hits

Vil du unngå demens, eldes senere og ha lavere stressnivåer? 2

Om du ønsker å unngå demens, eldes senere og ha lavere stressnivåer? Da burde du skaffe deg en hobby! 

Iallefall om man skal tro Gestaltterapeuten Bianca Schmidt og terapeuten Thomas Winther. Bianca Schmidt forklarer at en hobby gjør at vi føler oss mer inspirert, ikke bare når vi holder på med hobbyen, men også ellers i hverdagen. Vi vet at mennesker som har en hobby oftere unngår demens, de eldes senere og har lavere stressnivåer. Ofte er en hobby med en gruppe andre mennesker, og du blir derfor mindre ensom. Thomas Winther forklarer at mennesker trenger rekreasjon, gjerne i en form som gir oss glede, energi og motivasjon. Det kan være alt fra gåturer med venner, strikking, tegning, til samling av stein. 

Ut ifra egen erfaring kan jeg iallefall si at det er sunt med en hobby eller to. Jeg har mange flere enn det, og jeg kjenner jo gleden og energien det kan gi meg. Å bruke mange timer på en tegning og bli skikkelig fornøyd med den gjør meg skikkelig glad, gir meg mer selvtillit og en mening med livet. Og om tegningen ikke blir helt som jeg vil, så gjør ikke det så mye, for man lærer ufattelig mye av å feile også. Nå er ikke jeg gammel nok til å kunne si om mine kreative hobbyer har gjort at jeg eldes senere eller har unngått demens, men jeg kan iallefall skrive under på at mine kreative hobbyer har gitt meg lavere stressnivå. 

Viktigste når man velger seg en hobby er at man velger noe man virkelig liker å gjøre, og at det ikke blir noe du føler du MÅ gjøre. Det skal være noe du ønsker å bruke tid på! Og om man blir god i det eller ikke har ingenting å si, så lenge man har det gøy!Kilde - http://www.kk.no/helse-kosthold-trening/mennesker-som-har-en-hobby-unng%C3%A5r-oftere-demens-eldes-senere-og-har-lavere-stressniv%C3%A5er-43687#_ga=1.13436663.1320178536.1463063592


#hobby #håndarbeid #kreativhobby #kreativitet #stress #demens #helse #sunnhet #glede

Jeg har flyttet! 2

Kom på at jeg ikke har nevnt at jeg har flyttet. Jeg har gjort som fuglene og flyttet litt sørover (for noen av dere er jeg vel likevel ganske langt nord men..). Jeg har rett og slett flyttet til bartebyen, for å bo med min kjære. Avstanden ble for lang, spesielt når jeg skulle ut i praksis og slikt, og ikke hadde mulighet til å reise så ofte og lenge som jeg hadde fått til tidligere. Så vi bestemte oss for at jeg skulle flytte inn, og to måneder senere bor nå sammen! 

Før jeg flyttet til Trondheim var jeg en og en halv måned ute i praksis på Leirfjord bibliotek, og det var supert. Bibliotekaren var så hyggelig, de besøkende var så hyggelige, og de fra voksenopplæringen var så koselige. Jeg spilte mye ludo med et par stykker fra Syria, Eritrea, Somalia og andre land, og snakket bokmål som aldri før! Jeg trivdes veldig godt for å si det sånn! Jeg skrev et innlegg etter første uke i praksis, om at jeg ble så veldig sliten etter arbeidsdagene slik at jeg ikke fikk gjort noe, men med litt modifisering av arbeidsdagene og litt tid til å bli vant gikk det bare fint! 

Så nå bor jeg i Bartebyen, sammen med en flott fyr, i ei flott leilighet! Jeg har fått mitt eget kontor, og det er stort og flott! Har vært på Ikea og kjøpt inn to skrivebord, så nå har jeg et gigantisk skrivebord slik at jeg har masse plass å rote på! På ene delen står pcutstyrt, og det andre bordet skal brukes til hobbyting. Akkurat nå står en gammel symaskin der, som jeg har fått arvet etter Mamma. Jeg prøver å få til å sy, men det blir så mye rart med tråden, så jeg vet ikke om jeg gjør ting feil eller om symaskinen skulle vært på reparasjon. Finner vel ut av det.

Ellers går det fint her, nesten ferdig med å komme meg til rette, og begynner å føle meg som hjemme. Jeg savner litt å bo i skauen, men å bo i by har sine positive sider også! Snart skal jeg få besøk av søsteren min, så det blir jo koselig!


Legger med et bartebilde fra TG13! Må vel gro ut barten igjen nå som jeg bor i Trøndelag igjen!


#flytte #flytt #flytting #trondheim #praksis #leirfjord #bart

Ørkenrotter og barn? 0

Du ønsker å skaffe barnet ditt to ørkenrotter? Da er det et par ting du må tenke på først. 

Gobi på klatretur!

1: Er ørkenrotter det barnet ditt vil interessere seg for?

Ørkenrotter er veldig gøyale dyr, men de er ikke akkurat kosedyr. De vil aldri ligge stille mens du koser med dem, da de heller ønsker å løpe rundt og utforske. De liker heller ikke å bli holdt fast. Derfor må barnet klare å være interessert i dyr som de kanskje ikke kan gjøre noe særlig med. Ørkenrotter finner på mye rart om man gir dem ting å holde på med, men ikke alle vil finne det interessant nok i iallefall 3 år (noe som er en normal levetid på ørkenrotter).

2: Er barnet ditt moden nok for ørkenrotter?

