hits

Reise med ørkenrotter? 2

Reise med ørkenrotter er stressfullt, og derfor anbefales det ikke å reise større avstander med dem. Buss og tog anbefales ikke da temperaturen kan variere, og det fort blir mye støy og stress for dem, men buss og tog kan på mindre avstander brukes, så lenge man vet at temperaturen blir å holde seg stabil (sommervær). Ørkenrotter burde ikke være i temperaturer under 15 grader, da de kan gå i dvale, noe som kan være skadelig for dem, så vil si det er ideelt med temperaturer fra 18 og oppover. Fly kan brukes på korte avstander, men helst da med store fly. Små fly bråker veldig, og blir mer påvirket av turbulens osv. Rommet der dyr er på flyet har samme temperatur og trykk som der du sitter, men det bråker jo enda en god del. Bilkjøring går greit, men helst ikke lengre enn 5 timer. Og da må man passe på temperatur og støynivå. Det beste er om du har noen i nærområdet som kan passe dem for deg, om du skal reise noen plass. Når man skaffer seg dyr burde man vite at man har noen som kan være dyrepassere om du skal ut og reise, ettersom dette er ofte den beste løsningen for dyrene dine om du skal bort. Men av og til må man ta med ørkenrottene på reise, om man skal flytte eller om man skal være bortreist så lenge at ingen dyrepassere kan steppe inn.

Her er Gobi og Ronja når jeg nettopp hadde hentet de på dyrebutikken. Vi tok bussen hjem, ettersom det var strålende sommervær ute!

Om du skal ta med ørkenrottene noen plass, må du ha et bur der i greit størrelse som de kan være i mens de er på ferien. Jeg hadde et akvarium stående til foreldrene mine som var nesten like stort som ørkenrottenes vanlige akvarium, slik at de skulle ha god plass om vi skulle ut og reise. De må også ha alt de trenger i buret selvfølgelig, slik at de ikke kjeder seg.

Til reisen trenger de et reisebur, som de ikke kan komme seg ut av under reisen. Der trenger de en plass å gjemme seg i og sove i, litt mat, og ting de kan holde på med slik som høy og dopapir. Du må også selvfølgelig ha noe bunnstrø i reiseburet. Du trenger ikke ha i vann til dem, men det kan være lurt å gi dem et par biter av agurk i buret, da det er fullt av vann. Ørkenrotter drikker ikke så mye, så det å ha vannflaske som kan begynne å lekke er unødvendig. Om man skal reise et stykke med bil med dem kan man eventuelt ha med en skål og en vanlig flaske med vann, og ta en pause i kjøringen hvor man setter ned vannskåla til dem slik at de har mulighet til å drikke i pausen. Når jeg reiste første gang med mine to første ørkenrotter med fly hadde jeg knytt fast en vannflaske i reiseburet, og når flyet landet hadde halve flasken blitt tømt ut i buret, og det var fuktig i buret. Så dette er ikke til å anbefale. Heldigvis var det ikke vått i hele buret, så jeg tok ut drikkeflasken og det våte bunnstrøet.

Når det kommer til fly burde man bare gjøre dette på korte turer, da det er meget stressfullt for ørkenrottene. Det er viktig å ha et rent og trygt bur, som reiseburet på bildet under. Det er heller ikke alle flyselskap som godtar gnagere på flyet sitt, så det er greit å sjekke opp på forhånd. SAS har alltid vært greie på dette, mens Norwegian hater tanken om gnagere på fly. Når du bestiller billett må du ringe SAS med en gang etterpå, for å fortelle at du vil ha med ørkenrotter, hvor mange du vil ha med og hvor stort reiseburet er. Det koster selvfølgelig litt ekstra når du skal ha med dyr. 

Men om du har muligheten, så er det oftest best at ørkenrottene har dyrepassere, enten hjemme til deg, eller hjemme til dyrepasserne, slik at de slipper stresset med å reise lange strekninger. 


Denne typen reisebur er å anbefale, da det er laget av hardplast som er vanskelig å spise seg ut av, med masse små luftehull som ørkisene ikke kommer seg ut av. Etterhvert som buret blir litt gnagd på kan det være lurt å bytte de ut om du skal reise med fly, da du ikke får mulighet til å følge med hva ørkenrottene gjør under reisen. 
 


#ørkenrotte #ökenrotta #ørkenrotter #gerbil #gnager #dyr #husdyr #kjæledyr #reise #reisemeddyr #reisebur #tips #dyretips 

Første uke i praksis! 0

Jeg har denne uken jobbet på et lite bibliotek i praksis, som jeg har fått gjennom Nav mens vi venter på noen svar angående helsen min. Jeg begynte der på onsdag, og synes det har vært kjempekoselig! Bibliotekaren der er så snill og hyggelig, og kan masse! De to første dagene var det mye liv i biblioteket ettersom flere skoleklasser kom innom, barnehagebarn, samt en hel gjeng fra voksenopplæringen, så jeg ble kastet rett i det for å si det sånn, mens på fredagen var det ganske rolig. Foruten å lånt ut bøker og tatt imot bøker har jeg fått katalogisert litt, lagt plast på bøker, plukket ut dyrebøker med dårlige fakta slik at de kan byttes ut, og spilt ludo med flere fra voksenopplæringen! Jeg hadde sterk hodepine de to første dagene, og når jeg kom hjem har jeg måtte sovet litt, men samtidig er det jo ganske givende å faktisk ha noe å gå til om dagene. Tror jeg bare har vært ekstra sliten ettersom jeg på mandagen måtte faste og litt sånt, så forhåpentligvis blir det bedre neste uke, for selv om jeg trives på praksisplassen så er det også greit å ha energi til å gjøre husarbeid og slikt! 


