var seriøse, eller om de bare ville ha PR, det vet bare dem. Men om de gikk ut ifra at de kom til å vinne så må de jo være dumme rett og slett. Om de viste de kom til å tape er de jo nesten enda dummere. De må jo forstå at folk ikke klarer å ta de seriøst etter dette? 

Jeg klarer iallefall ikke å ta de så seriøst lengre!

De burde tenke på "er det verdt å gjøre dette?" og "hvordan vil dette se ut for folk?" før de gjør noe. De me gjerne kjempe for dyrevern, og bruk gjerne kjendiser og litt "shockvalue", men prøv å vær litt seriøs, og unngå å virke helt hjernedød, som de gjorde i dette tilfellet. 

Lucy Watson

#peta #dyrevern #dyr #kjæledyr #husdyr #ape #selfie

Jeg vil ha en liten hund (og katt, kaniner og høns)
 • Postet: 01.01.2016

Alle som kjenner meg, vet at jeg elsker dyr. Jeg har hatt dyr hele mitt liv, med unntak av to år, hvor jeg bodde med to kompiser i Tromsø. Etter at jeg flyttet hjemover igjen, til mer landlige strøk (jeg bor mer eller mindre i skogen), så har jeg begynt å tenke på dyr. 

Planen min for livet mitt, er å ta over det huset jeg bor i nå, og å ta livet med ro. Jeg har aldri hatt store planer for livet mitt. Men jeg har alltid fantasert om å ha dyr. I det siste har jeg hatt veldig lyst på hund, ettersom jeg er mye alene, og huset føles tomt. Det hadde vært godt å hatt litt selskap, ettersom de to ørkenrottene mine ikke akkurat er så veldig sosiale av seg. 

Skulle jeg hatt en hund, ville jeg ha adoptert en fra Dyrebeskyttelsen, eller funnet en gammel hund som noen privatpersoner måtte omplassere. Jeg ville ikke valgt en valp, da det er alt for mye jobb. Og dessuten synes jeg så synd på gamle hunder som har trøbbel med å finne seg noe hjem.

Jeg har også lyst på katt og høns, og kanskje kaniner en gang i framtiden, men det har jeg liksom klart å satt litt på vent. Men en hund hadde vært fint å hatt nå.

Men så er det den fornuftige delen av meg da. Jeg burde skaffe meg førerkort og bil, og kanskje overta huset før jeg begynner å tenke på noen flere dyr. Økonomien min er ikke supergod, og om et dyr blir sykt, så er det vrient å komme seg til dyrlegen så fort som mulig, om man ikke kan kjøre selv. Jeg bor som sagt i skogen, så det er et stykke til nærmeste dyrlege. 

Men den ufornuftige delen av meg, som ofte får god hjelp av moren min (som har veldig lyst på at jeg skal skaffe meg både hund og høns, og derfor ofte tipser meg om høns til salgs), har lyst på dyr allerede nå!

Skal jeg høre på den fornuftige, eller den ufornuftige delen av meg? Jeg tror jeg må være fornuftig. Det er så mye jeg burde ordne før jeg skaffer meg dyr, og jeg burde ha bedre økonomi enn nå. Dessuten hadde det vært greit med litt mer frihet, og å ikke være avhengig av dyrepassere for å kunne reise bort osv. Jeg er et veldig kreativt menneske, og når jeg føler mest kreativitet er når jeg reiser, eller er ute i naturen helt alene. Å sitte på toget gir meg så mange ideer, og det samme gjelder om ejg sitter i fjærekanten eller oppe på et fjell. Og da er det greit å ikke ha noen dyr man må bekymre seg over, og som man må finne dyrepassere til. Nå har moren min sagt at hun kunne passet en eventuell hund jeg hadde fått tak i, og faren min er ofte hjemme i huset jeg bor i, men da må ting planlegges. Og ettersom moren min bor et stykke bort fra meg, så må da den eventuelle hunden reise ganske mye om jeg skal finne på å reise litt selv, og det blir dumt for hunden. 

Så, jeg må nok bare smøre meg med tålmodighet, og vente litt på å skaffe meg flere dyr. Jeg har jo ørkenrottene nå, men de kommer ikke til å leve så veldig lenge, de er jo allerede to år ca, og da får jeg mye mer fleksibilitet plutselig. For selv om de er små og enkle, så må de jo ha dyrepassere de også!

Og kanskje jeg om fire år, vil ha mulighet til å skaffe meg noe dyr? Fire høns, en hane, og en hund eller en katt kanskje. Men det er en stund til!


Troja og Jonesy! To av de koseligste dyrene jeg noen sinne har hatt!

Av og til hater jeg å være fornuftig!

#hund #katt #høns #høne #kanin #dyr #kjæledyr #husdyr

Fakkeltog mot pels!
 • Postet: 11.11.2015

14. november blir det arrangert fakkeltog mot pels i 20 byer! Dette er en fin og koselig markering, for å vise at vi ikke liker pelsoppdrett, og ønsker det lagt ned i landet vårt. Mer info om dette finner du her! Der kan du også melde deg på!

Anbefaler alle som kan og ønsker, om å bli med på dette! Kjære fuckings dyrebutikker
 • Postet: 11.10.2015

Begynn å ta ansvar. Vær så snill! Å selge ting som er skadelig for dyr, høres ikke ut som noe dyrebutikker burde gjøre, men likevel selges det så mye crap som ikke burde bli produsert en gang. La meg gi dere et eksempel:

For et år siden kjøpte jeg et hus til ørkenrottene, som var laget av treverk. Det var lim på det, men jeg fikk høre at det var lim som ikke var skadelig, noe som er viktig når man har gnagere, som gnager istykker alt. 

For litt over en uke siden fant jeg den ene ørkenrotten min, med et sår under øret. Jeg rengjorde det, og byttet til bare sand i buret hennes, ettersom det irriterer minst mulig. Men hvordan hun fikk et sår var ufattelig for meg. Hun måtte jo bare ha skrapet seg litt opp på noe, også har hun klort sånn på det at et ble stort?

Vel, da jeg byttet til sand i buret hennes, så oppdaget jeg dette:Det var fullt av spiker i huset, og ettersom Orla hadde gnaget på den hadde de kommet fram. Mysteriet om hva som skadet henne er ikke lengre et mysterium.

Og nå til det "morsomme".. Gnagere er vanskelige pasienter. Jeg rengjør såret hennes, prøver å aktivere henne slik at hun glemmer såret, men hun klør selvfølgelig på det alt for mye, og såret har blitt større. Hun har også mistet pels rundt det. Jeg skal prøve å overtale dyrlegen her til at hun trenger antibiotika, da jeg tror det har blitt betent. Om det ikke hjelper ender det opp med at jeg må avlive søte Orla. Så takk skal dere faenme ha, både dyrebutikker som selger slik, og dere som produserer slikt. Tro hvor mange dyr som har lidd, blitt skadd og til og med dødd pga dårlige og farlige produkter.

Dere burde skamme dere.

#dyrebutikk #dyr #kjæledyr #husdyr #gnager #ørkis #ørkenrotte #gerbil

Gjør vi alt rett?
 • Postet: 08.10.2015

Kommer folk om 100 år til å se ned på oss som lever nå?

Kommer de til å se på hvordan vi behandler hverandre, dyrene og planeten vår, og riste på hode i fortvilelse?

Mye som ble sett på som ok for 100 år siden, eller bare 15 år siden, er nå ikke lenger ok.

Det får en jo til å tenke på, hva vi gjør i dag som kanskje ikke er ok, men som vi selv tror er det.

For vi kan jo ikke gjøre alt rett?

 

Det er så mye ondskap i verden. 

Og enda verre:

Dumskap..

eventuelt latskap.

 

De som tror vi gjør alt rett, kan man kanskje ikke gjøre så mye med. 

De dumme er dessuten få.

Heldigvis.

 

Men de som er late, de er det mange av.

Dessverre.

De ser at vi gjør ting feil, og orker bare ikke å ta opp kampen. 

Det er ikke deres problem

sålenge de ikke lar det bli deres problem. 

Så lenge de ser vekk.

Helt til problemene banker på døra deres

og spør om å få komme inn#samfunn #tanke #dyrevern #naturvern #dyr #natur #norge #norsk #DiktEllerNoeSånt #hildur90 #mshildur90

Garnfiske.
 • Postet: 04.10.2015

Dette er noe jeg har tenkt på en del de siste dagene. Garnfiske. Jeg er oppvokst med fisking, da foreldrene mine elsker fisking og friluftsliv generelt. Det var mange timer på vannet, hvor jeg kjedet meg ihjel og ble oppspist av mygg, og mange timer på havet, hvor jeg ble sjøsyk, men hadde det enda ganske bra. Jeg likte å fiske (sålenge vi fikk fisk), og gjorde det mye da jeg var yngre. Nå har det dabbet litt av, for jeg får så dårlig samvittighet når jeg fisker. Men at andre fisker når jeg er med har jeg ikke noe problem med. 

