hits

Litt hagearbeid! 0

I fjorsommer skrev jeg en god del om hagearbeidet jeg gjorde, mens i år har jeg nesten ikke skrevet noe. Grunnen til dette er jo fordi hagen har blitt nedprioritert. Men noe har jeg da gjort.

Jeg har et par paprikaplanter og blomster stående ute på terrassen blant annet. De har ikke fått mye kjærlighet, men de har likevel vokst og blitt rimelig fine. Paprikaen er gule snackspaprika, så gøy å se om det kommer noe på dem etterhvert. De har ikke blitt så store, ettersom jeg satte de ut sent på sommeren. Ellers har jeg plantet litt urter, med varierende hell. Med andre ord, jeg har fått til å plante basilikum, mens ingen andre urter har kommet opp. Noe gjør jeg tydeligvis som basilikummen elsker, men som resten av urtene hater. Eller. Løpestikken har vokst godt, fikk først opp to stykk, plantet flere frø når jeg satte de ut i "drivhuset" og nå har det kommet opp mange av dem. Nå må jeg bare lage et bedd å sette de ut i, ettersom plassen jeg egentlig hadde tenkt å bruke til dem er mosete og mørk.Her har de nye løpestikkene såvidt kommet opp.Mine stakkarslige urter i "drivhuset".. Gressløken har jeg tatt opp fra åkeren som skulle freses, så den ser lettere.. trist ut..Den flotte lilla basilikummen min lever og trives i det minste! Synes den er kjempevakker i tillegg til at den smaker utrolig godt, så vinn vinn.

Ellers har jeg et par tomatplanter, som har vokst og blitt lange og tynne fordi de sto inne for lenge, så når det blir tomater på dem blir de helt sikkert å knekke. Men vi får se hva som skjer. Jeg har også voksbønner, like som jeg hadde i fjor, og de har fått bønner og er mer eller mindre ferdig for sommeren. Har fått plukket bønnene og tørker dem, slik at jeg har mer å så neste sommer.

Egentlig skulle det bli en fin åker her, men det endte med at jeg bare satt to rader med poteter, og ikke noe mer. Tid og slikt har kommet i veien rett og slett. Men det jeg har fått til i hagen, er jeg likevel ganske fornøyd med da. 

Når vi blir ferdig med å bytte tak tenker jeg å flytte noen stikkelsbærbusker og ta avleggere fra solbær og rips. Neste sommer skal jeg lage et område i hagen for bærbusker, slik at elgen ikke får tak i dem lengre. Det blir nemlig nesten ikke solbær i år pga elgen! Ellers skal vi hugge ned litt trær, og male hus og uthus.

Bamsesykehus! 4

For ei stund siden lekte jeg bamsesykehus. Vel, ikke egentlig. Men jeg får besøk av tantebarn om to uker, så da tenkte jeg at de kunne få låne noe av mine gamle leker. Og etterhvert fant jeg jo et par bamser som trengte seg en liten oppfriskning.

Dette er Blåmann. Han har jeg hatt lenge, og jeg lurer på om jeg arvet han fra noen av søsknene mine. Han manglet sine søte rosa nese, så jeg stupte ned i knappeboksen min, for å finne en fra protesenese til han.

Jeg lette lenge, og resultatet ble til slutt dette:Han fikk et hjerte som nese, som var det nærmeste jeg kom en faktisk kaninnese. Han fikk også en liten skjev munn, og en blomster ved øret. Han var ikke så veldig glad med det samme over blomsten, ettersom det ble vel feminint, men nå har han begynt å like den, så ble suksess.

Så gikk jeg over til Rex, en hund jeg fikk av en venninne en gang jeg var på besøk til henne. Jeg likte hundebamsen hennes kjempemye, og hun ga den derfor til meg, noe som var merkelig snilt!Han hadde et sår på ryggen, som jeg tydeligvis hadde sydd en gang før, med mine manglende sykunnskaper. Så derfor måtte jeg sy igjen nå, og jeg kan iallefall si med sikkerhet at jeg har blitt flinkere å sy. Rex ble selvfølgelig bedøvd før syingen.Rex var også litt skitten, så spørs om vi må prøve å gi han et bad, når såret har leget litt..