Bildet er funnet på http://creepypasta.wikia.com og tilhører ikke meg.


#bibliotek #praksis #nav #praksisplass #bøker #bok

Kan ørkenrotter ut om sommeren? 5

Svaret på om ørkenrotter kan ut om sommeren er ikke et klart ja eller nei svar for meg. Jeg har aldri hatt ørkenrottene mine ut om sommeren, men jeg har hørt om andre som har hatt det. Det jeg er helt sikker på er at man ALDRI skal ha ørkenrotter ute om det er kaldere enn 20 grader, og at de ikke skal være ute om det er vind eller trekk. Så det må være godt og varmt om de skal ut. De skal heller ikke være ute uten tilsyn eller over lengre tid. Man må alltid passe på dem om man skal ha de ute. De kan heller ikke være ute løse, da de lett smetter ivei og forsvinner.

Grunnen til at jeg aldri har hatt ørkenrotter ute er fordi jeg aldri følte det var trygt nok. Jeg bor langt nord, men det er jo likevel litt finværsdager her hvor de sikkert kunne vært ute, men jeg ser for meg at det er utrygt å ha de ute likevel. Man må jo ha en slags innhegning til dem, eller kanskje et bur man kan ha de ute i, helst med en nettingbunn så de ikke kan grave seg ut. Om bakken er litt ujevn og det ikke er gitterbunn på buret så er det jo også lett for dem å smette under og forsvinne. Men jeg er ikke noe fan av nettingbunn. Innhegninger må også være høye nok til at de ikke kan hoppe over og at de ikke kan klatre over, og selvfølgelig burde den være såpass stabil at den ikke lett faller over. Det er altså mye å tenke på. Og om de faktisk kommer seg ut, så er det en stor sjanse for at du aldri ser de igjen, og at de kommer til å dø, så det er jo et stort ansvar på dyreeieren her. 

Konklusjon:

Man kan ha ørkenrotter ute om sommeren, om man følger med, sikrer slik at de ikke kan rømme, så lenge været tillater det, men de burde ikke være ute lenge. Anbefaler jeg å la ørkenrotter være ute om sommeren? Nei ikke egentlig. Jeg føler at det er veldig risikabelt. Selv om man har en sikker innhegning/sikkert bur de kan være i, så er det alltid en sjanse for at noe skjer og at de klarer å komme seg ut, og da rekker man kanskje ikke å få tak i dem igjen, selv om man følger med. De skal jo også heller ikke gå mye på gitter ettersom de kan få bubblefeet av det, og gitterbunn er nok nødvendig for at det skal være sikkert for dem å være ute.

Andre vil nok si at jeg har feil og at de kan være ute, og at de godt kan gå litt på gitterbunn, men med mine dyr ønsker jeg ikke å ta noen sjanser som kan gå ut over dem. Og om du mister dem ute så er det eneste som er sikkert at de kommer til å dø, og kanskje ikke raskt og smertefritt.De kan være ute om været tillater det, men jeg tørr ikke ta sjansen rett og slett!

Ønsker man å gi ørkenrottene sommer kan man gi dem mulighet til å ligge i sollyset innendørs, så lenge de har tilgang til skygge, og man kan gi dem litt rent gress som godbit for eksempel. Og man kan godt lufte dem på gulvet isteden.Orla og Laura ut på oppdagelsesferd!


#ørkenrotte #ørkenrotter #gerbil #gnager #dyr #kjæledyr #husdyr #tips #sommer #ute #lufting 

Hvordan bur velger jeg til ørkenrotter? 0

Ørkenrotter er som jeg har sagt tidligere aktive dyr, og derfor trenger de god plass. Mitt motto når det kommer til burstørrelse er: Jo større jo bedre! Selv om du lufter ørkenrottene på gulvet hver dag, så vil de bruke mesteparten av tiden sin i buret, og da er det også viktig at de trives der. Om du ikke har mulighet til å lufte dem hver dag, er det enda viktigere med store bur. 

Når du velger bur, burde du velge noe med høy bunn. De burde ha godt med strø inni det, slik at de kan grave og styre på, og om du ikke har høy kant på buret vil du da måtte koste gulv flere ganger daglig. Jeg anbefaler å enten kjøpe et terrarie eller et akvarium for å ha dem i, med et gitter oppå toppen. Jeg har brukt revenetting oppå akvariene mine, og det har funket fint. Eventuelt kan man sette et gitterbur oppå akvariet, for å gi dem enda mer plass. Det som er viktig da er at de ikke skal gå på gitter, da dette kan gi dem problemer med føttene. Så enten ha hyller de kan gå på av tre eller plast, eller ha papp over gitteret. 


Her står Gobi og Ronja på andre etasje i deres gamle bur. Pappen beskytter føttene deres så de ikke får skader, slik som Bubblefeet. Pappen må selvfølgelig byttes innimellom. 