Men, så er det garnfiske jeg tenker på nå. Vi fisket mye med garn i vannene rundt der vi nå har hytte. Lovlig selvfølgelig. Og når jeg var barn tenkte jeg ikke så mye på det. Men nå tenker jeg jo litt at garnfiske egentlig er ganske inhumant. Fiskene setter seg fast i et garn, får panikk og vikler seg inn mer og mer. Ofte blir kroppen deres klemt fast i garnet, noe som ikke kan være godt. Av og til kan de også få kutt fra garnet. De som til slutt ikke får til å bevege seg, noe fisk må gjøre for å overleve, dør. Det er nesten som om de blir kvalt. De som får til å bevege seg litt, overlever, men sitter fast i mange mange timer, får de blir dratt opp på land, og sakte men sikkert dør ettersom de ikke kan puste. Når jeg tenker human avliving, så tenker jeg det skal gå fort, og dyret skal kjenne minst mulig redsel. Mens her opplever fisken mye redsel. Faktisk er jo poenget at de skal bli redd slik at de tuller seg fast. Og garnet kan jo ligge iallefall 12 timer før det blir hentet opp, kanskje mer.


Hvis dere ser på noen av disse fiskene, så ser dere merker fra garnet. Ingen kutt heldigvis. (Bildet er lånt fra Kringlen.com, og tilhører ikke meg).

Om man fisker med stang, oter osv, så går det iallefall rimelig fort. Man sliter noen minutter med å få fisken opp, også dreper man fisken. Jeg vet det finnes folk som ikke dreper fisken, men bare lar den ligge å kveles, men dette burde unngås. Man burde alltid tenke at dyret man skal drepe skal dø så fort som mulig. 

Men når man bruker garn er det jo null måte å sikre at fisken dør fort, og så humant som mulig. 


Denne ørreten ble tatt på stang, og avlivet med en gang den kom opp, slik man burde gjøre.

Jeg vet jeg kommer til å få pes for dette. Folk kommer til å si at jeg overreagerer, og at det bare er fisk. Men fisker føler smerte og redsel, selv om de ikke kan å lage lyder. Jeg tror grunnen til at folk ikke bryr seg så mye om fisk, er rett og slett fordi de ikke kan høre at de lider, og derfor kan ignorere det. Jeg tenkte ikke så mye på fiskens rettigheter før. Jeg var jo med å satte ut garn, og syntes det var gøy, så jeg forstår at folk kommer til å krangle på dette. Men selv om noe har blitt sett på som ok før, betyr ikke at det er ok. Før i tiden kuttet de opp hunder levende, fordi de mente at dyr følte ikke smerter. Lydene de lagde når du kuttet dem opp var bare reflekser. Og det ble sett på som ok da, men nå derimot vet vi bedre. 

Man burde respektere alt liv, og det gjelder også fisk. 

#fisk #fisking #garn #friluftsliv #dyr #dyrevern #respekt #hildur90 #mshildur90

Trygge fuglekasser?
 • Postet: 04.07.2015

I sommer har jeg hatt en masse fugler i ulike fuglekasser i hagen, og fulgt spesielt med den kassen som er utfor soverommet mitt. Et par ganger har jeg sett kråka prøve å sitte på kassen for å ta eggene/ungene, og dette liker jeg ikke. Det er skråtak på huset, så den kan ikke sitte der, men det virker som om den har lært seg et par nye triks. Den holder seg nemlig fast med klørne på hjørnene av fuglekassen. Jeg tror det gikk bra med årets fuglebarn, men det er vanskelig å vite med sikkerhet. Kassen vår ser litt ut som den på bildet under.

Finnes det noen design på fuglekasser som er helt trygge mot rovfugler?

#fugl #bird #hage #dyr #animal #hildur90 #mshildur90

Hare i hagen!
 • Postet: 19.06.2015

Da jeg gikk ut i dag for å plante noen blomster, så jeg en hare skyte fart over åkeren vår, over plenen og inn i skogen. Jeg ble overlykkelig, da jeg ikke har sett hare på kjempelenge, og skrøt av det til venner og bekjente. 

Nå nettopp så jeg den samme haren (går jeg ut ifra) igjen! Han/hun satt å spiste på noe ugress jeg hadde luket, og koste seg noe voldsomt. Jeg lette febrilsk etter kameraet mitt, tok på meg en bukse og sprang ned. Jeg fant kameraet, og lusket meg bort til vinduet. 

Haren satt enda i ro og spiste på ugresset, og jeg tok sikkert 40 bilder, og 2 korte videosnutter av den!


Avslappet var den iallefall! Følte seg vel trygg når jeg var innendørs.


Se seg rundt må man gjøre innimellom, bare i tilfelle!


"Jafs!"

#dyr #natur #hare #kanin #rabbit #animal #cute #hildur90 #mshildur90

Gratis å ringe dyrlegen!
 • Postet: 15.06.2015

Viste du at det er gratis å ringe dyrlegen? Det virker iallefall som om mange ikke har fått med seg dette. Når dyrene blir syke eller skadd, legger de det heller ut på Facebook, og får råd fra folk som kanskje ikke har peiling, isteden for å ringe dyrlegen med en gang. Dette gjør at dyrene ofte må gå lengre uten behandling enn de fortjener, og at man eventuelt følger dårlige råd som fører til mer lidelse. Når et dyr er sykt eller skadd skal man alltid ta kontakt med noen som er sakkyndig, ikke sitte framfor pcen og vente på svar fra tilfeldige personer på Facebook. 

Selvfølgelig kan man ty til Facebook og slikt for råd, eventuelt for å sjekke om dette dyrlegen sier stemmer, for det finnes jo noen sakkyndige der også, men man skal alltid ringe dyrlegen først. Og vær så snill å ikke vær en av disse som går å venter på at dyret skal bli friskt av seg selv. Det er ganske dumt når noen sier "katten min har haltet i 4 måneder, men det går da bra!". Når et dyr halter, så er det fordi det har vondt i en av føttene, og dette må sjekkes opp og eventuelt fikses!

Ring dyrlegen, det er gratis! Og om du må til dyrlegen for behandling, så er det faktisk noe du selv har valgt, når du skaffet deg et dyr!


(Bildet er lånt fra: Aktivet.no)

#dyr #kjæledyr #husdyr #dyrlege #dyrevern

Kritisk tenking - bedre dyrehold!
 • Postet: 14.06.2015

Når man driver på med dyrevern, er det en ting som går igjen. Personer som tror de vet best. En person kan si "Jeg har alltid gitt kaninene mine brød, i alle de 40 år jeg har hatt kanin, så derfor ser jeg ikke noe grunn til å slutte med det!", selv om forskning viser at kaniner ikke burde spise brød. Noen er så bestemte på at det de lærte for mange mange år er rett, at de nekter å tenke i et sekund at de kanskje har feil.

Forskingen går jo framover, stadig vekk, og dette gjelder også når det kommer til dyrehold. Ting som før ble sett på som ok og normalt, er nå ikke bra for dyrene, fordi vi nå vet bedre. (Bildet tilhører: Lisa Linnéa Aune. Lånt med tillatelse. Lenvinbrothers på Insta) Søtnosene har fått seg blomsterkrans!

Et eksempel på dette kan jeg ta fra min egen erfaring. Jeg har hatt ørkenrotter nå i 4 år ca, tilsammen har jeg hatt 6 stykker i denne perioden. Når jeg skaffet med ørkenrotter hadde jeg lest mye om dem på forhånd og forberedt meg på å bli eier til en type dyr jeg ikke hadde hatt før. Blant annet leste jeg at løvetannblad var en flott snacks til ørkenrotter om sommeren. Så derfor ga jeg de første ørkenrottene mine løvetannblad innimellom. For noen måneder siden leste jeg en liste med grønnsaker de ikke kunne få, og plutselig oppdaget jeg at løvetann sto nå på listen over ting de ikke burde spise. Etter noe forsking hadde de funnet ut at løvetann ikke er bra for ørkenrottene, og kan skade dem om de får det over lengre tid. Selvfølgelig har jeg nå stoppet å gi løvetann som snacks.