#bamse #bamsesykehus #reperasjon #hobby #gjenbruk

Jeg blir ikke respektert som et voksent menneske! 4

Jeg er lei av at mine synspunkt ikke blir respektert. Jeg kan godt ha feil til tider, men når det jeg sier bare blir ignorert fordi jeg er ung, barnslig og barneløs, da blir jeg faktisk irritert. Det ender opp med at jeg føler med som noe mindreverdt. Jeg er mindre verdt enn andre mennesker fordi jeg er yngst i flokken, og fordi jeg ikke har noe ønske om å presse ut et barn. Iallefall i andres øyne. 

Jeg vil ikke virke som en selvdigger, men jeg vet hva mine sterke sider er. Jeg har kanskje ikke mann, barn, fullført utdannelse eller penger, men jeg er verdt noe. Jeg tar stolthet i det jeg kan godt. Og det at jeg leser, skriver, og elsker å ta til meg informasjon og kultur, burde ikke bli ignorert bare fordi jeg er ung. Dessuten føler jeg at jeg er god til å videreformidle mine tanker på en slik måte at det gir rom for diskusjon og uenighet, uten at det ender opp med at vi blir dødelige fiender.. Så når noen ignorerer mine synspunkt og mine erfaringer (ja, jeg har samlet opp et par erfaringer på min "korte" levetid), så blir det som at de ignorerer det jeg føler er mine sterke sider. Det jeg er fornøyd med når det kommer til meg selv blir dysset ned av andre, og da står jeg bare igjen med mine mange dårlige sider. Det føles nesten som at folk mener jeg ikke skal si noe, annet enn "Ja Mester".

Og seriøst, jeg er faktisk 25 år, så jeg vil ikke si at det å se på meg som en ungdom er helt på sin rette plass lengre. Jeg er en voksen kvinne. 

Dette skjer heldigvis ikke over alt. På jobben jeg hadde før sommeren ble jeg faktisk respektert, og det føles godt. De andre ansatte spurte hva jeg syntes om ting, og hørte på mine synspunkt. Og som sagt kan jeg godt ta feil av og til, men det er likevel godt å bli hørt.

Det handler ikke om å booste egoet mitt, og at folk skal si at jeg har rett hele tiden, jeg vil bare bli hørt og respektert. Og jeg er langt fra den eneste som bare ønsker dette.#respekt #barneløs

Merkelig hobby: Verdens største ball av maling! 0

Mike Carmichael fra Indiana, USA, bestemte seg i 1977 for å begynne å male på en baseball. Tanken var at han skulle legge 1000 malingsstrøk på ballen, også dele den i to, for å kunne se de ulike malingsstrøkene. Hvert lag hadde en ny farge i forhold til laget før, så det skulle bli spennende og fargerikt. Men da han kom til lag nummer 1000 fortsatte han, og nå er han en stolt eier av verdens største ball laget av maling. Han eller sønnen maler et strøk på ballen hver dag, og lar også besøkende male på ballen for å dele gleden med dem. Det er gratis å komme å se ballen om man ønsker det, så er man i området kan det være kult å sjekke ut!


På dette bildet, lånt fra RoadsideAmerica.com, er han på lag 24,624, og han har sikkert kommet mye lengre nå. 


#merkelighobby #hobby #kreativ #maling #verdensrekord

Dyrevennlig ferie 2

Jeg vil bare komme med en liten oppfordring. Når du er på ferie, vær så snill å ikke støtt dyreplageri.