Når det kommer til størrelse, er det ingen fasitsvar. Men du burde ikke gå for minimumskravet, men heller gi dem best mulig plass. Jeg brukte et stort akvarium på over 1 meter i lengden, og 40 cm i bredden, slik at mine to siste ørkenrotter hadde god plass. Og om man får til enda større plass en dette vil det jo bare bli enda bedre! De første ørkenrottene jeg hadde vil jeg si hadde litt for liten plass, men de hadde iallefall et gitterbur over det lille akvariet, som kanskje var 50 x 30 eller noe i den duren, slik at de fikk litt ekstra plass. Etterhvert oppgraderte jeg til større bur, noe jeg er veldig glad for. Ikke at de direkte mistrivdes i det første buret, men jeg følte selv det ble for lite. De må ha plass å løpe, gnage, klatre og utforske for å være lykkelige ørkenrotter rett og slett!


Det gamle buret til mine to første ørkenrotter. Et litt for lite akvarium synes jeg, men gitterburet på toppen veide litt opp for det faktumet. Anbefales å ha et mye større akvarium enn dette. De hadde iallefall masse spon å grave rundt i, og masse ting å holde på med!

Jeg skulle legge ut bilde av akvariet jeg har brukt de siste årene, men jeg har faktisk ikke tatt bilde av hele buret de siste årene, sikkert fordi jeg har blogget mindre om ørkenrotter de siste årene. Men som sagt anbefaler jeg et akvarium som er over en meter i bredden om du har to ørkenrotter. Har du flere burde du ha enda mer plass. Man kan for eksempel sette sammen to akvarium og ha et rør imellom, eller kjøpe et høyt glasskap og legge det ned på ryggen.

Om prisen på store akvarier/terrarier virker skremmende så kan du alltids finne de brukt på nett. Jeg kjøpte det store akvariet mitt for 500 kr, og det er ganske billig for noe sånt. 


#ørkenrotte #ørkenrotter #gerbil #gnager #dyr #kjæledyr #husdyr #bur #dyreutstyr #akvarie #terrarium #akvarium #terrarie #tips #fakta #dyrefakta 

En litt romantisk Valentinsdag likevel! 0

Som mange fikk med seg på tirsdag, så er ikke jeg noe fan av Valentinsdagen. Jeg har aldri likt denne klisjefulle dagen, og selv om dette var første Valentinsdag hvor jeg hadde kjæreste, så kom jeg ikke til å feire den, ettersom kjæresten var en annen plass enn meg, og fordi vi begge to ikke liker klisjeer. Men likevel ble det litt romantikk den dagen.

Tidligere på dagen hadde jeg fått melding av kjæresten, og han fortalte at nettet var borte der han bodde, så derfor dro han til noen kompiser for å henge med dem, og jeg tenkte ikke noe mer over det. Han skrev "vi sees i fire-fem-tida", noe som jeg tolket som at han kom til å skype meg eller noe slikt i den tida. 

Fem over fire ringte det på døra, og jeg fikk full panikk, fordi jeg satt i nattklærne enda, og følte ikke for å åpne døra for fremmende slik. Så jeg løp og hadde på meg en cardigan over nattklærne, slik at jeg ved første øyekast så nogenlunde presentabel ut. Når jeg så ut vinduet så jeg det sto en bil utfor huset, og jeg tenkte (halvveis spøkende) "Nå blir eg nok kidnappa!". Men jeg åpnet døra likevel, og ble helt sjokkert! For der sto kjæresten, og så skikkelig lur ut!

Han hadde aldri kjørt i over 7 timer, overnattet til ene broren min, også kommet uanmeldt på døra mi, bare fordi han savnet meg! Jeg fikk til og med en potteplante, fordi han hadde lest på blogginnlegget at jeg ikke likte buketter!


Fin blomst jeg fikk! <3

Resten av dagen gikk i å lage middag sammen, spise middagen sammen (med levende lys på bordet selvfølgelig), se youtubevideoer og å gjøre narr av Valentinsdagen. 

Det morsomste med det hele, var at han trodde Valentinsdagen var på søndagen, så eneste grunn til at han hadde kjøpt en blomst til meg, var fordi han hadde lest innlegget på tur oppover, og forstått at det faktisk var den dagen Valentinsdagen var på!


#valentinsdag #valentine #love #kjærlighet #kjærleik #romantikk #romantisk #blomst #plante #gave #overraskelse

Hva må du vite før du skaffer deg ørkenrotter? 2

Det viktigste når man skaffer seg dyr er å være helt sikker på at den type dyr passer deg. Når man skaffer seg et dyr så skal du ideelt sett ha ansvaret for den hele dens liv, så et spørsmål du må stille deg er om du er klar for å ha et dyr ikke bare akkurat nå, men om et år eller to framover i tid, eller kanskje enda lengre om du velger et dyr som lever lengre. Ørkenrotter lever som oftes 3 år i fangenskap, men kan leve noe lengre. Selv om de ikke lever så lenge er det likevel en del ting man må vite for å kunne gi dem best mulig liv som mulig. Innlegg om utstyr du trenger til ørkenrotter kommer senere.

Dette er en kort liste over hva jeg synes det er viktig at du vet før du skaffer deg ørkenrotter. Det er så mye mer du burde vite, så jeg blir å legge ut flere innlegg om dette temaet, som blir linket i dette innlegget hvor det er relevant. Du kan også trykke på kategorien Ørkenrotter for å lese mer. Ellers anbefaler jeg at du også leser på flere andre sikre kilder. 


Orla og Laura, det andre paret ørkenrotter jeg skaffet meg. Her trente vi litt på å bli løftet!

Litt om hva de trenger: 

Ørkenrotter er aktive, og krever stor plass og mye stimuli for å ikke bli deprimerte. Gjerne burde de bli luftet ut på gulvet hver dag i iallefall en halvtime eller time, og de burde få nok av ting å holde på med. 

