hits

Tomatbarn!
 • Postet: 31.05.2018

Jeg har nå bodd litt over et år i Trondheim, og det jeg savner mest her er lettilgjengelig natur og en hage å pjuske med. Derfor plantet vi noen tomatplanter, for å ha noe å pjuske med i det minste.. Jeg kjøpte noen cherrytomater i diverse farger, og tok frø derfra som jeg tørket. Vi plantet de så i en krukke vi hadde fra før av, og krysset fingrene for at det kom til  bli noe liv. En stund senere, og det hadde vokst opp 8 søte tomatplanter. De var enda ganske små og smake da jeg flyttet de over til de nye krukkene og jorda vi hadde kjøpt, og jeg skjønte fort hvorfor. Det hadde vært kaktusjord i krukka de ble sådd, så det var jord med mye småstein og sand, og lite næring. Derfor var de små og hadde nesten ikke røtter i hele tatt. Nå har de heldigvis fått mye bedre jord, og trives mye bedre, selv om de enda vokser litt sakte!

Beklager et litt dårlig bilde, kameraet mitt har halvveis tatt kvelden. 

Blir spennende å se om vi får noe tomat på plantene etterhvert, og hvilke farger de kommer til å være!

#hage #plante #hagearbeid #tomatplanter #tomat #tomatbarn

Litt hagearbeid!
 • Postet: 22.07.2016

I fjorsommer skrev jeg en god del om hagearbeidet jeg gjorde, mens i år har jeg nesten ikke skrevet noe. Grunnen til dette er jo fordi hagen har blitt nedprioritert. Men noe har jeg da gjort.

Jeg har et par paprikaplanter og blomster stående ute på terrassen blant annet. De har ikke fått mye kjærlighet, men de har likevel vokst og blitt rimelig fine. Paprikaen er gule snackspaprika, så gøy å se om det kommer noe på dem etterhvert. De har ikke blitt så store, ettersom jeg satte de ut sent på sommeren. Ellers har jeg plantet litt urter, med varierende hell. Med andre ord, jeg har fått til å plante basilikum, mens ingen andre urter har kommet opp. Noe gjør jeg tydeligvis som basilikummen elsker, men som resten av urtene hater. Eller. Løpestikken har vokst godt, fikk først opp to stykk, plantet flere frø når jeg satte de ut i "drivhuset" og nå har det kommet opp mange av dem. Nå må jeg bare lage et bedd å sette de ut i, ettersom plassen jeg egentlig hadde tenkt å bruke til dem er mosete og mørk.Her har de nye løpestikkene såvidt kommet opp.Mine stakkarslige urter i "drivhuset".. Gressløken har jeg tatt opp fra åkeren som skulle freses, så den ser lettere.. trist ut..Den flotte lilla basilikummen min lever og trives i det minste! Synes den er kjempevakker i tillegg til at den smaker utrolig godt, så vinn vinn.

Ellers har jeg et par tomatplanter, som har vokst og blitt lange og tynne fordi de sto inne for lenge, så når det blir tomater på dem blir de helt sikkert å knekke. Men vi får se hva som skjer. Jeg har også voksbønner, like som jeg hadde i fjor, og de har fått bønner og er mer eller mindre ferdig for sommeren. Har fått plukket bønnene og tørker dem, slik at jeg har mer å så neste sommer.

Egentlig skulle det bli en fin åker her, men det endte med at jeg bare satt to rader med poteter, og ikke noe mer. Tid og slikt har kommet i veien rett og slett. Men det jeg har fått til i hagen, er jeg likevel ganske fornøyd med da. 

Når vi blir ferdig med å bytte tak tenker jeg å flytte noen stikkelsbærbusker og ta avleggere fra solbær og rips. Neste sommer skal jeg lage et område i hagen for bærbusker, slik at elgen ikke får tak i dem lengre. Det blir nemlig nesten ikke solbær i år pga elgen! Ellers skal vi hugge ned litt trær, og male hus og uthus.