Tyrefekting for eksempel, er helt forferdelig når du tenker over det. Fra Wikipedia: "Kampen mot tyren bærer preg av rituelle handlinger og mønstre. Den ender som regel med at tyren dør, men det er også mange eksempler på at tyrefektere har blitt enten lemlestet for livet eller drept. Sverdet stikkes ideelt sett direkte i hjertet på dyret, som så dør. Om så ikke skjer, blir tyren tirret til å bevege seg mot venstre og høyre slik at sverdet ved hjelp av oksens bevegelser skjærer opp lunger, hjerte og andre indre organer, til dyret dør av skadene. Alternativt må matadoren rette et nytt støt mot hjertet med et nytt sverd." Ofte bruker de også hester under tyrefektingen, som resulterer i en god del skadde og drepte hester. En "kamp" varer ca 15-20 minutter, der tyren blir stukket med sverd opptil flere ganger. Det virker ikke så målet er å drepe tyren så fort som mulig, men rett og slett pine den for menneskers underholdning. Eneste grunn til at dette ikke er bannlyst, er fordi det er beskyttet som en "kulturarv". Likevel har det blitt bannlyst flere plasser, og populariteten har stupt de siste årene, noe som er bra. Men når jeg leste meg opp på dette kom jeg over et blogginnlegg som definere tyrefekting som en "verdig" død for tyren.. Så støtten er der tydeligvis. 


Når jeg prøvde å finne et bilde så var det nesten umulig å finne et som ikke var full av blod og grafisk, så sier jo litt når dette var det mest "vennlige" bildet jeg fant..

Rodeo er et annet eksempel på dyreplageri, kanskje ikke like groteskt som tyrefekting. Kveget eller hestene som blir brukt, bukker ikke og løper ikke rundt fordi de synes det er gøy. De er livredde og prøver å få rytteren av. Livet deres består av stress og redsel, og uansett hvor godt de har det mellom rodeoene, så hjelper ikke det når de må oppleve å bli skremt opp på den måten framfor et jublende publikum. 


En hest ville ikke gjort dette om den ikke var livredd!

Okseløp er heller ikke noe som er så veldig dyrevennlig, da det er stressfullt og skremmende for oksene. Du føler kanskje et rush av å være med på det, men da kan du heller prøve noe annet ekstremt som ikke utnytter dyr. 

Ellers er det mange plasser man kan betale for å få ta bilde sammen med eksotiske dyr, men dette er ikke en god ide. Man vet aldri hvordan dyrene har det, hvordan de blir behandlet, om de får rett mat og pleie, og dermed burde man ikke gi penger til folkene som har dyrene bare for å tjene penger på dem. Mange plasser lever slike dyr i elendighet. 


Ser dette ut som et lykkelig dyr?

Og det er sikkert mye mer jeg kunne nevnt, men det var disse eksemplene jeg kom med i farta. Om du ser noe som tydelig er dyreplageri, så burde du ikke støtte det ved å gi penger til de som holder på med det, og har du mulighet så meld ifra til noen om det. 


#dyr #kjæledyr #dyrevern #tyrefekting #rodeo #okseløp #ferie #hest #ku #tyr #eksotiskedyr #dyreplageri

Gambia og Tanzania forbyr barneekteskap! 0

Begge landene har nå innført lover som gjør at ungdom må være 18 før de kan gifte seg. Gambias president har også sagt at om man gifter seg med en jente som er under 18, så kan man få opptil 20 år i fengsel for det, samt streng straff for de som gifter bort barna sine. De følger i fotsporene til andre afrikanske land som har hatt forbud mot barneekteskap, noe som er veldig flott. 

Tall fra Unicef viser at prosenten kvinner i afrikanske land som ble gift før de er 18 er dalende, men at det går meget sakte. Fortsatt er det slik at en av tre kvinner i Afrika, i alderen 20-24 år, hadde inngått giftermål før de fylte 18. Men dette er et steg i rett retning. Det er oftere barneekteskap blant de fattige, mens de som har litt mer velstand ofte har gått bort fra denne praksisen. 

Om strenge straffer vil være nok til å avskrekke folk fra å gifte bort barn får vi vente å se. Forhåpentligvis vil lederne også fokusere på undervisning og å forandre kulturen rundt barneekteskap, og ikke bare satse på at strenge straffer gjør alt av jobben for dem, for er det noe USA har lært oss så er det at strenge straffer ikke virker avskrekkende. 