Men om jeg hadde vært en av de som hadde tenkt "jeg vet best" så hadde jeg bare ignorert dette, eller kanskje ikke sjekket den listen i hele tatt, og det hadde kanskje endt med at dyrene mine har dødd før sin tid pga leversvikt. For alt jeg vet kan leversvikt være grunnen til at mine to første ørkenrotter døde i en alder av 2 og 3, men det er ikke godt å vite. Jeg gikk ut ifra det som på den tiden var sett på som rett, så jeg vil egentlig ikke tenke for mye over det og få dårlig samvittighet. Jeg hadde ikke noen måte å vite at det var feil. 

(Bildet tilhører Tina Fjellmo. Lånt med tillatelse.) Det er godt å sove på gulvet og føle seg trygg!

Man må faktisk tenke kritisk når man har dyr, og ellers i hverdagen også. Av og til må man sette seg ned, lese ny litteratur om dyrene man har for å se om det har kommet noe nytt, og prøve å tenke "har dyrne mine det bra nå?" og "hvordan kan jeg gjøre livet deres enda bede?". Og om noen forteller deg om noe du kan gjøre bedre, ikke bli sint eller fornærmet, sjekk det heller ut. Stemmer det denne personen sa, så er det vel verdt et forsøk?

Det som også er viktig er å være kildekritisk. Om du leser på en blogg at "gi ørkenrotter kål!" så betyr ikke det at de har godt av kål, faktisk er kål skadelig for dem, og kan i verste fall gjøre slik at de dør. Om jeg skriver informasjon om dyr på bloggen min, så må man ta det med en klype salt. Jeg er jo bare et menneske som kan ta feil. Gå til sikre kilder for å finne informasjon om dyret ditt. Om om disse sikre kildene viser at du har gjort noe feil, så lær av det!

Gjør man dette har man kommet langt i å gi dyrene et verdig liv. Om man bare går ut ifra det som før ble sett på som rett, så kommer man seg ingen vei. Det er ikke mange år siden kaniner flest hadde et forferdelig liv i trange bur, ute i kulden, og folk trodde de hadde det bra. Nå har forskningen kommet såpass langt at vi vet kaniner får problem med rygg og ledd om de sitter i bur, og vi vet at de får smerter og gikt av å sitte i kulde, og vi vet også mer om hva de kan og kan ikke spise.

(Bildet tilhører: Kjersti Faistrup Eldholm. Lånt med tillatelse.) "Titt tei!"

Når jeg hadde kaniner sist, for mange år siden, så trodde jeg at de hadde det bra, men når jeg tenker tilbake så var det mye som var feil. De fikk alt for lite høy, de fikk dårlig mat, de bodde hver for seg (når de trives best sammen) og de bodde mer eller mindre oppå sin egen skit da vi ikke rengjorde der så ofte. Og de hadde det nok kaldt om vinteren, da de bodde ute eller i hønsehuset. Nå vet jeg bedre, og om jeg skulle skaffet meg kaniner nå, ville jeg fulgt Den Store Kaninboka, da den viser hvordan kaniner burde ha det nå. 

Forskingen kommer stadig med ny info, og som dyreeier er du nødt til å følge med. Når du skaffer deg et dyr tar du på deg ansvaret for at det skal ha det bra, hele sitt liv, og da kan du ikke bare gå ut ifra at det har det bra. 

(Bildet tilhører: Kine Helene Christensen. Lånt med tillatelse.) "Kan jeg få noe godt a? Pliiiiis!"

(Bildet tilhører Lykke Pasbøl. Lånt med tillatelse.) "Det var en merkelig katt assa!"

(Bildet tilhører: Marthe Stene. Lånt med tillatelse.) "Snooork!"


(Bildet tilhører: Carina Aasvang. Lånt med tillatelse.) Enda en som snorker! 

(Bildet tilhører: Veronica Vatnelid Langøen. Lånt med tillatelse.) Vill etter dill!


Takk til alle jeg fikk låne søte kaninbilder av, dere er supre! 

#kanin #rabbit #dyr #dyrevern #tenk #husdyr #kjæledyr #hildur90 #mshildur90

Plukk alltid opp søppel etter deg!
 • Postet: 02.06.2015

Fant denne koselige, og viktige, videoen på facebook, og tenkte det var fint å dele den her!

Det här är så viktigt.

Posted by Newsner Djur on 31. mai 2015

Et ekorn etter rent sengtøy!
 • Postet: 24.03.2015

Fant denne søte videoen, som jeg tenkte å dele med dere!

Nemi slipper ut mink!
 • Postet: 08.02.2015

Vet ikke hvor mange ganger jeg har hatt denne samtalen med folk!

Lo godt da jeg leste denne da!

#dyrevern #dyr #natur #nemi #tegneserie #mink #hildur90

Noen gode sjeler der ute!
 • Postet: 15.11.2014

Fant denne søte videoen på Facebook, som handler om en geitkilling som ikke kunne gå! Herlig å se at noen der ute enda bryr seg om andre levende vesener!

Valpe- og kattungekampanje i Tromsø: Gratis!
 • Postet: 15.08.2014

Fram til 23. august er det en valpe- og kattungekampanje i Tromsø, på 3 ulike klinikker. De 3 ulike klinikkene er: Dyresykehuset Tromsø, Dyreklinikken Kvaløya og Dyreklinikken Tromsdalen. Bestiller man time får man sjekket at dyret er frisk, ernæringsveiledning og forprøver. Dette er en flott mulighet for de som har skaffet seg en kattunge eller valp i sommer, eller om man har noen man skal gi bort/selge. Å kunne vite at dyret sitt er frisk er iallefall en flott følelse!Glade og sunne kattunger! En pinne med en liten tapebit på er et flott leketøy for små kattepuser!

 

#katt #hund #tromsø #dyrlege #dyreklinikk #gratis #dyr #kjæledyr #hildur90 #mshildur90

Hvorfor jeg aldri kommer til å avle dyr!
 • Postet: 10.08.2014

Jeg har ofte fantasert om å avle fram dyr, av flere grunner. For det første tror jeg at det kunne vært en jobb jeg hadde trivdes med, og jeg hadde nok vært flink til det også. Dessuten er dyreunger utrolig vakre, og det er så fascinerende å se dem vokse opp. Da jeg fikk meg ørkenrotter, vurderte jeg om jeg skulle låne en hannørkenrotte og gjøre en av jentene gravide. Jeg bestemte meg tilslutt for å ikke gjøre det, dels fordi det hadde vært mye jobb, og fordi jeg måtte delt opp Gobi og Ronja fra hverandre en stund, men den viktigste grunnen til hvorfor jeg ikke ville avle fram ørkenrotter var grunnet alt ansvaret. Ansvaret å passe på dem og slikt var null problem for meg, men ansvaret for å finne dem nye eiere hadde vært ekstremt vrient. Selvfølgelig finnes det gode dyreeiere der ute, det er ikke det som er problemet. Problemet er å finne dem, å skille dem ut fra de som ikke er gode dyreeiere. 

Alle disse historiene om dyr som blir dumpet, avlivet og kastet ut fordi eierne er lei av dem, angrer seg osv, har rett og slett skremt meg såpass. 


Gobi da hun var unge.

Og fordi så mange folk dumper dyrene sine, eller dyrene deres får unger uten at eierne har tenkt på konsekvensene, så er det også mange dyr der ute som allerede trenger hjem, så hvorfor gjøre det verre for dem å få seg det hjemmet de fortjener ved å sette flere dyr inn i verden? Bare se på Dyrebeskyttelsen sine sider, eller finn.no, så ser du hvor mange dyr der ute som trenger hjem, og som alle fortjener et nytt og bedre hjem. 

Jeg sier ikke at folk ikke burde avle fram dyr om dette er noe de brenner for, og vil gjøre på en skikkelig måte, men at jeg aldri kunne klart det. Det er rett og slett for mange faktorer for meg som setter bremser for det. Når jeg en gang skaffer meg dyr, vil jeg nok adoptere fra Dyrebeskyttelsen, så lenge det er mulig. Jeg vil jo ha høns, og de er kanskje litt vrien å adoptere! Og kanskje vil jeg sette et kull kattungen til verden, men da skal jeg vite på forhånd at jeg kan finne gode hjem til dem, eller beholde dem selv. Men en ting er sikkert, jeg kommer aldri til å avle dyr for å selge dem til ukjente.


Noen av hønsene vi hadde før, av sorten silkehøns. Den brune hanen het Olle, mens den svarte het Sinnataggen, mens de hvite jentene hadde ikke navn.

#dyr #høns #avl #gnager #animal #dyrevern #dyredumping #kjæledyr #hildur90 #mshildur90

Lykke-Line, utsultet og forlatt!
 • Postet: 10.08.2014

Advarsel: Noe sterke bilder.

