hits

Dagens bilde: Vi har et ekorn på taket! 1

Skadd ørkenrotte! 2

I dag har vært en flott dag, noe jeg kommer til å fortelle mer om ved en senere anledning, når alt er på plass. Men selvfølgelig gikk det til en viss plass.

Da jeg kom hjem skulle jeg vise fram ørkenrottene til ei venninne av meg, og selvfølgelig blir Orla redd når jeg plukker henne opp, og hopper i bakken. Nå halter hun, og har blod på nesen. Og selvfølgelig er det helg. Jeg har vært i kontakt med dyrlege, og hun mente at jeg måtte se det litt an. Orla halter, men spiser med forbeina, og hopper litt rundt, så mest sannsynlig er det ikke brekt. Hun har også blod rundt nesen, så det er tydelig at hun har slått seg. Og nå sitter jeg her som en bekymret ørkenrottemamma og ikke vet helt hva jeg skal gjøre. Jeg vet jeg bare må vente å se litt, men det er ikke noe gøy. Jeg skal se hvordan hun er i morgen tidlig, og ringe dyrlegen da. Om hun må til dyrlegen i helga blir det jo sinnsykt dyrt, da det er mye dyrere her enn i Tromsø + at det er helg, så lite gøy! Men betaler selvfølgelig med glede for å hjelpe Orla-jenta!Legger med et gammelt bilde av henne, fra tiden hun nettopp hadde kommet til meg. 

#ørkenrotte #gnager #dyr

Kjære Leirfjordværinger! 0

Hei!

Vær så snill å blogg mer, slik at jeg ikke tar over kommunesiden her på blogg.no. Jeg føler meg litt dum når jeg "pøser" ut innlegg, og ingen andre skriver noe. Dere har helt sikkert mye fornuftig å skrive om, som jeg gjerne vil lese, så bare sett igang :D

Klem fra Hildur!#leirfjord

Kjøkkenet er fullt, av planter! 1

Vi har kjøkkenet ganske fullt av planter akkurat nå. Det har vært finvær og plantene har fått ut om dagen, men det ble fort litt for kaldt til dem om kvelden, så de har fått inn igjen. De har vokst litt etter dette bildet, og de i små plastbokser er plantet ut i blomsterbedet. Her er den lilla basilikumen min, som faktisk har overlevd mye lengre enn sist jeg prøvde å så dem. Den blå på siden av er sitronmelisse, men de vil virkelig ikke vokse opp (slik som sist jeg sådde dem).Jeg har også et lite rart prosjekt gående, der jeg har avokadofrø i vann. Den til høyre har sprukket litt, som er et tegn på at ting skjer. Etterhvert vil det sprekke mer, komme røtter ned i glasset, og en liten plante kommer opp. De blir høye og tynne, så tenker å ha tre stykker i samme potte. Det er ikke for å dyrke frukt da, ettersom det tar 5 til 10 år til det kommer frukt på plantene. Jeg tester det ut mest fordi det så litt morsomt ut!Har du noen planter i sommer?

#hage #plante #blomst #sommer #avokado #urte #hildur90 #mshildur90

Dagens bilde: Ekorn 2Det er ikke ofte vi ser ekorn der jeg bor, ettersom det ikke er så mange av dem her, men denne søtingen har oppdaget fuglebrettet vårt, så den er her støtt og stadig. Den brydde seg heller ikke så mye da jeg kom ut på trappa for å ta bilde av den!