Uansett er dette en gladnyhet, og viser at selv om det skjer mye dumt i verden, skjer det også positive steg. Gambias president. Foto: Tony Karumba / AFP / NTB scanpix

Kilde: http://www.bistandsaktuelt.no/nyheter/2016/gambia-og-tanzania--stopper-barneekteskap/​

Slutt å overreagere! 14

I de siste årene har det blitt en trend at folk overreagerer. Uansett hva det gjelder, så blir noen folk såret og føler de må gjøre et stort nummer ut av ting. Og internett har gjort det så mye enklere for folk å spre sine overreaksjoner også. Det er disse folkene som roper "rasisme, rasisme!" over skolebarn som bruker nisseluer på juleavslutningen. For noen år dro til og med noen rasismekortet fordi en godtebutikk solgte kjærlighet på pinne med ansikt på. Kjærlighetene var laget av sjokolade, så derfor mente de at de hadde blitt lagd for å ligne mørkhudede personer, og for å gi assosiasjoner til kannibalisme, selv om de fantes i både mørk, lys og hvit sjokolade. Jeg mener ikke dette er rasistisk i hele tatt. Vi bruker nisseluer i desember, fordi det er en del av vår kultur. Nisser hører til i jula, og om ungene synes det er gøy å gå med nisseluer så burde de få lov til det. Skolen brukte grunnlaget at det var en multikulturell skole, og derfor måtte man legge til rette for alle på skolen, men jeg vil banne på at de utenlandske elevene ikke hadde brydd seg om folk hadde hatt på seg nisselue eller ikke. Som oftest ut ifra det jeg har erfart er det hvite nordmenn som drar rasismekortet, fordi det får dem til å føle seg bedre enn andre, eller fordi de er redde for å trampe på noens tær. Men som sagt vil de fleste utenlandske ikke bry seg om nisseluer og kjærligheter, så lenge de blir møtt med respekt og vennlighet.

Og folk overreagerer ikke bare når det kommer til rasisme, men absolutt alt. Er det noe som kan tolkes feil, så kan du banne på at noen kommer til å tolke det feil. For en stund siden ble det hengt opp plakater for å reklamere for XMen: Apocalypse i USA. Og et par feminister reagerte kraftig på dette. Grunnen var at plakaten viste en stor blå mann kvele en liten blå dame.Det jeg fikk ut av plakaten var at mannen på bildet mest sannsynlig er skurken i filmen, og at Mystic (den blå lille dama) får litt juling i filmen. Og det er greit hun får juling, fordi hun er en karakter som gir ut like mye juling som hun får. Plakaten sier ikke at det er kult å bruke vold mot kvinner, og den vil heller ikke få menn til å tenke "hei, jeg skal gå å kvele ei dame nå!". Grunnen til at dette fikk oppmerksomhet i media var fordi det var en kjendis som reagerte på plakaten, og blåste ting ut av proporsjoner. Det var altså ikke feminister i flertall som reagerte på dette, men et par enkelte overreagerende feminister. Ordet Feminist har nå blitt assosiert med dumme kvinnfolk som hater menn og som overreagerer på alt, og det stemmer jo slettes ikke. Ekte feminister ønsker likestilling, thats it.

Dessverre får de få mindre rasjonelle mer oppmerksomhet i media, enn de som faktisk er rasjonell. For en stund siden fikk Sandra Borch mordtrusler av et par "dyrevernere" fordi hun er for pels. Og det fikk så mye oppmerksomhet i media. Jeg har fått høre at dyrevernere bare bryr seg om dyr, og har null sympati for mennesker, og at vi er urasjonelle. Og ikke bare det, men min egen bestefar sa til meg at han ikke liker dyrevernere. Da måtte jeg bare si "men da liker du ikke meg, for jeg er en dyreverner". Og da ble han litt matt, for han likte jo meg. De fleste dyrevernere er som meg. Vi bryr oss både om mennesker og dyr, og vi vet at det å komme med trusler ikke hjelper noen ting, da det bare maler oss alle i et dårlig lys, som igjen fører til at folk lettere bare sier at vi er urasjonelle og dumme. Les mer om myter om dyrevernere her.