Sosial?

Ørkenrotter er sosiale dyr, og burde leve to eller flere sammen. Det lureste er å ha to av samme kjønn, da de fort kan produsere masse unger som igjen krever at du finner gode hjem til de osv. Når en av de dør, så må du vurdere å skaffe en venn eller to til den gamle du sitter igjen med. Det beste er å kjøpe to unge for å sette sammen med den gamle. Mer om sammensetting av ørkenrotter lengre ned, under punktet Splittbur.

Håndering:

Ørkenrotter er ikke dyr som man kan kose med, de sitter som regel ikke stille, og liker ikke å bli klappet på. Så om du ønsker et dyr du kan kose med, er ikke ørkenrotter dyrene for deg. Du må også være obs på dette om du tenker å skaffe ørkenrotter til barna dine. Barn ønsker gjerne dyr de kan kose med, og kan fort bli lei av dyr. Så om du har et barn du vil skaffe dyr til, tenk over om ditt barn vil finne det interessant over lengre tid, og husk at du må ta hovedansvaret for dyret. 

Skal du håndtere ørkenrottene så er det viktig at du er forsiktig. De skal aldri løftes etter halen, da den lett brekker eller mister huden, og medfører store smerter og i verste fall dødsfall. Løft dem heller ikke etter nakkeskinnet, da dette er veldig smertefullt. Det beste er å temme ørkenrottene dine såpass at de kommer til deg når du åpner buret, så du enkelt kan få de til å hoppe i hånden din og kan løftes dit de skal. Et triks om de ikke stoler helt på hånden din er å holde en skål inn i buret deres, også løfte opp skålen og dit du skal når ørkenrotten hopper oppi den. Det må gjøres med forsiktighet, og om du ser tegn på at ørkenrotten er nervøs burde du ikke løfte den så høyt over gulvet. Skal du ha den i et transportbur kan du for eksempel sette det inn i buret deres, for å minimere fallsjansen. Ved nødvendig kan man holde ørkenrotten fast i hendene, om du må sjekke for skader eller slikt, men dette må også gjøres med forsiktighet. Det viktigste er å temme ørkenrottene slik at de er vant til håndtering, slik at det medfører minst mulig redsel.

Ørkenrotter kan temmes ved å legge hånden din i buret, holde den helt i ro, med en godbit eller to i hånda. Havregryn er flott til dette formålet, da de fleste ørkenrotter elsker havregryn, og at det er mange små biter som gjør at de enten må sitte ved hånden din, eller komme tilbake for mer. Å lufte dem på gulvet mens du sitter på gulvet og ser på dem er også en fin måte å la de bli vant til deg. 


Meg og Ronja, en av de to første ørkenrottene mine, ute på luftetur på gulvet!

Plassering av bur:

Ørkenrotter må stå på en plass med jevn temperatur, og ikke i trekk. De blir fort syke av kulde og trekk, ettersom de hører hjemme i ørken. De burde helst ha rundt 20-22 grader i rommet de er i for å trives, og tåler ikke kulde godt. Blir rommet 15 grader eller mindre kan de gå i dvale, noe som er svært skadelig for dem. 

Mat:

De må ha mat som er laget spesielt for ørkenrotter, slik at de får i seg alle næringsstoffene de trenger. Gi de gjerne noe tilleggsfor innimellom, slik som havregryn, solsikkefrø, usaltede pianøtter eller godkjent frukt og grøntfor, men ikke gi dem det hver dag. Frukt og grønt skal de bare ha litt av, og det må være vasket før de får det. Husk å tørk av vannet fra maten før de får den, ellers kan de få diare. Du kan lese mer om ørkenrotter og mat her: 

Hvor mye tid må du bruke per dag, og hva må du gjøre som ørkenrotteeier?

De trenger mye oppmerksomhet, mer enn man ofte tror når man leser om dem. De kjeder seg fort, og krever derfor som sagt mye stimuli. Du burde gi dem dopapir (brukes til redebygging), høy, doruller, kvister, og gjerne strø maten deres ut over buret slik at de må lete etter maten. Ommøblering av buret, ting å holde på med, lufting og slikt tar litt tid, så jeg vil anslå at man bruker en time eller to på dem hver dag om de skal ha det best mulig. Du må også rengjøre buret ca annenhver uke, rense vannet annenhver dag og vaske sandskålen deres innimellom. 

Reise med ørkenrotter?

Reise med ørkenrotter er stressfullt, og anbefaler ikke å reise større avstander med dem. Buss og tog anbefales ikke da temperaturen kan variere, og det fort blir mye støy og stress for dem. Fly kan brukes på korte avstander, men helst da med store fly. Små fly bråker veldig, og blir mer påvirket av turbulens osv. Rommet der dyr er på flyet har samme temperatur og trykk som der du sitter, men det bråker jo enda en god del. Bilkjøring går greit, men helst ikke lengre enn 4 timer. Og da må man passe på temperatur og støynivå. Det beste er om du har noen i nærområdet som kan passe dem for deg, om du skal reise noen plass.