Gått i frø!
 • Postet: 23.02.2016

Nå kan bare våren og sommeren komme! Jeg har nemlig vært å kjøpt frø i dag, som skal plantes etterhvert som det blir varmere ute.

Fra i fjor har jeg lilla basilikum og sitronmelise, samt voksbønner (de i skålen) som skal såes. I dag kjøpte jeg salatløk, reddik, sukkererter, kirsebærtomat, gulrot og isbergsalat. Ellers skal jeg også plante paprika og chili, jeg har bare ikke funnet frø enda. Det blir spennende å se hva som blir av dette, da jeg absolutt ikke har grønne fingre. Jeg elsker å plante ulike planter, og stelle med dem og hagen generelt, men jeg er ikke flink til det. Sist sommer, fikk vi noen chili og noen paprika, men det var ikke noe stor avling, med tanke på hvor mange planter vi hadde. Vi hadde også en tomatplante, men den døde etterhvert. 

Før har vi hatt en stor åker her, men ettersom det er bare jeg som blir å holde på med dette, så tror jeg at åkeren blir litt mindre i år enn den har vært tidligere, også kan man heller forstørre den om man finner ut man trenger mer etterhvert. Jeg ønsker jo en potetåker etterhvert, men vil begynne litt i det små. Har mye annet å gjøre i sommer, så vil ikke ta på meg for mye.

Det skal også lages en jordbæråker, men jeg har tenkt litt på å bare lage noen trekasser for å ha jordbær og markjordbær i. Da blir det mindre ugress å holde styr på, og å ha en stor jordbærland blir mye jobb, når man bare er en person, med mye annet å holde på med. Men dette er bare i tankefasen enda, for en del av meg har lyst på et skikkelig jordbærland. Vi får se!


Har du tenkt å plante noe i sommer?

#hage #plant #urt #åker

Paprika og chili!
 • Postet: 12.10.2015

I sommer plantet vi alt for mye av både paprika og chili. Vi tynnet ut i flokken etterhvert, men lot mange planter være igjen, ettersom det er trist å kaste levne planter. Mange av paprikaplantene ble satt ut, mens fire ble inne. de to chiliplantene fikk også være inne. Nå har ikke sommeren vært så flott, og plantene har ikke gitt så veldig mye, men litt har det iallefall blitt. Nå er ikke alle plantene ferdig å produsere heller, da jeg ser at det har kommet grønne chili, paprikaer og tomater (vi har en tomatplante), som kanskje blir noe etterhvert. Vi har fått en chili og to paprikaer som er modne, men flere er på vei!

 


Ganske fin størrelse på paprikaen!

 

#hage #plante #urt #sommer #høst

Kompostbinge og forbereding av åker.
 • Postet: 11.10.2015

Denne uken har jeg hatt høstferie, og derfor har jeg jobbet litt i hagen. Har jobbet mest med ting på dataen, og da er det godt å gjøre litt utendørs også. 

Jeg har begynt å lage en kompostbinge. Jeg tømte den ene kompostbingen tidligere i år, ettersom det bare var jord igjen der, noe som er flott å bruke på busker og slikt. Da hadde vi bare en igjen, og den var ganske full, så fant ut at det var greit å lage en til.


Skal legge en rad til med plank, også skal jeg bruke revenetting til resten. Tror det blir bra! Om du ser helt til venstre på bildet er det en liten rabarbraplante jeg har flyttet til der det før sto en kompostbinge, så håper den blir stor og fin neste år! Prøver å få til mer rabarbra i hagen, ettersom rabarbrasaft er så godt!

Ellers har jeg også drevet å forberedt åkeren vår til neste sommer. Planen er å så potet, sukkererter og litt sånt, samt å lage en liten jordbæråker. Ettersom åkeren ikke har blitt brukt på all evighet, er det mye som må gjøres. Alt av småtrær må fjernes blant annet. Den største jobben derimot er å fjerne den gamle jordbæråkeren, som ligger under et tykt lag av jord og mose. Vi bruke en plastduk da vi lagde den for lenge siden, og derfor må den graves fram før vi kan gå over åkeren med en jordfreser. Dette er en tung jobb, ettersom den er riktig nedgravd og overgrodd. Dessuten var jordbæråkeren vår ganske stor.