Hver sommer får vi høre alt for mange skrekkelige historier om dyr som blir dumpet, forlatt eller avlivet grunnet uansvarlige eiere. For et par uker siden ble det funnet to katter, forlatt i en leilighet. Den ene katten var dessverre død, mens den andre katten var i forferdelig forfatning. De hadde mest sannsynlig blitt forlatt uten mat i leiligheten, og derfor sultet sakte men sikkert ihjel. 

Katten som overlevde ble sendt til dyrlegen, som aldri før har sett en så tynn katt. Lykke-Line var så sliten og svak at hun ikke klarte å løfte på hodet en gang, men ble tatt godt vare på av dyrlegen, som ga henne næring, væske og kjærlighet. 

Jeg har prøvd å funnet ut hva som er statusen til katten i dag, men jeg har ikke funnet noe, som mest sannsynlig er et godt tegn. Hadde hun dødd hadde det nok kommet en artikkel eller to ut om dette. Er det noen som vet noe, så gjerne kontakt meg. Håper det går bra med katten. 

Kilde: Artikkel

 #katt #dyr #cat #dyrevern #dyredumping #sommerferie #samfunn #hildur90 #mshildur90

Viste du at:
 • Postet: 07.08.2014

Kaniner er faktisk ikke egnet for å være i bur dagen lang. De tar faktisk skade av det, samt at de kjeder seg noe voldsomt. Kaniner som lever et stillesittende liv i bur utvikler benskjørhet og forkalkningsgikt, og degenerert ryggrad, porøse knokler og redusert bevegelse i muskler og ledd gir kaninen sterke smerter. Kaniner er noen av de mest misforståtte kjæledyrene vi har dessverre.

Dere husker vel alle Rasmus, den rampete fosterhjemskaninen jeg passet på en stund.


Vil du vite mer kan du følge denne bloggen, som tar for seg hvordan man får til et godt kaninhold!

#kanin #hare #ikkegnager #dyr #kjæledyr #hildur90 #mshildur90

Vaskebjørn spiller sprinkelharpe!
 • Postet: 03.08.2014

Fant denne søte videoen i dag, av en vaskebjørn som leker seg med et sprinkelanlegg. Tro om han hadde det gøy?

#dyr #kjæledyr #animal #vaskebjørn #morsom #humor #hildur90 #mshildur90

Gladnyhet for dyreelskere!
 • Postet: 02.08.2014

For noen uker siden ble 5 katter funnet dumpet i en pappeske i skogen, 4 av dem var kattunger, mens den 5. var mammakatten. Og som alle har fått med seg er det blitt dumpet ufattelig mange dyr denne sommeren, ettersom dyrene får uplanlagte barn, eller de egosentriske eierne skal på ferie. De som er fosterhjem for Dyrebeskyttelsen har hendene fulle, spesielt de som tar inn katter. Og som oftest slipper folk unna med å dumpe dyrene sine, da det kan være vrient å finne ut hvem som er eieren, og fordi politiet har andre ting de må bruke ressurser på.Bildet er lånt fra kildeartikkelen (sa.no), og tilhører ikke meg.

Men denne gangen virker det som at politiet tok saken på alvor! I går pågrep de nemlig kvinnen som dumpet disse 5 kattene, og hun ble siktet for brudd på dyrevernsloven. Politiet på Greåker burde få masse ros for dette, da de ikke bare tok saken på alvor, men det forhåpentligvis også har konsekvenser for kvinnen, samt at det sender ut signaler om at dette ikke er greit. 

Kvinnen påsto i avhør at hun ikke hadde satt dem ut for å dø, men at hun hadde satt dem ut der med intensjon om å ringe dyrebeskyttelsen, også hadde hun glemt å ringe dem. Hvordan man kan glemme å ta en telefon som redder kattene dine fra å sulte ihjel fatter jeg ikke, så jeg tror nesten dette er en løgn for å prøve å slippe unna. Men som utenforstående kan man ikke si noe med sikkerhet. Kanskje er hun rett og slett VELDIG vimsete eller noe i den duren.

Uansett trenger man ikke sette dyrene sine ut i skogen for å få hjelp av Dyrebeskyttelsen. Det er jo bare å ringe dem og be om hjelp, forklare situasjonen. Og er man tålmodig klarer man alltids å finne noen privatpersoner som kan hjelpe også. 

Dette er en gladnyhet for mange grunner. Politiet tok dyrevern på alvor, de fikk tatt den som gjorde det, og kattene har det bra hos Dyrebeskyttelsen. 

Kilde.

#dyr #katt #kjæledyr #dumping #politi #dyrevern #dyrebeskyttelsen #hildur90 #mshildur90

Fettsuging for dyr!
 • Postet: 27.07.2014

Det høres fryktelig dumt ut. Som en lettvint måte for late dyreeiere å få tynnere dyr, isteden for å gå tur med dem og passe på hva de spiser. Og dessverre finnes det alt for mange overvektige kjæledyr der ute, ettersom eierne ikke tar ansvar (eller synes det er søtt med fete dyr). Men heldigvis er det ikke helt som det høres ut som.Vår gamle hund, som vi hadde fra jeg var 3 til jeg var 18 ca, ble dessverre litt feit på sine eldre dager, noe jeg enda har dårlig samvittighet over.

Det er nemlig et inngrep for å fjerne godartede fettsvulster, så lenge de ikke er alt for store, som eldre og overvektige dyr ofte kan få. Før hadde dyrene måtte gjennomgå operasjon, og gå gjennom opp til 30 sting. Så det er ikke noe de gjør for å få til tynnere dyr heldigvis! Ved å bruke fettsuging trenger dyrene bare et lite snitt, og kommer seg veldig fort igjen etter inngrepet. Det er altså bedre for dyret, samt billigere enn en operasjon for å fjerne kulene. Kilde: 


EDIT: Jeg liker ikke helt begynnelsen av videoen, der det vises ekstremt fete dyr, med en humoristisk bakgrunnsmusikk. Synes dette var litt unødvendig, da det skaper et bilde av at det bare er morsomt med ekstremt fete dyr, uten å tenke over hvordan dyrene faktisk opplever dette. Det er jo ikke godt for kroppen å være så overvektig. Er vel sikkert lagt inn som et virkemiddel for å lure dem som klikket seg inn i redsel for at fettsuging for utseende hadde blitt en ting folk gjør mot dyrene.
 

Dyrebutikker må ta ansvar!
 • Postet: 29.05.2014

Jeg trodde i mange år at dyrebutikker var plassen man kunne få sikker info om dyr og hvor man kunne kjøpe ting som var bra. Jeg elsket dyrebutikker, da jeg kunne gå å se på alt det kule man kunne gi til dyrene, for å ikke snakke om å se på de søte dyrene de hadde der. 

Så feil kan man ta altså. Dyrebutikker er jo tross alt butikker, og man slettes ikke stole på dem. De som jobber der trenger egentlig ikke vite noen ting om dyr, og selv om de jobber der, betyr det ikke at de bryr seg et døyt om dyrene. Og om de kan noe om dyr, og faktisk bryr seg, så blir de holdt igjen av sjefene for butikken eller kjeden. De vet bedre, men får ikke lov å gjøre positive forandringer i butikken. 


Dallas koser seg på gulvet.

Første problemet ligger hos de ansatte som ofte ikke vet nok til å svare på spørsmålene til kunden. Ofte har jeg spurt om ting, og bare fått diffuse svar tilbake. Om de ansatte heller ikke vet så mye, men prøver å svare på ting, er det lett at feil skjer. Jeg fikk fortalt en historie om en familie som ville kjøpe seg en ørkenrotte. De visste ingenting om disse fantastiske skapningene, men spurte derfor butikkansatte om hjelp. Blant annet spurte de om man kunne løfte ørkenrotter etter halen. Dette fikk de et bestemt ja på som svar, og de dro hjem med ørkenrotta. Første gangen de løftet den opp, selvfølgelig etter halen, så skled rett og slett huden av halen til ørkenrotta. Dette er en forsvarsmekanisme hos ørkenrotter, og derfor er det viktig at man aldri løfter dem på dette viset. De dro til dyrlegen med den, og dyrlegen prøvde å redde den, men det gikk ikke. Familien har jo også skyld i dette, da de ikke visste noe om dyret de hadde kjøpt, noe man alltid burde gjøre før man skaffer seg dyr, men kanskje hadde de lært etter hvert, og ørkenrotta kunne fått et godt liv, hadde det ikke vært for den idioten av en butikkansatt.