Og dette gjelder alle grupper. De få dårlige eplene ødelegger for resten av gruppa. Å rope ut at noe er rasistisk eller mannsjåvenistisk, når det egentlig ikke er det ødelegger bare, fordi når noe faktisk er galt, vil folk lettere kunne ignorere det fordi vi "overreagerer" jo bare. Og trusler, og saksøking uten grunn, hjelper iallefall ingen. Det får deg bare til å se dum ut. Og du er dum også.

Nå har det også gått så langt at vi er blitt redde for å gjøre noen fornærmet, og trampe noen på tærne. For folk overreagerer jo på alt. Bare se på barnetv for eksempel, de tørr ikke vise noen ting som foreldre kan reagere på. Når jeg vokste opp var det tvserier for barn hvor karakterer døde, ble skadd og slikt, og jeg tok ikke skade av det. Jeg lærte bare at døden var en naturlig del av livet, og at ting hadde konsekvenser. Jeg kunne bli redd, og jeg kunne få mareritt, men foreldrene mine skyldte ikke på barnetven av den grunn. De bare trøstet meg og forklarte meg at hattifnatter ikke eksisterte i det virkelige liv, og gikk videre med livet. Jeg tok ikke skade av å bli litt skremt. For en stund siden var det derimot et svensk ektepar som klagde på en av filmene med Albert Åberg ble vist i barnehagen, fordi ungen deres hadde blitt redd og det hele endte med at barnehagen sluttet å vise filmer for ungene, i redsel for å bli saksøkt av foreldre. Mer om dette kan du lese her. Føler dette bildet passer ganske bra, da trenden med å overreagere faktisk er ødeleggende for internett, og samfunnet generelt. Bildet tilhører ikke meg.

Så om du ser noe du ikke liker, tenk deg litt om. Er det faktisk et problem bak dette, eller kanskje du bare tenkte det var det når du først så det? Ofte så er ikke førsteinntrykket man får rett, og man må derfor tenke seg litt om. Om du bare reagerer med en gang du ser noe, så vil du mest sannsynlig være en del av problemet, ikke løsningen. Og vær så snill å ikke vær redd for at noen skal bli fornærmet. Vær et godt menneske for all del, men ikke vær redd for at noen kommer til å overreagere. 

Vår lille bygd har mistet litt av sin identitet 0

Ettersom vi har fått husnummer, ble det også slik at adressen måtte forandres. Av en eller annen grunn. Det er to veier her, men bygda har ikke akkurat mange hus, så man skulle tro at bygdas navn enda kunne brukes i adressen sammen med husnumrene. Men slik ble det ikke. Nå er adressene i denne bygde Nerveien og Øverveien, isteden for navnet på bygda. Nerveien og Øverveien er så diffust og upersonlig som det kunne blitt. Det er navn som kan brukes hvor som helst i Norge, og jeg er ganske sikker på at det ikke har noe historie bak seg. Jeg har iallefall aldri hørt innbyggerne av bygda bruke Nerveien og Øverveien når de har snakket om bygda. 

På kart og slikt vil bygdenavnet enda være, men adressen er forandret, mest sannsynlig for alltid. Og det er ikke bare her politikere har forandret adresser til noe helt annet, uten å tenke på de ulike plassenes identitet.

Jeg synes det er utrolig trist at de ikke tenker på bygdas historie og særegenhet når de bestemmer at vi skal få en ny adresse. Husnummer er sikkert flott, men slik som jeg ser det hadde de ikke trengt å fjerne bygdas navn fra adressen, bare lagt til husnumrene. 

Vår lille bygd har virkelig mistet litt av sin identitet. Takk skal dere ha.
 