Ettersom åkeren ligger på en plass som folk lett kjenner igjen, så legger jeg ikke ut bilder av den, men heller bilde av meg selv etter at jeg har jobbet med den et par timer.

#hage #hagearbeid #kompost #snekring #snekker #åker #landbruk

Kjøkkenet er fullt, av planter!
 • Postet: 24.06.2015

Vi har kjøkkenet ganske fullt av planter akkurat nå. Det har vært finvær og plantene har fått ut om dagen, men det ble fort litt for kaldt til dem om kvelden, så de har fått inn igjen. De har vokst litt etter dette bildet, og de i små plastbokser er plantet ut i blomsterbedet. Her er den lilla basilikumen min, som faktisk har overlevd mye lengre enn sist jeg prøvde å så dem. Den blå på siden av er sitronmelisse, men de vil virkelig ikke vokse opp (slik som sist jeg sådde dem).Jeg har også et lite rart prosjekt gående, der jeg har avokadofrø i vann. Den til høyre har sprukket litt, som er et tegn på at ting skjer. Etterhvert vil det sprekke mer, komme røtter ned i glasset, og en liten plante kommer opp. De blir høye og tynne, så tenker å ha tre stykker i samme potte. Det er ikke for å dyrke frukt da, ettersom det tar 5 til 10 år til det kommer frukt på plantene. Jeg tester det ut mest fordi det så litt morsomt ut!Har du noen planter i sommer?

#hage #plante #blomst #sommer #avokado #urte #hildur90 #mshildur90

Rabarberahue!
 • Postet: 24.06.2015

Siste dag med finvær, tok jeg å plukket alt av rabarbra som var store nok, for å fryse ned. Jeg skal nemlig lage rabarbrasyltetøy, og trenger derfor mye av denne flotte veksten. Jeg hadde det litt gøy..Plantene før plukkingen. Den nederste planten står i masse ugress og vill bringebær, som må fjernes.Det ble litt rabarbra! Slik så det ut etter jeg var ferdig! Så ganske stusslig ut, men de vil fort vokse til!Ble 5 poser med rabarbra til slutt. Vasket og kuttet i småbiter, og klar til syltetøylagingen!Jeg plukket også spansk kjørvel som vi har i hagen, som jeg skal ha i syltetøyet. Det er veldig bra å ha oppi, ettersom det gjør at man ikke trenger like mye sukker! Ble 5 poser av det også, men ikke like mye innhold i dem, ettersom jeg delte alle posene i to. 

Dette blir spennende!

Har du noe prosjekter fra hagen i sommer?

#hage #mat #urter #syltetøy #matlaging #innhøsting #hildur90 #mshildur90

Når sola kommer fram blir nordmenn arbeidsomme!
 • Postet: 18.06.2015

Det er iallefall saken her i "gården". De siste ukene har det vært regn hver dag, og derfor har det ikke blitt gjort så mye utendørs. I går ble det derimot finvær, og det ble gjort en del ting utendørs. Pappa klippet plen, mens jeg plantet blomster, ljået gresskanter, kuttet ned småtrær som var i veien, og gravde bort jord som la lent mot terrassen. Jeg har nemlig en plan å male terrasseveggene, og behandle gulvet der, slik at det skal holde seg bra lengre, så jeg forberedte litt til det i går. Jeg tok også å plukket enda mer granskudd, ettersom vi skulle "frisere" en av grantrærne vår. Det ble kanskje en liter ca.

I dag har jeg vasket terrassen grundig, samt vasket et par plasser jeg skal male. Nå sitter jeg å spiser et par velfortjente knekkebrød med pepperoni og majones! Etterpå vet jeg ikke helt hva jeg skal gjøre, men det er enda mye å gjøre ute, så noe blir jeg å finne på. Jeg har flere blomster å plante ut, ugress å plukke, gresskanter å slå, urter å plukke og mye mer. Man må nytte på mens det er godt vær, for det trenger ikke vare lenge!