Splittbur:

Om du skal sette sammen to eller flere ørkenrotter som ikke har vært sammen, så er det litt komplisert. Du må ha gitter mellom dem, også la det gå ei uke, før du bytter plass på de, også la det gå en uke til før du bytter plass på dem igjen. Denne teknikken kalles splittbur. Slik at de skal bli vant til hverandres lukt osv. Etter en måned eller to kan du la dem møtes på et nøytralt område. En stor oppbevaringsboks med nytt strø i er en fin plass til dette for eksempel. Når du lar dem møtes må du følge med som er ravn. Sitt rett ved siden av og følg med på dem, og vær klar til å bryte inn om de angriper hverandre. Ørkenrotter er svært aggressive mot ukjente ørkenrotter, og selv om de har gått sammen før for en stund siden kan de likevel angripe hverandre. Det kan derfor være lurt å ha på seg hansker eller votter mens man følger med på dem, slik at man ikke blir skambitt når man prøver å splitte ørkenrottene. ALDRI sett sammen to ukjente ørkenrotter uten å ha gått gjennom dette, da det er nesten 100% sikkert at det kommer til å gå ille.


Ronja og Gobi ute på lufting! Som dere ser brukte på den tiden badet for å lufte dem på, da det ikke var noen ledninger de kunne gnage på, og ingen små plasser de kunne gjemme seg bort på hvor jeg ikke fikk tak i dem. Stengte for så de ikke kom seg bak vaskemaskinen. Et innlegg om lufting kommer senere.


Jeg håper dette var et litt informativt innlegg. Som sagt, sjekk gjerne med flere sikre kilder før du skaffer deg ørkenrotter, da jeg ikke vet alt, jeg skriver bare fra egen erfaring. Om du ser noe er feil her, savner noe informasjon eller lurer på noe, så skriv en kommentar!


#ørkenrotte #ørkenrotter #gnager #dyr #kjæledyr #husdyr #burdyr #gerbil #tips #dyretips

Gratulere med Valentinsdagen! 3

Den mest klisjefyllte dagen av året er her, hvor alle føler de må være romantiske slik at de slipper å gjøre en innsats resten av året. For isteden for å spre romantikken ut over hele året, i små søte øyeblikk på sitt eget initiativ, bruker folk masse penger på å gjøre denne dagen spesiell. Men hva er vel spesielt med en dag hvor alle gjør det samme fordi kalenderen sier de må? 

Og om noen forlover seg eller gifter seg på Valentinsdagen, er ikke det bare bittelitt klisjefyllt å ha en såpass viktig dag på Valentinsdagen? Dagen hvor vi føler vi blir tvunget til å være romantisk? Og er det ikke litt kjedelig at så mange andre du kjenner har samme forlovelsesdag/bryllupsdag som deg? Dagen du føler er spesiell for deg og kjæresten din, og du føler for å gjøre litt stas over det, men så er det 10 stykker på vennelisten din på facebook som feirer på samme dag som deg?

Men dette er faktisk første Valentinsdagen hvor jeg har kjæreste, så kanskje jeg om noen år er like klisjefull som alle andre? Jeg burde iallefall gi Valentinsdag en sjanse.. Og kanskje burde jeg poste en gratulasjon til kjæresten, som dessverre ikke er sammen med meg her i dag? Ok da.. Men du er herved advart, er det noe jeg ikke kan, så er det tvunget romantikk..

Gratulere med denne klisjefulle dagen kjæresten mimimimimimin, hvor alle SKAL være romantisk, og hvor single skal føle seg litt mindreverdige. Jeg og du har hverandre, så vi slipper å føle oss mindreverdige, selv om det er en biltur på over 7 timer mellom oss i dag. Vanligvis skulle vi vel hatt en storflott og romantisk middag, med levende lys og en død biff. Og vi skulle hatt romantisk rolig musikk i bakgrunnen, som vi begge to sikkert ville hatet ganske fort. Også skulle vi vel danset til denne musikken, selv om du hater å danse, så det hadde jo vært gøy. Og ikke kunne vi sittet på pcen i dag, for å være usosial på Valentinsdagen er fyfy. Og om vi skulle sett film måtte det vært en romantisk "komedie". Også er det jo dette med gaver. Jeg er ganske blakk da, så jeg hadde nok måtte stjålet sjokolade og kort fra nærbutikken (selv om vi begge to har godtenekt denne måneden). Du kunne kjøpt en bukett blomster til meg, som hadde visnet etter tre dager, fordi avklipte blomster har en tendens til å dø (Kanskje et symbol på hvordan kjærlighet ofte dør). Uansett slipper vi unna alt det tullet i år, fordi vi ikke er på samme plass, og fordi vi kanskje ikke bryr oss så mye om den føkkings Valentinsdagen.. Elsker deg kjæresten mimimimimimimimin! xD


Bildet er lånt fra denne siden: https://www.dailysabah.com/feature/2015/07/24/the-black-rose-of-halfeti

#valentins #valentinsdagen #valentine #romantikk #romantisk #kjærlighet #kjærleik #love #kynisk

Hønsefest! 3

Jeg følte for å legge ut et par bilder fra hønene vi har hatt iløpet av oppveksten min. Høns er nok det jeg savner mest nå som jeg ikke har noen kjæledyr lengre, ettersom det var så koselig å se på dem tusle rundt i hagen, og ettersom det var gøy å prøve å temme dem. Min favoritt var nok Bella (som jeg ikke finner noe bilde av dessverre), som var en brun silkehøne og som alltid hoppet opp på skulderen min når jeg kom inn i hønsehuset!