#ekorn #dyr #animal #bilde #foto #fotografi #photo #hildur90 #mshildur90

Rabarberahue! 2

Siste dag med finvær, tok jeg å plukket alt av rabarbra som var store nok, for å fryse ned. Jeg skal nemlig lage rabarbrasyltetøy, og trenger derfor mye av denne flotte veksten. Jeg hadde det litt gøy..Plantene før plukkingen. Den nederste planten står i masse ugress og vill bringebær, som må fjernes.Det ble litt rabarbra! Slik så det ut etter jeg var ferdig! Så ganske stusslig ut, men de vil fort vokse til!Ble 5 poser med rabarbra til slutt. Vasket og kuttet i småbiter, og klar til syltetøylagingen!Jeg plukket også spansk kjørvel som vi har i hagen, som jeg skal ha i syltetøyet. Det er veldig bra å ha oppi, ettersom det gjør at man ikke trenger like mye sukker! Ble 5 poser av det også, men ikke like mye innhold i dem, ettersom jeg delte alle posene i to. 

Dette blir spennende!

Har du noe prosjekter fra hagen i sommer?

#hage #mat #urter #syltetøy #matlaging #innhøsting #hildur90 #mshildur90

Dagens sang: Master Pretender 2

Av First Aid Kit, fra deres nyeste album Stay Gold, som kan anbefales noe voldsomt av meg!

 

 

Hare i hagen! 2

Da jeg gikk ut i dag for å plante noen blomster, så jeg en hare skyte fart over åkeren vår, over plenen og inn i skogen. Jeg ble overlykkelig, da jeg ikke har sett hare på kjempelenge, og skrøt av det til venner og bekjente. 

Nå nettopp så jeg den samme haren (går jeg ut ifra) igjen! Han/hun satt å spiste på noe ugress jeg hadde luket, og koste seg noe voldsomt. Jeg lette febrilsk etter kameraet mitt, tok på meg en bukse og sprang ned. Jeg fant kameraet, og lusket meg bort til vinduet. 

Haren satt enda i ro og spiste på ugresset, og jeg tok sikkert 40 bilder, og 2 korte videosnutter av den!


Avslappet var den iallefall! Følte seg vel trygg når jeg var innendørs.


Se seg rundt må man gjøre innimellom, bare i tilfelle!


"Jafs!"

#dyr #natur #hare #kanin #rabbit #animal #cute #hildur90 #mshildur90

Når sola kommer fram blir nordmenn arbeidsomme! 0

Det er iallefall saken her i "gården". De siste ukene har det vært regn hver dag, og derfor har det ikke blitt gjort så mye utendørs. I går ble det derimot finvær, og det ble gjort en del ting utendørs. Pappa klippet plen, mens jeg plantet blomster, ljået gresskanter, kuttet ned småtrær som var i veien, og gravde bort jord som la lent mot terrassen. Jeg har nemlig en plan å male terrasseveggene, og behandle gulvet der, slik at det skal holde seg bra lengre, så jeg forberedte litt til det i går. Jeg tok også å plukket enda mer granskudd, ettersom vi skulle "frisere" en av grantrærne vår. Det ble kanskje en liter ca.

I dag har jeg vasket terrassen grundig, samt vasket et par plasser jeg skal male. Nå sitter jeg å spiser et par velfortjente knekkebrød med pepperoni og majones! Etterpå vet jeg ikke helt hva jeg skal gjøre, men det er enda mye å gjøre ute, så noe blir jeg å finne på. Jeg har flere blomster å plante ut, ugress å plukke, gresskanter å slå, urter å plukke og mye mer. Man må nytte på mens det er godt vær, for det trenger ikke vare lenge!

Jeg har tatt en del før- og etter-bilder, så jeg blir sikkert å legge ut en del bilder etter hvert. 

#hage #sol #sommer #hildur90 #mshildur90

Regn, regn, regn og mer regn. 0

Jeg prøver å ikke klage over været, da jeg mener at når det er noe man ikke kan forandre på, er det bare å godta det. Du kan ikke forandre været, så ikke bruk energi på å klage over det.