Jeg har tatt en del før- og etter-bilder, så jeg blir sikkert å legge ut en del bilder etter hvert. 

#hage #sol #sommer #hildur90 #mshildur90

Regn, regn, regn og mer regn.
 • Postet: 16.06.2015

Jeg prøver å ikke klage over været, da jeg mener at når det er noe man ikke kan forandre på, er det bare å godta det. Du kan ikke forandre været, så ikke bruk energi på å klage over det.

Likevel føler jeg at jeg begynner å bli litt lei. Siden jeg har flyttet, har det regnet hver eneste dag. Det har vært litt sol også, men for det meste har det vært regn, og kaldt. Det har haglet en del ganger også i sommer. For min del er det ikke så nøye egentlig, men jeg skulle gjerne likt å fått plantet ut plantene mine nå, og å kunne sette tomat- og paprikaplantene ut på terrasen. Kjøkkenet er nemlig full av planter, små planter ettersom det har vært kaldt og overskyet. Plenen er ikke blitt klipt enda, fordi det har regnet hver dag, så det ser ikke ut som om noen bor her.

Jeg har gått over kanter med ljåen nå, og når vi får klipt plenen blir det å se bra ut. Akkurat nå derimot.. Nå ser det ut som en slagmark, der gresset i utkantstrøkene har blitt hugget ned av den voldelige dama med ljåen..

Jeg synes plantene mine og hagen fortjener litt sol nå!Dette er et gammelt bilde av en elg i sollyset! Akkurat nå sitter jeg å ser på en elg gjennom vinduet, men ser ganske trist og våt ut stakkaren!

Basilikumbarnet har vokst!
 • Postet: 01.07.2014

Resten av plantene mine har dessverre dødd, så jeg har tydeligvis ikke grønne fingre! Basilikumen derimot trives veldig godt!

#planter #gartner #grønnefingre #urte #hage #hildur90 #mshildur90

Urtebarna har vokst!
 • Postet: 13.06.2014

Jeg blir så glad når jeg ser ned i krukkene mine, ettersom jeg ser at ting gror! Gressløken har enda ikke tittet ut, men de vil nok komme fram de også.

Sitronmelissen har enda bare to spirer, men de har blitt litt større.

Basilikumen gror som bare det! Nå har det kommet opp 6 spirer.Driver å snur seg etter sola disse søtingene, så må snu på krukkene flere gang om dagen. Er så gøy!

#hage #plante #urte #gartner #hildur90 #mshildur90

Urter!
 • Postet: 11.06.2014

Ettersom jeg elsker å jobbe i hagen og sånt, så fant jeg ut at jeg skulle prøve å kjøpe meg noen frø, og se hvordan det gikk. Jeg gikk til Plantasjen, og fant fort ut hvordan frø jeg ville ha. Jeg kjøpte gressløk, sitronmelisse og lilla basilikum. Jeg var spesielt spent på basilikumen, da jeg aldri har sett og smakt den lilla varianten før.

Så jeg satt igang og sådde ut frøene i hver sin krukke. Jeg skulle egentlig plante ut i seks krukker, men jeg gikk tom for jord. Får kjøpe mer jord etterhvert, om det trengs. En krukke med hver type er kanskje nok.

Jeg satte på små søte lapper, så jeg vet hvem som er hvem fram til plantene blir store nok til at jeg klarer å skille dem fra hverandre.

Ca en uke etterpå kunne jeg endelig se antydning til liv i krukkene mine.

Sitronmelissen har fått to små spirer.Og basilikumen har fått en liten søt spire!

Gleder meg sånn til å se hvordan de vokser opp!

 

#hage #plante #urte #gartner #hildur90 #mshildur90

Jord under neglene!
 • Postet: 17.07.2012

En av de første tingerne jeg gjorde i dag da jeg sto opp, var å gå ut i ''drivhuset'' og plante ut noen greier fra en blomst jeg ikke kommer på navnet på i farten. De hadde stått i vann og fått røtter så jeg fant ut at det var på tide å plante dem ut. Herlig å få litt jord under neglene! Når jeg var ferdig å plante dem ut ga jeg dem vann og litt gjødsel.