Andre problem er hvor lite dyrebutikkene og deres produsenter bryr seg om dyrs velvære. De selger ting som rett og slett kan være skadelig for dyrene, og når man kommer med spørsmål om hvorfor det er sånn, så får man til svar at «kundene ønsker dette». Vel, kundene ønsker dette fordi dem vet ikke bedre. Mange som skaffer seg dyr, går ut ifra at dyrebutikkene bare selger ting som er bra, og de tror dermed at alt i hyllene der er kvalitetsvarer. Dette er så feil som det bare er. Maten som blir solgt spesifikt til ulike dyresorter inneholder ofte ting de ikke skal ha. Blant annet selges det yoghurtdrops for kaniner, selv om de ikke skal ha meieriprodukter, og selv om disse godbitene inneholder sykt mye sukker. Og dette er ikke de eneste godbitene til dyr som inneholder skadelige stoffer dessverre. De selger også løpehjul til gnagere, som de vet er for små for dyrene. Tingen er at om løpehjulet er for lite, så vil gnageren belaste ryggen sin når den løper der. Dessuten selger de ofte løpehjul som klør lett kan sette seg fast i, eller som haler lett kan sette seg fast i. Hamstervatt er jeg heller ingen fan av, men det selges som varmt hvetebrød. Tingen er at fibrene i hamstervatten lett kan surre seg rundt ben og andre kroppsdeler, og det har vært tilfeller hvor gnagere har mistet ben, eller til og med livet. Hamstervatten kan nemlig surre seg rundt halsen deres til og med. 


Albert ute i luftegården.

Om man bare leser litt om produkter i bøker som faktisk er skrevet av folk som bryr seg, og som kan mye, så ser du lett hvor mye søppel dyrebutikkene selger. 

Når du ser på dyrene som dyrebutikken selger, legg merke til burene deres. De er ofte små, og med bare det helt nødvendige av utstyr. Dyrene har mat, drikke, hus, og kanskje et par småting til, alt etter hvor heldige de har vært med hvor de havner. I en dyrebutikk her i Tromsø, så jeg ei ørkenrotte, som hadde mat, vann, hus, burunderlag og en tunnel. Det var alt han hadde å holde på med. Var det rart at alt han gjorde mens jeg var der, var å prøve å komme seg ut av buret? 


Ronja og Gobi i buret sitt. 

En annen ting jeg reagerer på, er at mange dyrebutikker sender dyr til avlivning om de blir for gamle. For hvem vil vel kjøpe et dyr som er voksent liksom. Det varierer ut ifra hva slags dyr det er selvfølgelig, og noen dyrebutikker har åpnet for samarbeid med dyrebeskyttelsen, så flest mulig dyr skal få et hjem, men det er langt fra alle. 

Og alt dette er veldig forvirrende for en kunde. Jeg er ofte i dyrebutikker selv, og kjøper godte og sånt til ørkenrottene mine, men det er veldig vanskelig å finne ut om det er bra eller dårlig for dyrene. Alle produkter påstår de er supersunne og bra for dyrene, og de er best i test osv, men mye av det er bare bullshit. Og når ikke de ansatte vet bedre, eller vet bedre men ikke sier noe, så går man der og ikke helt vet hva man skal tenke og gjøre.

Dessuten, tenk på det inntrykket dyrebutikker sender ut til kunder som ikke vet bedre. Jeg trodde lenge at dyrene der hadde det bra, og at det de hadde var nok, men i ettertid har jeg jo forstått at det slettes ikke er sånn. Og dette gir meg mye dårlig samvittighet. Jeg trodde dyrene jeg har hatt opp gjennom livet mitt har hatt det bra, men nå vet jeg jo en god del ting som skulle vært forskjellig. Og det er vel litt derfor jeg er så opptatt av dyrevelferd. 


Rasmus i buret. "Eg vil ut!"

Mange tenker enda at kaniner kan spise hva som helst, at de bare trenger et lite bur og litt godbiter, så er de lykkelige. Men det stemmer ikke. Mange stoler blindt på dyrebutikkene, og deres ansatte, noe de ikke burde. Folk må begynne å tenke selv, og kreve ting av dyrebutikken og deres produsenter, for det er bare sånn man kan skape forandring i en butikk, nemlig at kundene krever mer. De som jobber i en dyrebutikk burde vite nok til å ikke komme med feilinformasjon, og produsentene burde ikke produsere ting som det er bevis på ikke er bra for dyr og dyrene i dyrebutikken burde ha rett på et godt liv, selv når de er i butikken. Ideelt skulle dyrebutikker vært en plass man kan søke informasjon om dyr og deres velferd, som man kunne stole på. Og hvor ansatte kunne klare å informere folk som ikke var forberedt på å skaffe seg dyr, om hva slags ansvar det er og hva de trenger. 


"UTE!"

Og nei jeg sier ikke at alle som jobber i dyrebutikker er onde. Jeg ville bare poengtere at det skjer mye feil i den bransjen, som burde rettes opp i, og at det er vårt ansvar om det skal skje. 

 

Dyreparker avliver friske dyr!
 • Postet: 07.02.2014

Folk trodde kanskje dyreparker er koselige plasser, der folk kan få oppleve ville dyr som har alt de trenger av plass og kjærlighet. Der kan dere tro igjen folkens. 

Dyreparker flest, behandler dyrene sine som objekter. Ting de tjener penger på. De skaffer seg dyr, for at folk skal komme å se på dem, men når de blir til bry avliver de dem bare. Dette er noe som er helt vanlig. Namskogan familiepark gjorde en av bjørnene sine gravid, de fikk to bjørnunger, som alle elsket. Men så var det jo sånn at familieparken ikke egentlig hadde plass til de to ekstra bjørnene, så da de hadde kommet ut av den fasen der de var søte og små, skjøt de dem bare.

 

Jeg leste i dag en artikkel om en dyrepark i Danmark, som skulle avlive ene giraffen sin, som er helt sunn og frisk, for så å obdusere han framfor publikum, og gi restene hans til løvene. Grunnen til dette var fordi de vil unngå inavl. At de vil ungå innavl forstår jeg. Man skal alltid unngå å skape syke dyr, da de vil lide. Men hadde det ikke vært mer ansvarfullt å heller kastrert søte Marius, enn å drepe han? Burde ikke det samme prinsippet om å ta ansvar for dyrene man skaffer, gjelde dyreparker også, og ikke bare privatpersoner? Om man skaffer seg en katt, og den får unger, er det jo eieren som har ansvar for å gi ungene nye hjem, og å kastrere katten om man ikke vil ha flere kattunger.

 


(Bildet lånt fra artikkelen). 

Og hvor mye bryr de seg om dyrene sine egentlig, når de er villige til å drepe han og obdusere han framfor folk? De bryr seg ikke i det hele tatt tror jeg. Dyrene er en gjenstand de tjener penger på, og til og med i døden skal de tjene penger på dem. 

Den vitenskaplige direktøren i dyreparken forstår ikke hvorfor folk blir så opprørte over at de skal drepe en giraff, og mener at det er fordi folk gjør forskjell på dyr. En annen dyrepark i Danmark avliver nemlig 700-800 hjort årlig, sånn at det ikke skal bli for mange av dem, og det synes selvfølgelig "alle" er greit. Jeg synes ikke det er greit i hele tatt, så ikke legg ord i munnen min Mr! Det er jo tydlig at de bare lar sin hjortebestand gå amok, og hvordan de ungår inavl der forstår jeg ikke. Sikkert ved å ha kjempemange individer og å drepe mange av dem årlig vil jeg tro. Men hvordan er dette å ta ansvar? Burde det ikke settes noe krav til dyreparkene snart? Det virker jo som om de kan gjøre akkurat hva de vil.Jeg tenker også tilbake med gru på den frykteligste dyreparken jeg noen sinne har vært på, som jeg har nevnt flere ganger, dyreparken i Umeå, hvor jeg nesten begynte å gråte over hvor fælt dyrene hadde det. Dyrene hadde liten plass og ingenting for å aktivisere dem. Dette er seriøst de mest deprimerte dyrene jeg noen sinne har møtt på, og det gjør så vondt i hjertet mitt å tenke på at disse folka tjener penger på at de besøkende ikke forstår det. De burde skamme seg for at de behandler dyrene sånn. Og folk burde unngå å dra til sånne dyreparker!Jeg bryr meg fint lite om hvordan type dyr det er, men skaffer man seg et dyr burde man ta ansvar for det!