Likevel føler jeg at jeg begynner å bli litt lei. Siden jeg har flyttet, har det regnet hver eneste dag. Det har vært litt sol også, men for det meste har det vært regn, og kaldt. Det har haglet en del ganger også i sommer. For min del er det ikke så nøye egentlig, men jeg skulle gjerne likt å fått plantet ut plantene mine nå, og å kunne sette tomat- og paprikaplantene ut på terrasen. Kjøkkenet er nemlig full av planter, små planter ettersom det har vært kaldt og overskyet. Plenen er ikke blitt klipt enda, fordi det har regnet hver dag, så det ser ikke ut som om noen bor her.

Jeg har gått over kanter med ljåen nå, og når vi får klipt plenen blir det å se bra ut. Akkurat nå derimot.. Nå ser det ut som en slagmark, der gresset i utkantstrøkene har blitt hugget ned av den voldelige dama med ljåen..

Jeg synes plantene mine og hagen fortjener litt sol nå!Dette er et gammelt bilde av en elg i sollyset! Akkurat nå sitter jeg å ser på en elg gjennom vinduet, men ser ganske trist og våt ut stakkaren!

Gratis å ringe dyrlegen! 0

Viste du at det er gratis å ringe dyrlegen? Det virker iallefall som om mange ikke har fått med seg dette. Når dyrene blir syke eller skadd, legger de det heller ut på Facebook, og får råd fra folk som kanskje ikke har peiling, isteden for å ringe dyrlegen med en gang. Dette gjør at dyrene ofte må gå lengre uten behandling enn de fortjener, og at man eventuelt følger dårlige råd som fører til mer lidelse. Når et dyr er sykt eller skadd skal man alltid ta kontakt med noen som er sakkyndig, ikke sitte framfor pcen og vente på svar fra tilfeldige personer på Facebook. 

Selvfølgelig kan man ty til Facebook og slikt for råd, eventuelt for å sjekke om dette dyrlegen sier stemmer, for det finnes jo noen sakkyndige der også, men man skal alltid ringe dyrlegen først. Og vær så snill å ikke vær en av disse som går å venter på at dyret skal bli friskt av seg selv. Det er ganske dumt når noen sier "katten min har haltet i 4 måneder, men det går da bra!". Når et dyr halter, så er det fordi det har vondt i en av føttene, og dette må sjekkes opp og eventuelt fikses!

Ring dyrlegen, det er gratis! Og om du må til dyrlegen for behandling, så er det faktisk noe du selv har valgt, når du skaffet deg et dyr!


(Bildet er lånt fra: Aktivet.no)

#dyr #kjæledyr #husdyr #dyrlege #dyrevern

Dagens sang: The Bell 0

Av First Aid Kit, fra deres nyeste album Stay Gold! Anbefales!

Kritisk tenking - bedre dyrehold! 5

Når man driver på med dyrevern, er det en ting som går igjen. Personer som tror de vet best. En person kan si "Jeg har alltid gitt kaninene mine brød, i alle de 40 år jeg har hatt kanin, så derfor ser jeg ikke noe grunn til å slutte med det!", selv om forskning viser at kaniner ikke burde spise brød. Noen er så bestemte på at det de lærte for mange mange år er rett, at de nekter å tenke i et sekund at de kanskje har feil.

Forskingen går jo framover, stadig vekk, og dette gjelder også når det kommer til dyrehold. Ting som før ble sett på som ok og normalt, er nå ikke bra for dyrene, fordi vi nå vet bedre. (Bildet tilhører: Lisa Linnéa Aune. Lånt med tillatelse. Lenvinbrothers på Insta) Søtnosene har fått seg blomsterkrans!

Et eksempel på dette kan jeg ta fra min egen erfaring. Jeg har hatt ørkenrotter nå i 4 år ca, tilsammen har jeg hatt 6 stykker i denne perioden. Når jeg skaffet med ørkenrotter hadde jeg lest mye om dem på forhånd og forberedt meg på å bli eier til en type dyr jeg ikke hadde hatt før. Blant annet leste jeg at løvetannblad var en flott snacks til ørkenrotter om sommeren. Så derfor ga jeg de første ørkenrottene mine løvetannblad innimellom. For noen måneder siden leste jeg en liste med grønnsaker de ikke kunne få, og plutselig oppdaget jeg at løvetann sto nå på listen over ting de ikke burde spise. Etter noe forsking hadde de funnet ut at løvetann ikke er bra for ørkenrottene, og kan skade dem om de får det over lengre tid. Selvfølgelig har jeg nå stoppet å gi løvetann som snacks.