Om man skal skaffe seg ørkenrotter er det veldig greit å ha en plass de kan få løpe rundt på gulvet en gang om dagen, og da må man jo også tenke litt på om dette er noe barnet kan gjøre selv, om du må hjelpe til, eller om du kanskje burde gjøre det alene. Jeg hadde to av mine ørkenrotter på gulvet mens jeg hadde besøk av to tantebarn et par ganger, og det gikk veldig fint. Men jeg må innrømme at jeg ble litt nervøs når den ene ørkenrotta klatret inn i skjorta på den minste, for jeg så for meg at han kom til å få panikk. Heldigvis forsto gutten at han måtte sitte i ro slik at ørkenrotta ikke ble skadd, og jeg hjalp han med å få den ut av skjorta. Det du må tenke på er om barnet ditt er modent nok til å håndtere ørkenrotta på rett måte, at barnet forstår at man ikke skal klemme på dem, holde dem etter halen, og at den ikke får panikk om ørkenrotta gjør noe uventet, som å klatre inn i skjorta. Det er også lurt at barnet forstår at de burde sitte i ro mens ørkenrottene er ute på gulvet. 

3: Har DU tid til å ha ørkenrotter?

Mange sier at ørkenrotter krever lite jobb, og det stemmer om man bare gjør det absolutte minimale. Ørkenrottene overlever, men trives kanskje ikke, og kan utvikle kjedsomhet og depresjon. Jeg beregnet minst en time i døgnet på ørkenrottene mine, da jeg hadde to. De periodene jeg hadde tre brukte jeg ofte litt ekstra tid, da en av dem var alene under tiden jeg brukte på å bonde dem. Hver dag ga jeg de mat, ting å holde på med, byttet vann, håndterte dem litt for å sjekke at de hadde det bra og for å temme dem. Jeg brukte også å la de løpe på gulvet mer eller mindre hver dag, fra en halv time til en hel time, alt etter hva jeg hadde tid til. Da var de alltid under oppsyn. Om du ikke har tid til å følge med når de er ute på gulvet og slikt, så vil jeg anbefale å la vær å kjøpe ørkenrotter, for som sagt: dyr du kjøper til barna dine er ditt ansvar.

Sniff sniff! Er dette spiselig?

4: Har du plass?

En annen viktig ting er om du har plass. Ørkenrotter trenger å stå en plass der de står trygt, ikke i trekk, og en plass de kan slippe unna litt støy. De krever også mye plass, da de er aktive skapninger. Jeg anbefaler å skaffe et stort akvarium eller terrarium til de, helst over en meter eller mer i lengden. Desto større desto bedre egentlig. Dette kan jo kanskje bli en litt mer vanskelig problemstilling om man har barn, spesielt om barna enda er ganske små. Buret burde stå slik at de minste barna ikke når opp, da ørkenrottene fort kan bli stresset om de får uønsket oppmerksomhet døgnet rundt. Det er også greit at de minste barna ikke kan åpne opp buret selv, da det er utrolig kjedelig å måtte lete etter ørkenrotter som har rømt. 

5: Hva gjør du når en av ørkenrottene dør?

Ørkenrotter skal gå sammen med andre ørkenrotter, men til slutt vil jo en av dem dø, og hva gjør du da? Den gjenværende ørkenrotta burde få seg en ny kompis, og da må man gjennom en av og til langvarig prosess med bonding og splittbur. Det er også best å skaffe to nye ørkenrotter, og bonde de to nye sammen med den gamle, slik at dere slipper å gjenta prosessen igjen når den gamle dør. Så derfor er det viktig å tenke på at ørkenrotter kanskje bare lever 3 år, men at ørkenrotter likevel kan bli et ansvar som varer over flere år enn dette. Man kan selvfølgelig la den gamle ørkenrotta være alene isteden, men de blir lett deprimerte av å gå alene, selv om man gir de mye oppmerksomhet. 

 

Konklusjon:

Til slutt vil jeg bare si at det er viktig å tenke seg om før man skaffer seg ørkenrotter, og andre dyr selvfølgelig. Det er alltid foreldrene som skal ha hovedansvaret for dyrene, og skal alltid passe på at dyrene har det bra hos seg. Skaffer du deg er dyr skal du ha ansvaret for dette dyret hele dens liv, og det gjelder også ørkenrotter.

Om du tror at ørkenrotter er rette dyr for deg og ditt barn, så er det bra å forberede seg så man vet det man trenger, har det man trenger og at man er klar for å anskaffe seg dyr. Om du har mulighet er det også flott om du og barnet ditt har mulighet til å passe på et par ørkenrotter før dere anskaffer deres egne. Da får dere oppleve litt hvordan det er å ha ansvaret for dem. 


Orla syntes at nattbuksa var fin å utforske litt!


#ørkenrotte #ørkenrotter #gnager #gerbil #økenrotta #husdyr #kjæledyr #dyr #dyrestell #stell #barn #dyrehold #foreldre 

Hildur

Av og til føler jeg meg malplassert i denne verdenen. Som om jeg ikke helt passet inn. Derfor har jeg brukt livet mitt på å drømme meg bort i bøker, musikk, spill og bilder. Jeg har en svakhet for det meste som ikke er sett på som vanlig, men har hele livet mitt prøvd å skjult dette for å passe bedre inn. Men dette er det slutt på nå. For utenom å drømme meg bort er interessene mine: Dyr, gå i naturen og bare være til, hekle, tegne, scrappe kort, ta naturbilder, gå på bruktbutikk, skrive, hagearbeid osv. Kontakt: mshildur90@hotmail.com