 

#mshildur90 #hildur90 #dyr #dyrevern #dyrepark #giraff #UmeåDyreparkBurdeBliLagtNedNå

Narkomane James og sin katt
 • Postet: 26.01.2014

James, tjente penger som gatemusikant, og var narkoman. En dag gikk han ut døra, for å tjene litt mer penger til husleien, da det satt en katt utfor huset han bodde i. Han hilste på den og gikk sin vei. Da han kom tilbake satt katten enda der, og ettersom ingen viste hvem sin det var og fordi katten hadde skadet ene foten sin, tok han den inn, og fikk den til vetrinær. Allerede her synes jeg historien er fantastisk, ettersom han, som hadde kjempedårlig råd (å være narkoman koster jo, og man tjener ikke så mye som gatemusikant), tok seg av katten og fikk den til vetrinær. Mange friske folk med god råd bryr seg ikke nok til å få dyrene sine til dyrlegen liksom. Vet om folk som har sagt til meg med stolthet at katten dems har endelig blitt bra etter å ha haltet i 4 måneder. Halter katten har den jo vondt, så ta den da med til dyrlegen!

Etter dette beholdte han katten, og fortsatte som gatemusikant, og tjente ikke så mye. Så tok han med seg katten, som fikk navnet Bob, og alt forandret seg. Folk la plutselig merke til han, og han begynte å tjene mer. Han lærte Bob triks, sånn som å gi high five!Etterhvert fikk han ikke lengre lov å underholde på sin faste plass, pga falske anklager mot han, og de var uten jobb. Da begynte de å selge hjemløs-magasinet «The Big Issue», og dette gikk også veldig bra, fordi han hadde med seg Bob, som trakk til seg folk. Og senere da de begynte som gatemusikanter igjen, var de blitt et fenomen i London. Mange kjenner dem igjen, og elsker Bob. De tjener inn så mye at de trenger ikke leve fra hånd til munn, og James gir ofte litt penger til magasinselgere som ikke har vært like heldig som han. Og det beste med denne historien er at James sluttet med narkotika, og har i dag gitt ut 6 bøker om Bob og seg selv, og det er en film på vei om disse to, der Bob skal spille seg selv. Det er en film iallefall jeg ønsker å se!

Bildene er lånt fra artikkelen, som du kan finne her.

 

 #dyr #katt #narkotika #mshildur90 #hildur90 #london #england

Viste du at:
 • Postet: 02.12.2013

Kameler har faktisk 3 sett med øyelokk! Mest sannsynlig for å holde sand bort fra øynene.


(Bildet er lånt fra dagbladet.no, jeg har ikke noe eierskap på det)

#dyr #fakta #visteduat #mshildur90

Damer med pelskåper - onde eller dumme?
 • Postet: 02.12.2013

Er det noe jeg ikke forstår, så er det hvordan noen kan klare å bruke pels på klærne sine uten dårlig samvittighet. Når jeg ser folk med pelskrager og hele kåper av pels, så har jeg lyst å rope dem i ansiktet helt til de forstår hvordan pelsdyrene egentlig har det. Jeg gjør det jo selvfølgelig ikke, ettersom jeg har selvkontroll og folkeskikk, men har fremdeles veldig lyst. Jeg har også lyst å gå med skjorta mi hvor det står "wear your own fur" hver dag, men jeg kan ikke ettersom kundene på jobben min kan finne det støtende. 

Jeg tror ikke de som bruker pels er direkte onde. Jeg kjenner jo flere som bruker pels, og kjenner til og med de som har drevet med pelsoppdrett før, og de er jo snille mennesker. Så da er jo eneste forklaring at de er dumme rett og slett. Så mye mediaoppmerksomhet pelsoppdrett har fått de siste årene, så må man jo ha bodd under en stein for å ikke ha fått med seg hvordan det er for dyrene å bo der. Men samtidig virker jo de fleste som oppegående personer, som faktisk ikke er så dumme som man skulle trodd.

Noen klarer nok å ignorere dyrevernernes rop, ved å bagatellisere det de sier. Jeg har ofte fått slengt i ansiktet i diskusjoner at jeg er bare en dum byjente som ikke vet hvordan verden funker, noe jeg simpelthet elsker å få høre, ettersom jeg har bodd 18 av mine 23 år i bygder, omringet av dyr og natur, og derfor har en ganske grei peiling på hvordan verden funker. Jeg har faktisk sett dyr, både i naturen (der de hører hjemme) og i fangenskap. Misforstå meg rett. Jeg vet ikke alt, jeg har ikke sett eller hørt alt som er verdt å se og høre, men å kalle meg navn, og å gå ut ifra at jeg ikke vet noe, bare for å gjøre det jeg sier mindre viktig, det er idioti. Jeg er for å spise dyr, og å ha dyr i fangenskap, så lenge dyrene har levd et godt liv, med alle ønsker og behov innfridd, og dør en smertefri og minst mulig skremmende død. Jakt har jeg ingenting imot, så lenge disse kravene blir innfridd. Fram til da så spiser jeg minst mulig kjøtt. Men pelsoppdrett er ikke bare forferdelig, hvor dyrenes ønsker og behov ikke blir i nærheten av fylt en gang, men det er også totalt bortkastet. Vi har syntetiske varer, som ser nærmest ut som ekte pels, og vi har varer som varmer like mye som pels (om ikke mer). Det at vi skal ha dyr i fangenskap i så elendige forhold, for noe så bortkastet, er rett og slett patetisk. 


Forholdene i dyreparker er litt bedre, men ikke så mye. Dyrene i Umeå dyrepark virket deprimerte hele gjengen, jeg begynte nesten å gråte da jeg var der. Innhegningene var kjempesmå og det var ingen plass å gjemme seg for nysgjerrige øyne. 
 

For forholdene er virkelig elendige i pelsfarmer, i alle pelsfarmer! Uansett hvor godt eierne tar vare på dem, uansett om de har lite skader i sin farm eller ikke, så er det et forferdelig liv disse dyrene blir født inn i. De bor i knøttsmåe bur, som har nettingbunn. De har som oftest et lite hus, kanskje litt halm, og om de er utrolig heldig: et rør de kan leke med. De har null mulighet å få utløp for sitt aktivitetsbehov, gravebehov, behovet etter å søke etter mat og alt det andre disse dyrene trenger for å trives. Dette medfører valpedrap, skader og selvfølgelig depresjon og lidelse for hvert enkeltstående individ. 

Likevel får denne næringen årlig 40-45 millioner i støtte fra staten. 

Og om du tenker at pelsdyroppdretten i Norge burde avvikles, så kan jeg fortelle deg at det er mye verre igjen i andre land, spesielt mange eksempler kommer fra asiatiske land, hvor de flere plasser flår dyrene levende. Det har også kommet fram i nyere tid at angorakaniner får pelsen dratt av dem, isteden for å bli klipt, fordi eierne får mer penger desto lengre pelsen er, noe som er fryktelig. Kaninene overlever som oftest, men ofte får de sår, og også blir de jo traumatisert, gang på gang. 


Sånn her skal angorakaninen leve mener jeg. De burde ha en stor innhegning hvor de kan hoppe på sommeren, men gress, tilgang til skygge og vann, og selvfølgelig få masse kos! Inneburene skal selvfølgelig også være store. Dette er kaninen jeg hadde som het Albert forresten. Hadde også 2 som het Nusse og Tusse.
 

Men tilbake til poenget. Jeg tror at de som bruker pels, verken er onde eller dumme (iallefall de fleste av dem), de rett og slett bare ignorerer fakta sånn som det passer dem best, noe som ufattelig mange gjør her i verdenene. "Nei jeg kan godt bruke 5000 kr på et klesplagg til babyen min, som han vokser ut av etter 2 måneder, isteden for å donere de til noen som faktisk trenger de pengene for å overleve, for de folkene ser ikke jeg". Det man ikke ser kan man ignorere. 

Jeg og en god venninne av meg hadde en diskusjon om dette, hvor hun sa til meg at hun måtte ignorere mye av det som skjedde i verden, for å overleve. Dette er noen år siden, og jeg ble sint på henne, for hvordan kan man bagatellisere alt som skjer i verden, bare for at man skal føle seg litt bedre. Nå derimot, så tror jeg hun faktisk har et poeng. Man kan ikke bry seg om alt med all sin energi, for da vil man etterhvert gå på veggen, og bli deprimert, og hvem kan man hjelpe da? Ingen nemlig. Men man kan ikke ignorere alt som skjer rundt seg. Man kan ikke leve i en rosa såpeboble, hvor alt er perfekt, og hvor man med god samvittighet kan bruke 5000 kr på noe som blir brukt i bare 2 måneder. Man må ha åpne øyne for det som er viktigst. Man bør ikke totalignorere ting, det er ikke det jeg sier, men man burde finne sine prioriteter, og fokusere på dem. Samtidig kan man jo være klar over en problemstilling uten å bruke så mye energi på den. Hvor mye energi bruker en person på å bestemme seg for å ikke bruke pels liksom? 