Men om jeg hadde vært en av de som hadde tenkt "jeg vet best" så hadde jeg bare ignorert dette, eller kanskje ikke sjekket den listen i hele tatt, og det hadde kanskje endt med at dyrene mine har dødd før sin tid pga leversvikt. For alt jeg vet kan leversvikt være grunnen til at mine to første ørkenrotter døde i en alder av 2 og 3, men det er ikke godt å vite. Jeg gikk ut ifra det som på den tiden var sett på som rett, så jeg vil egentlig ikke tenke for mye over det og få dårlig samvittighet. Jeg hadde ikke noen måte å vite at det var feil. 

(Bildet tilhører Tina Fjellmo. Lånt med tillatelse.) Det er godt å sove på gulvet og føle seg trygg!

Man må faktisk tenke kritisk når man har dyr, og ellers i hverdagen også. Av og til må man sette seg ned, lese ny litteratur om dyrene man har for å se om det har kommet noe nytt, og prøve å tenke "har dyrne mine det bra nå?" og "hvordan kan jeg gjøre livet deres enda bede?". Og om noen forteller deg om noe du kan gjøre bedre, ikke bli sint eller fornærmet, sjekk det heller ut. Stemmer det denne personen sa, så er det vel verdt et forsøk?

Det som også er viktig er å være kildekritisk. Om du leser på en blogg at "gi ørkenrotter kål!" så betyr ikke det at de har godt av kål, faktisk er kål skadelig for dem, og kan i verste fall gjøre slik at de dør. Om jeg skriver informasjon om dyr på bloggen min, så må man ta det med en klype salt. Jeg er jo bare et menneske som kan ta feil. Gå til sikre kilder for å finne informasjon om dyret ditt. Om om disse sikre kildene viser at du har gjort noe feil, så lær av det!

Gjør man dette har man kommet langt i å gi dyrene et verdig liv. Om man bare går ut ifra det som før ble sett på som rett, så kommer man seg ingen vei. Det er ikke mange år siden kaniner flest hadde et forferdelig liv i trange bur, ute i kulden, og folk trodde de hadde det bra. Nå har forskningen kommet såpass langt at vi vet kaniner får problem med rygg og ledd om de sitter i bur, og vi vet at de får smerter og gikt av å sitte i kulde, og vi vet også mer om hva de kan og kan ikke spise.

(Bildet tilhører: Kjersti Faistrup Eldholm. Lånt med tillatelse.) "Titt tei!"

Når jeg hadde kaniner sist, for mange år siden, så trodde jeg at de hadde det bra, men når jeg tenker tilbake så var det mye som var feil. De fikk alt for lite høy, de fikk dårlig mat, de bodde hver for seg (når de trives best sammen) og de bodde mer eller mindre oppå sin egen skit da vi ikke rengjorde der så ofte. Og de hadde det nok kaldt om vinteren, da de bodde ute eller i hønsehuset. Nå vet jeg bedre, og om jeg skulle skaffet meg kaniner nå, ville jeg fulgt Den Store Kaninboka, da den viser hvordan kaniner burde ha det nå. 

Forskingen kommer stadig med ny info, og som dyreeier er du nødt til å følge med. Når du skaffer deg et dyr tar du på deg ansvaret for at det skal ha det bra, hele sitt liv, og da kan du ikke bare gå ut ifra at det har det bra. 

(Bildet tilhører: Kine Helene Christensen. Lånt med tillatelse.) "Kan jeg få noe godt a? Pliiiiis!"