De ser ikke så fine ut nå, men det som er fantastisk med disse blomstene er at vis de blir stygge så er det bare å klippe de ned så får de nye blader og greiner. Og veldig vakre blomster. Har lest en plass at man kan blande bladene med olje for å få til noe slags hudpleieprodukt. Må jeg jo nesten sjekke ut litt.. For vi har sikkert 20 sånne planter i ulike farger! Og gøy å kunne bruke plantene sine til noe..

Urtegal!
 • Postet: 09.07.2012

Først en liten oversikt over hva jeg har gjort i dag.. Bare for å skryte litt..

 

- Malt litt på et uthus + to planker som Pappa hadde satt opp på huset isteden for noen gamle som hadde sprukket. Måtte klatre høyt opp i en stige som sto skjeivt.. Megaskummelt, men Pappa hadde presset den så langt ned i jorda at jeg egentlig ikke hadde noen grunn til å være redd!

- Plukket ugress og vatnet planter. Wiii så gøy!

- Vært på jobb.

- Jogget litt med hunden for å kjenne hvordan kneet mitt føles.. Har hatt en del vondt i ledd og muskler i det siste, men har i det minste fått bedre kondis i sommer.. :P Kneet var ikke så verst heller..

- Laget middag.

Så til poenget med innlegget..

Det er helt fantastisk å ha en hage med forskjellige urter i! Herlig! Går ut i hagen hver dag når jeg lager middag og plukker noe for å ha oppi maten. Vi har ikke så masse urter, men løpestikke, gressløk og sitrontimian passer i det aller meste! Vi har også fenikkel, som passer til fisk og vilt, men det spiser jeg veldig sjeldent.. Jeg har også lært meg å spise tomat som er kokt eller stekt, noe jeg ikke gjorde før pga frøene. Men vis man koker dem lenge så blir det jo mer eller mindre som det man får kjøpt på boks, grovhakkede tomater.. Så har brukt mye tomat de siste ukene! Har eksprimentert litt for å si det sånn.

Middagen i dag ble kyllingvinger med en blanding av potet, gulrot, hvitløk, løpestikke, gressløk og sitrontimian. Hadde ikke i noe annet krydder faktisk. Ble kjempegodt! Prøvde også å lage pasta og kjøttdeigsaus i går til meg og Pappa, men ble misslykket. Men vet iallefall hvor jeg gikk feil så jeg skal prøve på nytt igjen. Sausen lagde jeg jo fra bunnen av, noe jeg aldri har gjort før, så hadde i for lite tomater og urter i forhold til kjøttdeigen ;) Men smakte godt med litt sweet chili på i det minste! Har også lagd en del gryter med bare råe ingredienser (forutennom pølsa da) som ble kjempegod!

Tenker at etterhvert skal jeg prøve å lage det meste mer eller mindre fra bunnen av. Og når jeg en gang får egen hage skal jeg ha en fantastisk urtehage! Jeg liker å ha jord under neglene og være grønn på fingrene :D Dessuten er det jo sunt med urter!Random bilde fra i sommer som jeg tror jeg ikke har lagt ut før.. Blåmeis for de som lurer.

Hildur

Av og til føler jeg meg malplassert i denne verdenen. Som om jeg ikke helt passet inn. Derfor har jeg brukt livet mitt på å drømme meg bort i bøker, musikk, spill og bilder. Jeg har en svakhet for det meste som ikke er sett på som vanlig, men har hele livet mitt prøvd å skjult dette for å passe bedre inn. Men dette er det slutt på nå. For utenom å drømme meg bort er interessene mine: Dyr, gå i naturen og bare være til, hekle, tegne, scrappe kort, ta naturbilder, gå på bruktbutikk, skrive, hagearbeid osv. Kontakt: mshildur90@hotmail.com