Uansett burde folk skjerpe seg, og tenke over hva det er de egentlig støtter når de kjøper pels!

#pels #pelsdyr #pelskåpe #dyr #kjæledyr #husdyr #samfunn #mshildur90

Bli fosterhjem for dyr!
 • Postet: 27.10.2013

Jeg vil anbefale alle som er glad i dyr, og som har tid og anledning, om å bli fosterhjem for dyrebeskyttelsen. De står for mat og høy, så det skal ikke koste deg noe (så lenge ikke dyret blir skadd eller sånt da). Det er dessuten en fin måte å hjelpe dyr som ellers kanskje hadde blitt avlivet. Så man kan tenke sånn på det: Hvert dyr du tar inn i ditt hjem til dyrebeskyttelsen finner et permanent hjem, er et dyr mindre som blir avlivet eller dumpet i skogen. For det er dessverre ikke alle som forstår at når man skaffer et dyr så er det et stort ansvar. Mange skaffer seg en katt, fordi den er søt og sånt sikkert, også når sommeren kommer vil de reise på ferie men ikke har noen som kan passe katten deres. Ellers så er de så lure at de har skaffet seg en hunnkatt, og latt vær i sterilisere den, så de får kattunger de ikke gidder å prøve å få gitt bort. Folk er til tiden uansvarlige og dumme, og det er derfor dyrebeskyttelsen trenger flere fosterhjem. Man velger selv hva slags dyr man vil ta inn, og om det ikke passer å ta inn et dyr akkurat der og da kan man alltids si nei. Det er også en flott måte å finne ut hva slags dyr man selv har lyst på, for sånne som meg. Jeg har lyst til å ha alle dyr i hele verden jeg! Noe som ikke går da jeg lever i ei leilighet på 35 kvadratmeter og er en fattig student. Så langt har jeg passet to marsvin og en kanin, og jeg kan trygt si at jeg liker begge de to typene gnagere (Edit: kaniner er ikke gnagere, men i harefamilien). Man får iallefall en smakebit om hvordan det er å være en dyreeier uten å ha det ansvaret hele livet til dyret. Virkelig noen søtnoser disse to!Rasmus syntes buksa mi luktet så godt her en sommerdag!

 

Jeg leste nettopp en artikkel om ville katter i Narvik, som mest sannsynlig kom til å fryse ihjel, fordi de ikke hadde nok hjem å sende kattene til. Vet at skikkelige villkatter kan være vanskelig å håndtere, men har selv temmet et par stykker, som andre så på som håpløs. Mange av villkattene i Narvik er sikkert også litt tamme, da de har hatt eiere før, som har blitt lei dem, eller dratt ifra dem. Dette er helt forferdelig å lese, og det er ikke bare i Narvik det er sånn. I Tromsø er det også en veldig stor pågang på katter som trenger hjem, og det er veldig trist at jeg ikke kan ta inn katter. Men jeg bidrar iallefall ved å ta inn gnagere.

Ta kontakt med nærmeste Dyrebeskyttelsen for å få mer info og kanskje bli fosterhjem! Det er absolutt verdt det!

Deler av dette innlegget stammer fra min andre blogg, men følte for å skrive det her også!

#dyr #dyrevern #fosterhjem #dyrebeskyttelsen #frivillig #hildur90 #mshildur90

Skaffe flere ørkiser eller ikke?
 • Postet: 05.09.2013

Som de fleste har fått med seg, så har Gobi dødd i sommer. Dette har gjort at jeg har bekymret meg veldig for Ronja, den gjenværende ørkenrotta. Ørkenrotter er sosiale skapninger og trives best sammen med andre. Jeg har derfor måtte brukt mye tid på henne, for å veie opp for det faktumet at Gobi er borte. Men av og til føler jeg at jeg ikke er nok for henne. Hadde ørkenrotter vært litt enklere skapninger så hadde jeg selvfølgelig skaffet to unge ørkenrotter og hatt sammen med henne, men dette er enklere sagt enn gjort. Det er en tidkrevende prosedyre som må gjennomføres for at ørkenrotter skal kunne godta hverandre. Det kan ta flere uker, hvor du må ha dem i bur ved siden av hverandre, for så å bytte bur imellom dem så de skal bli vant til hverandres lukter. Og selv etter så mye jobb og lang tid, er det heller ikke sikkert at de kommer til å godta hverandre. Det kan faktisk ende opp i dødsfall.

Hvorfor tenker jeg to unge ørkenrotter istedenfor en ung ørkenrotte? Jo, Ronja begynner jo å bli gammel, og om hun dør om to måneder sitter jeg igjen med en eneste ørkenrotte som er ensom. Så jeg må nesten skaffe to om jeg skal gjennomføre dette. Men jeg er veldig usikker. For det meste går det bra med Ronja, men denne uken har jeg jobbet mye og vært syk, så har hatt null energi til overs til å holde på med henne og lufte henne, noe jeg har veldig dårlig samvittighet for.

Men å skaffe meg to nye ørkenrotter, som kanskje ikke blir å gå overens med henne, frister ikke veldig. Man må også tenke på at om et år så flytter jeg mest sannsynlig, så da må disse to nye ørkenrottene være med på flyttelasset. Men samtidig kan jo Ronja leve et år til, og da må hun oppleve å flytte mens hun er ensom, noe som må være veldig stressfullt.

 

Er det noen her som har noen kloke råd eller tips når det kommer til ørkenrotter? Jeg er veldig i tvil på akkurat dette, men jeg vipper kanskje litt imot å skaffe to ørkenrotter og prøve å få dem til å gå overens med Ronja. Om det absolutt ikke går, skal jeg nok klare å finne dem et godt hjem (selv om det er dumt å skaffe seg dyr når man ikke er sikker på om man kan beholde dem eller ikke). Blæ, så i tvil! All hjelp mottas med stor takk med andre ord!#ørkenrotte #dyr #kjæledyr #småtroll

Fostermor jeg har vært...
 • Postet: 20.11.2012

Fikk lyst å skrive som Yoda..

Jeg har faktisk vært fostermor i den tiden jeg har vært borte herfra. Til to søte marsvingutter i over to måneder. De fikk skikkelige hjem for noen uker tilbake, noe jeg synes er kjempebra, men savner dem litt da. Ble så stille her, og ingen som snakket til meg med en gang jeg kom ut av soverommet. Ikke har jeg fått tid til å skru opp kjøkkenbordet igjen heller, så det er ganske tomt på kjøkkendelen av leiligheten!


Se så søte!

Det var virkelig gøy og er absolutt noe jeg anbefaler folk å gjøre hvis de har råd og anledning. Er bare å kontakte Dyrebeskyttelsen fra den plassen dere bor også blir du oppringt hvis de har dyr du kan ta inn.

#fosterhjem #dyr #dyrevern #dyrebeskyttelsen #frivillig #hildur90 #mshildur90

Kattepusene!
 • Postet: 12.08.2012Ikke noe søte nei! De to svarte er gutter og de gråe er jenter.

#katt #kattunge #dyr #kjæledyr #animal #hildur90 #mshildur90

Fuglehviskeren Hildur
 • Postet: 02.08.2012

I gårkveld ble jeg obs på at en fugl hadde kommet seg inn i røykerommet vårt, som nå blir brukt som gartneri. Jeg gikk ut for å få den ut derfra så den ikke skadet seg.. Tok på meg genser og hansker i tilfelle den skulle bite eller ha noen slags sykdom. Vi har hatt en fugl der inne før i sommer og da fanget pappa den inn, så det var det jeg tenkte å gjøre. Den fløy opp og ned langs vinduet og prøvde å komme seg ut stakkaren, så jeg stakk rett og slett bare handa mi under den da den fløy opp, og da den fløy ned igjen landet den på handa mi. Den satt å så på meg, litt småskeptisk, så bar jeg den sakte mot døra, og da vi kom til dørkarmen fløy den sin vei! Var skikkelig kult!

Tror det var en rødstjert.Bildet har jeg funnet på: linerle.com. Den rødstjerten jeg fant var litt mørkere på kroppen.