Masse rot! 0

Jeg prøver å bli mer kynisk. Det høres kanskje rart ut, men jeg er alt for sentimental rett og slett. Det siste året har jeg slitt med å prøve å få til et koselig hjem, men problemet er at jeg har for masse ting, og alt for liten plass til disse tingene. Jeg har et lite tonn gamle leker fra min barndom, som jeg ikke klarer å kvitte meg med. Det er så masse minner i disse tingene, ofte positive minner, noe jeg ikke har så alt for mye av fra den tiden, og derfor har det vært vanskelig å kvitte seg med dem. Samtidig har jeg et lite tonn pyntegjenstander jeg ikke klarer å gi vekk, fordi jeg har fått de av folk jeg er meget glad i, og masse andre ting jeg egentlig ikke trenger. Hvem trenger 20 skjerf liksom? 

De siste årene har jeg blitt flinkere å gi vekk ting til brukbutikker og familie, men jeg føler jeg enda eier alt for mye. Alle rommene mine er rotete fordi jeg ikke har plass til alt, så enkelt er det. Noen ville kanskje sagt at det bare er å organisere tingene bedre, men når man bor i et lite hus, med skråtak og liten plass, så er det ikke bare bare. Det har endt med at jeg flytter på rotet, i fra rom til rom. Og dette er jeg så lei. Det har gått så langt at det distraherer meg fra ting jeg har lyst å gjøre, fordi jeg rett og slett får dårlig samvittighet fordi jeg ikke rydder. Så de neste ukene framover blir jeg å prøve å være mer kynisk, og gi vekk det jeg ikke bruker og trenger. Ting jeg er ordentlig glad i, eller føler har sin rette plass blir jeg selvfølgelig å ta vare på, men jeg kan nok gi bort mye likevel! Bøkene mine er fredet da, siden de jeg har enten er bøker jeg ikke har lest, eller har lest og har lyst å lese igjen.

Det meste jeg kvitter meg med blir gitt bort til enten familie eller bruktbutikken, slik at andre kan få glede av tingene. Og gjenbruk er dessuten godt for miljøet!


#gjenbruk #brukthandel #bruktbutikk #rydding #rot

Gafler full av historie! 0

Jeg bor i et gammelt hus, som familien min overtok da jeg var 8 år. Det er lite, lavt under taket og dårlig isolert. Men jeg elsker denne plassen. Det er et hus med sjel og historie. Det var også et par gamle uthus på tomten da vi flyttet hit, og de var ikke tomme. Det lå masse gamle ting der, og selv om det var mye skrap, så var det også mye interessant. Jeg elsker gamle ting, fordi de forteller noe om en annen tid. De får deg til lure på hvordan livet var før, og hvordan menneskene som bodde her før var. Jeg vet litt om et par av folkene som bodde her, men jeg skulle likt å vite mer egentlig. Jeg vet at ene familien som bodde her hadde mange unger, jeg tror det var 6 unger, noe som er sinnsykt med tanke på hvor lite huset var på den tiden. Det var så lite at mange av dem flyttet ut i ene uthuset om sommeren. Det er dette uthuset vi nå driver å pusse opp. Ettersom jeg har ryddet uthuset, som fram til nå har vært litt rotete, så har jeg funnet en god del gamle ting jeg driver å pusser opp litt slik at de skal vare lengre og kan bli brukt til pynt når uthuset er ferdig oppusset. 

Jeg fant blant annet disse to gaflene, som har innrisset to initialer. 

Det er litt vanskelig å se, med på den første står det HM, og på den andre står det AM.

Jeg lurer litt på hvem disse menneskene var, og hva deres historie var. Jeg har litt lyst å gå ut ifra at de bare hadde en gaffel hver, ettersom det ikke ser ut som noe turgafler men vanlige gafler. Tenk å bare eid en gaffel hver, vi hadde iallefall spart plass i skuffene! Og hadde vi fått besøk hadde de måtte ta med sin egen gaffel. Det virker også som at det er to ulike personer som har risset inn initialene i de to ulike gaflene, så kanskje har de risset inn initialene sine på sin egen gaffel. Hvem vet.

Uansett er det litt morsomt å tenke på hvordan fortiden har vært!