#høne #høns #dyr #kjæledyr #husdyr #fjærkre #fugl #føggel

Hvordan bruke mindre plast? 6

I lys av all informasjonen som har blitt satt i fokus etter at en hval ble avlivet fordi den var full av plastposer på Sotra, så ville jeg lage en kort liste over hva alle kan gjøre for å bruke mindre plast her i Norge. Vi i Norge er veldig flinke til å sortere plastavfall slik at det blir resirkulert, men det er tydelig at vi også trenger å kutte ned forbruket vårt, for å ikke belaste planeten vår mer enn nødvendig.

SONY DSC
Foto: Getty Images

Dette kan du gjøre:

- Skaff deg en handlepose av tøy, eller ta med sekk til butikken. Man trenger ikke en ny bærepose hver gang man drar til matbutikken, ettersom det ender opp med at man til slutt sitter der med flere skuffer stappet full med plastposer. 

- Velg varer som er pakker inn i minst mulig plast. Om du har valget mellom å kjøpe bananer uten plast og bananer pakket inn i plast, så velg de uten. Bananen klarer fint turen hjem uten plast rundt seg. 

- Om du må kjøpe ting med plast, prøv å velg plast som kan brukes på nytt igjen. Om du kjøper tomater og har de i en plastpose, knyt posen på en måte så du kan bruke den på nytt igjen når tomatene er spist opp.

- Velg refill over vanlige flasker. Håndsåpe og slikt kan du godt kjøpe i refillposer, og heller fylle på plaskene du allerede har. Om du føler det er uhygenisk, så kan du alltid vaske flasken.

- Velg produkter som ikke har mikroplast i seg. Mange tannkremer, såper, skrubber osv, er fulle av mikroplast, og dette burde du holde deg unna. Alt slikt skylles ut i vannet, og fisk og andre dyr har lett for å spise det. Og som vi fastslo i innlegget om hvalen som var full av plast, er dette noe vi burde unngå da plast er full av miljøgifter vi gjerne vil holde bort fra naturen og dyrene, da det ender opp med at vi mennesker får det i oss. 

- Finner du plast (eller annen søppel) i naturen, ta det med deg hjem og send det med søppelbilen. Plast bruker eviglang tid før det brytes ned i naturen, og som sagt er det ikke heldig om det får brytes ned i naturen pga alle stoffene i det. 

- Gjenbruk og gjenvinn. Alt av plast du kan bruke på nytt igjen, bruk det på nytt igjen. Og alt du ikke kan bruke på nytt igjen, må sender til gjenvinning. Å sende plast i restavfall er ikke godkjent, da hele Norge har egne poser/søppeldunker for plast. 


Foto: http://www.simple-green-living.com, Simple Green Living, "One Step at a Time"

Q: Har du noen tips til å bruke mindre plast som ikke var med på listen min? Kommenter under!


#plast #plastikk #plastic #hav #dyr #natur #miljø #miljøvern #naturvern #dyrevern #mikroplast #hval 

En hval full av plast! 2

Nå i februar ble en gåsenebbhval avlivet på Sotra. Den hadde gått på land, og selv om den fikk hjelp til å komme seg ut på havet dro den rett inn i land igjen opp til flere ganger, og derfor ble den til slutt avlivet. Dette var ufattelig trist, men det var tydelig at den hadde bestemt seg for at dens tid var inne.

Grunnen til at den gikk på land flere ganger var rett og slett fordi den var så full av plast at den ikke hadde fått i seg næring, og led som følge av dette. Den hadde 30 plastposer i magen, og magen var nesten fylt helt opp, noe som gjorde at den rett og slett sultet med full mage. Plasten hadde jo selvfølgelig stoppet opp hele systemet dens, og den hadde sikkert hatt det slik en stund. 


Foto: ROMEO RANOCO, REUTERS

At dette er fælt er helt sikkert, og det som er enda mer sikkert er at vi bruker alt for mye plast. Hvert år er det 8 millioner tonn plast som havner i havet, i tillegg til alt som ligger og slenger på land. I følge forskere vil det i 2050 være mer plast enn fisk i havet, om vi ikke gjør noe kjapt! 

Dette påvirker ikke bare naturen og dyrene, men det påvirker også mennesker. Plast brytes ned til mikropartikler, som blir spist av fisk og andre dyr, som vi mennesker igjen spiser. Plast er full av organiske miljøgifter som PCB, PAH, pestisider, phthalater, bromerte flammehemmere og bisphenol A, og ifølge forskere kan dette overføres til fisken vi spiser. I tillegg påvirker det fiskeindustri, turisme og shipping, da all plasten har en voldsom påvirkning på havet folk mange plasser bruker for å overleve. 

Noe må iallefall gjøres for å minke bruken av plast, og alle små tiltak folk gjør hjelper! For hver pose vi ikke bruker, er det en plastpose mindre i havet. Gjenbruk og gjenvinning av plast hjelper også, selv om vi kanskje burde prøve å kutte ut bruken av plast mer eller mindre synes jeg. 

Hvordan bruke mindre plast? Trykk her!


Kilder:

http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Syk-hval-hadde-30-plastposer-i-magen-329775b.html

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/miljoevern/i-2050-er-det-mer-plast-enn-fisk-i-havet/a/23599536/


#plast #hval #dyr #natur #dyrevern #naturvern #miljøvern #gjenbruk #gjenvinning #hav #søppel #fisk #miljøgifter #sotra

Den useriøse ulvedebatten 3

Ulvedebatten blir bare mer og mer usaklig, og det er en skam, fordi det gjør at ingen blir noe klokere. De som er imot ulv nekter å ta til seg det de som er for ulv sier, og det motsatte, så la oss heller sitte oss ned og snakke sammen. Kanskje blir vi litt klokere?