Bruk og kast-mentaliteten.
 • Postet: 29.07.2012

Nesten hver dag skriver avisene om nye tilfeller av at folk har kvittet seg med dyr i sommer. Jeg har lest om de som har kastet kattunger framfor biler og i søppelen så de skulle bli knust ihjel av søppelbilen. Hvordan folk har samvittighet til å gjøre sånt forstår jeg rett og slett ikke! Vis de absolutt må kvitte seg med et dyr (som de egentlig ikke burde skaffet seg til å begynne med) så skal de gå til dyrlegen så dyret blir avlivet på en smerte- og skrekkfri måte, men helst gi bort dyret selvfølgelig! Finn.no, dyrebeskyttelsen, lapper på butikken og jungeltelegrafen funker som regel, om man legger litt innsats i det! Ærlig talt så synes jeg at alle som selger dyr eller gir bort dyr, burde skrive en kontrakt med de som skaffer seg dyrene om at vis de skal kvitte seg med dyret må det skje gjennom den tidligere dyreeieren. Og man burde spørre de litt på forhånd om hva de gjør vis de skal på ferie og teste at de vet det de må vite for å kunne ta vare på dyret.


 

Mange ganger tenker jo jeg på å avle fram noen kull ørkenrotter etterhvert, men etter å ha hørt alle disse historiene om fæle folk med denne bruk og kast- mentaliteten når det gjelder dyr, må jeg egentlig si at jeg har null lyst til å selge dyr. Jeg blir rett og slett kvalm når jeg tenker på hvor lite noen folk bryr seg om dyrene de skaffer. Jeg tror kanskje ikke de planlegger å kvitte seg med dyret når de får det, men de har ikke tenkt nok på hva det innebærer å ha et dyr, sånn som om de har noen som kan passe dem vis de skal på ferie og om det dyret faktisk er noe de vil ha. Mange vet jo absolutt ingenting om dyrene de skaffer seg. Har hørt om ørkenrotter som bodde alene, med bittelite spon så det var nesten null gravemuligheter og null sjanse for å lage tunneler, som ikke hadde en eneste ting å gnage på forutennom plast. Har også hørt om de som egentlig skulle ha hamster, men endte opp med ørkenrotte istedenfor ettersom dyrebutikken ikke hadde hamster der og da. Og ble selvfølgelig sjokkert over hvor ulike de var. De forventet å kunne kose med ørkenrotta osv, men vis de hadde gjort noe slags undersøkelser før de kjøpte den hadde de jo funnet ut at de kanskje heller burde vente og skaffe seg det dyret de faktisk ville ha. Ørkenrotter er jo så billige så folk trenger jo ikke å vurdere det noe særlig av økonomiske grunner, og dermed er det enklere å kjøpe sånne dyr uten å tenke noe speisielt på det. Det samme er det jo med kattunger man får gratis. De er så søte når de er små, og lekende. Men så blir de voksne og de ny eierne tenker ikke på at denne katten kan få unger, så neste sommer ender de opp med 6 kattunger de ikke vil ha. Og det er jo dyrt å skal avlive så mange kattunger (noe det burde være ettersom man ikke burde gjøre det uten å ha god grunn til det) så da er det enklere å bare legge de i en pose og kaste de i søppela, hvor de dør sakte og pinefullt.

Fysj! Hater virkelig folk som ikke klarer å tenke lengre enn sin egen nese når det gjelder dyr!


 

Når man kjøper et dyr så burde man vite masse om den typen dyr, ha mulighet til å gi dem et godt liv, kunne ta ansvar for eventuelle unger (eventuelt sterilisere), ha noen som kan passe dem vis man skal på ferie og huske på at dyrene kan leve i mange mange år, og at det er best for dem å være hos samme eier hele livet. Og man burde ha råd til vetrinærbesøk i tilfelle noe skjer.

Søt liten fyr!
 • Postet: 24.07.2012

Da jeg syklet hjem fra jobben så holdt jeg på å sykle over en søt liten fyr. En frosk!Jeg stoppet selvfølgelig opp, ettersom jeg syntes det var rart at den lå helt i ro. Det viste seg at den ikke var skadet, men bare rett og slett så redd at den spilte dø.. Jeg løftet den opp forsiktig og flyttet den mer mot grøfta sånn at den ikke blir overkjørt hvis det kommer bil. Den var utrolig søt da! Spesielt da jeg pirket borti den og den gjemte hodet sitt under framføttene! Som om han lekte gjemsel! Lot han raskt være i fred så han skulle slippe å være redd.

#dyr #frosk #animal #hildur90 #mshildur90

Vil noen ha kattunge?
 • Postet: 26.06.2012

Vi kommer snart til å få kattunger, og som vanlig er det det slitet med å prøve å finne eiere til kattungene, så man slipper å avlive dem! Det kom jo helt plutselig en katt til oss, og ettersom vi ikke har funnet eieren hennes så har vi tatt oss av henne. Men nå venter hun altså kattunger.. Så om det er noen som leter etter kattunger i omegn av Leirfjord og Snåsa så send meg en mail eller melding over blogg.no! Kattemammaen er frisk og pen, myk pels, ikke fet eller beinskrangel, så tror det er gode gener. Hun er korthåret.Litt uklart bilde da det er tatt med mobilen.

Edit: Alle kattungene til EmmyLou (som hun ble hetende) fikk seg hjem!

#dyr #katt #hildur90 #mshildur90

Brennesle-leting
 • Postet: 19.06.2012

Selv om jeg nærmest har gått i blitt stukket av brennesle hele oppveksten så har jeg faktisk ikke klart å funnet noe enda i sommer (annet enn på Snåsa, som er sånn 4 timer unna her med bil).. Har lyst til å prøve å lage te og suppe av det nemlig! Men de plassene jeg og Prince har vært har det iallefall ikke vært noe brennesle.. Triste greier!

Men finner det nok etterhvert!Bilde fra turen vår.. Litt redigert.. Prince var i bånd hele tiden for eksempel ;)


Minner også om kreativ-konkurransen!  Bli med bli med!

#tur #natur #brennesle #urter #hildur90 #mshildur90

Dyr på ferga!
 • Postet: 13.06.2012

Det har kommet en ny regler på ferger som serverer mat. Dyr får ikke lengre lov til å være med opp i salongen. Noe som er ganske forståelig med tanke på hygiene og allergier. Men de har ikke helt kommet igang med tiltakene for å få dette til å gå bra. De har et rom på fergen jeg jobber på hvor dyrene skal få være, men de har ikke fått tak i bur enda. De som har bil med seg blir oppfordret til å ha dyrene i bilen under overfarten av fergefolket, men jeg må anbefale alle dere som ikke har bil å ha dyret deres med, og de ikke har fått inn burene enda, om å ta med dyret inn i salongen, så fremt fergefolket sier noe annet. I går gikk jeg ned på dekk og så en grå lurvete hund som sto med halen mellom beina og skalv av skrekk. Den gikk fram og tilbake og prøvde å legge seg, for så å reise seg opp igjen osv. Den viste ikke hvor den skulle gjøre av seg rett og slett. Jeg prøvde å gå bort til den å roe den ned men det hjalp ikke. Jeg sjekket med matrosen og det var ingen av dem som hadde tvunget eieren om å sette hunden på dekk ettersom de ikke har bur enda. Skikkelig ekkelt for jeg syntes så synd på hunden. Det er jo masse bråk det nede og det er nok uvant for mange dyr. Det er rett og slett ikke meningen at dyrene skal stå blant bilene! De burde stå på plasser de kan føle seg trygg på, sånn som inni bilen i senga si eller dyrerommet. Det rommet de skal stå i blir nok mye stillere enn selve dekk. Bare prøv å stå nederst i trappen på ferga med døra lukket  og du vil høre hvor stor forskjell det er når du åpner døra.

Så om du har med deg hund eller andre dyr og ikke har bil eller får beskjed om bur, ta med hunden i salongen så slipper den å stå å være livredd på dekk! Fergene som ikke har bur enda har mest sannsynlig en del i salongen hvor dyr kan være så det blir minst mulig slit for de med allergi.


(Bilde funnet: Hunden.no)

#ferge #dyr #hund #dyrevern #ferie #reise

Hildur

Av og til føler jeg meg malplassert i denne verdenen. Som om jeg ikke helt passet inn. Derfor har jeg brukt livet mitt på å drømme meg bort i bøker, musikk, spill og bilder. Jeg har en svakhet for det meste som ikke er sett på som vanlig, men har hele livet mitt prøvd å skjult dette for å passe bedre inn. Men dette er det slutt på nå. For utenom å drømme meg bort er interessene mine: Dyr, gå i naturen og bare være til, hekle, tegne, scrappe kort, ta naturbilder, gå på bruktbutikk, skrive, hagearbeid osv. Kontakt: mshildur90@hotmail.com