(Bildet tilhører Lykke Pasbøl. Lånt med tillatelse.) "Det var en merkelig katt assa!"

(Bildet tilhører: Marthe Stene. Lånt med tillatelse.) "Snooork!"


(Bildet tilhører: Carina Aasvang. Lånt med tillatelse.) Enda en som snorker! 

(Bildet tilhører: Veronica Vatnelid Langøen. Lånt med tillatelse.) Vill etter dill!


Takk til alle jeg fikk låne søte kaninbilder av, dere er supre! 

#kanin #rabbit #dyr #dyrevern #tenk #husdyr #kjæledyr #hildur90 #mshildur90

Flytting, Bacheloroppgave og sånt! 0

Mye har skjedd den siste tiden! Før sommeren satt jeg å jobbet og slet med bacheloroppgaven min, samtidig som jeg drev å skulle til å flytte. Nå er jeg ferdig med oppgaven, og har også flyttet.

Jeg har nå flyttet hjem til barndomshjemmet mitt, langt ut i skogen! Pappa bor her også, men bare når han jobber. Det er ganske liten plass her, og jeg har mye ting som skal organiseres, så det tar litt tid. Det er også en del andre ting å gjøre her, så derfor tar det enda lengre tid å komme i ordning, når det er så mye andre ting å gjøre. 

Det som distraherer meg mest, er det at jeg endelig har hage, og mulighet til å ha planter. Jeg er mye ut i hagen og fikser litt småting, og har huset fullt av planter, ettersom både jeg og Pappa har sådd frø. Vi har tomatplanter, chiliplanter, paprikaplanter, solsikke, bønner, blomster av forskjellige typer, lilla basilikum og sitronmelisse. Ute har vi også litt urter, slik som gressløk, løpestikke og fenikkel. Det er ganske herlig å endelig få litt jord under neglene!

Ellers så har jeg også en del andre ting jeg vil vie litt tid til, slik som youtube, blogging og andre kreative hobbyer. I går var jeg for eksempel ut i skogen og plukket granskudd mens det øsregnet. Det var ganske herlig!

Savner egentlig ikke Tromsø så veldig, noe som er litt rart. Savner vennene mine i Tromsø veldig mye da, så på den måten savner jeg jo å bo der, ettersom jeg har mindre kontakt med de.

Men ja, jeg er ganske fornøyd med å ha flyttet. Jeg driver å søker på jobber, og håper at jeg får noe snart, men fram til da er det litt godt å kunne styre sin egen dag og finne på litt ting jeg ikke kunne gjøre i Tromsø. Og jeg elsker dette huset og denne plassen. 

Slenger med et bilde av det eneste jeg virkelig har fått organisert skikkelig enda, bokhylla mi. Sjokkerende at bøkene ble førsteprioritet ja! Har også planer om å bygge en lav bokhylle, som skal dekke hele veggen på den siden av rommet hvor taket er lavest, så det blir spennende! Dette lilla rommet blir mitt eget lille bibliotek til slutt! 

Plukk alltid opp søppel etter deg! 0

Fant denne koselige, og viktige, videoen på facebook, og tenkte det var fint å dele den her!

Det här är så viktigt.

Posted by Newsner Djur on 31. mai 2015

Hildur

Av og til føler jeg meg malplassert i denne verdenen. Som om jeg ikke helt passet inn. Derfor har jeg brukt livet mitt på å drømme meg bort i bøker, musikk, spill og bilder. Jeg har en svakhet for det meste som ikke er sett på som vanlig, men har hele livet mitt prøvd å skjult dette for å passe bedre inn. Men dette er det slutt på nå. For utenom å drømme meg bort er interessene mine: Dyr, gå i naturen og bare være til, hekle, tegne, scrappe kort, ta naturbilder, gå på bruktbutikk, skrive, hagearbeid osv. Kontakt: mshildur90@hotmail.com