For åpenhets skyld vil jeg si at jeg ligger i den kategorien at jeg er for at vi skal ta vare på rovdyrene våre, og bare ta ut individer som blir store problem for folk. Likevel ønsker jeg å være saklig og prøve å se på argumenter som er imot min egen.

De som er imot ulv, enten om de synes vi skal skyte mer av dem eller fjerne den helt fra norsk natur, bruker tre argumenter for å forklare hvorfor de vil ha ulven bort. Ulven tar sau, ulven tar elg, og er skremmende å ha rundt seg. Så la oss se litt på dette.

Bildet er fra Pexels.com, og er copyrightfree.

Ulven tar sau, det er helt sant. Ulv står for ca 2000 døde sauer i året her i Norge, og det er jo en del. Ifølge forskning.no blir det gitt rovdyrerstatning for ca 30 000 dyr (sau og tamrein) årlig i Norge, men det er en mindre andel av disse 30 000 som man med sikkerhet kan si er tatt av rovdyr. Likevel, la oss si at 30 000 dyr blir tatt av rovdyr hvert år, ettersom det er vrient å stadfeste med sikkerhet alle grunner til dyredød ute på fjellet. Men når man ser på hvor mange sauer som dør årlig av skader og sykdom de får mens de er ute på fjellet, ser man at det dør over 100 000 sau hvert år av andre grunner enn rovdyr. De blir skadd og syke, og dør derfor. Mange av dem blir skadet ettersom vi i Norge avler fram en sauerase som ikke er hardfør nok til å være i fjellene, og mange av dem kunne sikkert vært reddet om de hadde fått noe tilsyn iløpet av sommeren. Ulven og andre rovdyr er altså ikke den egentlige syndebukken for at bøndene taper penger.

Jeg vet at som bonde er det vanskelig å ha råd og anledning til å følge med sauene sine når de er ute på sommerbeite, så ærlig talt har jeg forståelse for at det blir som det blir. Men når over 100 000 sau dør årlig av skader og sykdom mens de er ute på fjellet burde noe bli gjort. Det er jo et stort tap økonomisk, og samtidig er det fælt å tenke på at det går dyr som lider unødvendig. Jeg synes vi i Norge burde innføre en ordning som gjorde det mulig at sauene fikk mer tilsyn. Enten ved at bonden kunne hatt råd til å ha sauene gående hjemme, ettersom de nå taper penger på å ha sau gående på åkeren isteden for å bruke den til matproduksjon, eller ved at de hadde fått hjelp til å ansette gjetere, iallefall i områder med mye rovdyr. Om man hadde lagt opp for det, hadde det sikkert vært mulig å finne folk som kunne tenke seg å være gjeter. Man kunne hatt ei uke oppe på fjellet og en uke nede fra fjellet for eksempel, eller andre løsninger på det. Problemet er at de fleste bønder rett og slett ikke har råd til det, da de får betalt alt for lite for hvert dyr. Men kanskje hadde det lønnet seg i det lange løpet og gått litt tilbake til tiden hvor dyrene vi slapp ut i fjellet ble passet på? Andre land med mye mer av både rovdyr og tamdyr i fjellet klarer det, så hvorfor skal ikke vi i Norge klare det?

Kilde til tall: http://forskning.no/biologi-rovdyr-okologi-politikk/2008/02/hvor-mange-husdyr-tar-rovdyra-i-norge

Så er det dette med elgen, som ulven spiser. Og dette stemmer jo også, for ulven er jo et rovdyr, og spiser derfor andre dyr. Og derfor er det slik at det har blitt mindre elg å områdene med ulv, og derfor mindre elg for skogeierne å jakte på. De taper derfor litt penger, og ofte må de gi opp en hobby de liker godt. Jeg kan forstå at dette er utrolig kjedelig for de det går ut over. Men igjen burde det gå an å løse på en annen måte enn å drepe mer ulv. Kanskje burde systemet gjøres om slik at folk enklere kan dra andre plasser å jakte? Ulven gjør også nytte for seg på det viset at de tar ut de syke og skadde dyrene når de jakter, noe vi mennesker dessverre ofte gjør det motsatte av. Det virker som det er mye mer stolthet i å skyte en stor og sunn elgokse, enn å komme hjem med en liten sykelig elgokse. Jeg sier ikke alle jegere tenker sånn, for jeg kjenner mange jegere som elsker dyr og naturen, og forstår at det er lurere å ta ut de svake enn de sterke. 

Til slutt er det dette at folk med ulv rundt seg er redde.

Dette har jeg en viss forståelse for, for man kan fort bli litt nervøs av å tenke på at man har rovdyr i skogen. Men ulven og andre rovdyr skyr som oftest vekk fra mennesker. De fleste som bor i nærheten av ulv har aldri sett ulv på nært hold, men kanskje bare hørt de innimellom. 

Det må også legges til at en rekke forskere har kommet ut og sagt at mennesker ikke trenger å være redd ulv. Det har blitt gjort en rekke feltarbeid og forskning rundt dette, og det viser at ulven som oftest heller skyr unna folk enn å angripe. Blant annet i denne artikkelen: http://forskning.no/jakt-og-fangst-naturressursforvaltning-naturvern-ulv-stub/2008/02/ikke-grunn-til-frykte-ulv prøvde de å fremprovosere møter mellom mennesker og ulv, og i 123 av 125 møter stakk ulven med en gang til skauen. I de to siste forsøkene ble ulven forstyrret ved en valpeplass. Da nærmet den seg til om lag 200 meter fra mennesket som forstyrret, før den brøt av kursen uten å bli sett igjen. 

Bildet er fra Pexels.com, og er copyrightfree.

Problemet med denne debatten er at folk alltid skal prøve å gruppere andre for at deres syn skal være mindre verdt. Det bygdefolk som vil ha mindre ulv påstår ofte at de som er for ulv er de som bor i by eller de som bor plasser der det ikke er ulv. Det bygdefolket som ønsker ulv definerer ofte ulvemotstandere som hatfulle, ignorante eller jaktgale. (PS: Jeg liker ikke ordet Motstander, da det høres ut som at de ønsker alle ulver utryddet, men jeg forstår at mange av motstanderne ikke ønsker utryddelse men kontroll). Og byfolket som prøver å sette seg inn i hvordan det er å ha ulv i naturen føler ofte at de ikke kan si hva de tenker, fordi de ofte får høre at de er byfolk som ikke har peiling på dyr. Jeg er et bygdemenneske, men når jeg bodde i Tromsø fikk jeg ofte høre på nett at jeg ikke hadde peiling på dyr fordi jeg bodde i Tromsø, når jeg hadde på den tida bodd 18 år på bygda med skogen rett utfor husveggene. 

Jeg er oppvokst og bor i bygda, men her jeg bor har det vært lite rovdyr. Vi har litt havørn, og det har vært noen streifdyr innimellom her, blant annet fikk naboen ei gaupe på døra for mange år siden, men det har ikke vært en stor problemstilling her. Jeg er ofte på besøk i områder hvor det er påvist bjørn, både når jeg besøker familien min, og når jeg besøker hytta. Likevel har jeg aldri vært redd. Jeg har vist om det, men isteden for å bare være inne har jeg gått i skogen alene uten redsel. Jeg er oppvokst i skogen, og vet at de fleste dyr vil sky unna meg så lenge de hører meg, så jeg bruker trikset mitt med å synge og nynne slik at de hører meg. Og sjansen for å møte et dyr som er så aggressivt at det vil oppsøke deg for å angripe er sjeldent. Det er større sjanse for å dø i dusjen. Og dette at jeg ikke bor en plass der rovdyr er noe man må tenke på betyr ikke at jeg ikke får si hva jeg mener. Norsk natur tilhører alle nordmenn, og når noen faktisk mener at vi skal utrydde rovdyr fra vår natur må jeg bare si at det er en dum ide. Man må selvfølgelig ta ut individer som har farlig atferd, men utrydding eller å gjøre bestanden så lav at den nesten ikke kommer til å være levedyktig er ikke lurt. Mennesket skal ikke være det eneste rovdyret på planeten, og vi burde klare å dele naturen med dyrene. Samtidig forstår jeg jo hvor mange rovdyrmotstandere kommer fra. Fordi rovdyrdebatten er viktig å ha, for å kunne finne gode løsninger på problemene. Jeg tror ikke løsningen er å holde rovdyrtallene så lave at det er sjanse for at rovdyrene blir utryddet, men mer en omorganisering i hvordan vi lever med rovdyrene våre. Problemet er jo at vi ikke har en skikkelig debatt, men at det heller blir Oss mot Dem, og alt blir satt på spissen, når det burde være mulig å finne et greit kompromiss for alle.

Vi mennesker er alt for flinke til å gruppere folk i hodene våre, for å slippe å høre hva de tenker om en sak. Jeg har prøvd å hørt på de som er imot å ha ulv i norsk natur, og mange av dem ønsker jo bare at vi skal ha mindre ulv. Noen av de jeg har snakket med har også vært en tapt sak, da de slettes ikke ville høre hva jeg tenkte, og mente at vi skulle utrydde alt av rovdyr, men dette er heldigvis ikke majoriteten. De få personene jeg har møtt med et så ekstremt syn på saken har jeg til slutt bare måtte ignorere, fordi ingen av oss ble noe klokere. Men på lik linje som at de fleste dyrevernere er for en viss kontroll over rovdyrstammene, så er de fleste rovdyrsmotstandere for kontroll (mer stram kontroll enn dyrevernerene kanskje) og ikke utryddelse av rovdyrene. De få som mener vi kan utrydde rovdyrene i Norge, mener at det ikke er så nøye ettersom mye av dyrene også finnes andre plasser, men burde ikke Norge gå fram som et godt eksempel? Om Norge utrydder alt av rovdyr, hvordan signaler sender det til andre land som kanskje har mer ekstreme ledere enn oss? 


#ulv #ulvedebatten #rovdyr #natur #dyr #sau #rein #dyrehold #dyrevern #naturvern #ulvinorge #norskulv #politikk #

Hildur

Av og til føler jeg meg malplassert i denne verdenen. Som om jeg ikke helt passet inn. Derfor har jeg brukt livet mitt på å drømme meg bort i bøker, musikk, spill og bilder. Jeg har en svakhet for det meste som ikke er sett på som vanlig, men har hele livet mitt prøvd å skjult dette for å passe bedre inn. Men dette er det slutt på nå. For utenom å drømme meg bort er interessene mine: Dyr, gå i naturen og bare være til, hekle, tegne, scrappe kort, ta naturbilder, gå på bruktbutikk, skrive, hagearbeid osv. Kontakt: mshildur90@hotmail.com