#historie #antikvitet #oppussing 

Har du en bolig, må du betale NRK-lisensen! 6

Iallefall om "ekspertene" får viljen sin. Siden oktober i 2015 har et ekspertutvalg undersøkt hvordan Norges befolkning skal betale for NRK-innhold i årene som kommer. Fram til nå har det vært slik at om du hadde en tv eller en annen måte du kunne bruke NRK tilbud, så måtte du betale en lisens, som har vært på 2834 kr i året. Ettersom NRK tydeligvis ikke tjener nok på dette, og fordi streaming over internett osv gjør det vanskelig å finne ut hvem som faktisk bruker tilbudene deres, har eksperter brukt 9 måneder på å finne alternative løsninger på dette. NRK tjener akkurat nå ingenting på streaming over mobil og pc, noe som lett kunne fikses om de gikk bort fra at Norges befolkning skulle betale for 97 % av inntektene deres.

Ifølge Dagbladet er dette løsningen ekspertene foreslår:

  • Betalingen for NRK vil være omtrent det samme, eller lavere. Dagens kringkastingsavgift er på 2834,70 kroner i året.
  • Men i stedet for at betalingsplikten knyttes til om husstanden har en tv-mottaker, skal den knyttes til om du disponerer en bolig. Det skal kun betales ett bidrag per boenhet.
  • «NRK-bidraget» tar ikke stilling til om det finnes apparater i boligen som er egnet for konsum av NRKs innhold. Les: spillkonsoller, nettbrett, datamaskiner, mobiltelefoner eller tv-apparater.
  • Lisenavdelinga står som nå selv for for innkrevingen, og NRK mottar inntekten.
  • Siden alle som disponerer egen bolig betaler «NRK-bidrag» fritas bedrifter og institusjoner. Det er fordi privat betaling også omfatter bruk på arbeidsplassen, mener utvalget.

Det vil altså si at om du har en bolig, nå du betale nesten 3000 kr i året, på noe du kanskje ikke bruker. Dette tar ikke hensyn til hvor mye folk tjener eller hvor mye de har å rutte med ellers. Så er du en fattig alenepappa så må du likevel betale 3000 kr ekstra i året, noe som fort kan legge ekstra press på økonomien. Dette virker som et veldig urettferdig forslag. Først og fremst tar det ikke hensyn til at folk kanskje ikke har råd til å betale 3000 kr ekstra. Men det er også urettferdig ettersom de som ikke bruker NRKs tilbud likevel må betale. Jeg har nesten ikke sett norsk TV de siste 5 årene og har hørt litt radio på jobb, men ikke hørt på det hjemme. Skal jeg liksom begynne å betale 3000 kr i året til NRK ekstra fordi jeg har tak over hode? De har ikke bidratt til at jeg har tak over hode.

Jeg har aldri forstått hvorfor vi i heletatt betaler NRK-lisensen. Før tenkte jeg bare "Klarer ikke NRK å betale sine egne regninger?". Så jeg fant ut at jeg skulle grave litt og se hva som egentlig var grunnen til at vi i Norge skal støtte NRK økonomisk. På den første faktasiden jeg fant på NRK sine sider, var det beste jeg fant dette "Stortinget har bestemt at kringkastingsavgiften skal tilfalle NRK, som har fått i oppdrag fra Stortinget å være en reklamefri allmennkringkaster." Så ifølge dette betaler vi fordi NRK skal være reklamefri. Er dette eneste grunn så sier jeg bare KJØR PÅ MED REKLAMENE NRK!

Jeg trodde lisensen var til for å holde NRK nøytralt og fri for propaganda i min ungdom, noe jeg sånn halvveis kunne stå bak, men det virker ikke som det er tilfellet. Og de er iallefall ikke nøytrale når det kommer til kongefamilien og slike ting. Kritikk er jo skummelt!

Jeg begynte så å lese om Allmennkringkastingen, også på NRK sine sider. Stortingen hadde vist gitt NRK i oppgave å "tilby alle i Norge et bredt og allment medietilbud basert på norsk identitet, kultur og språk." Og kanskje gjør NRK en bra jobb med dette, noe jeg ikke kan vite ettersom jeg ikke bruker deres tilbud. Men er dette grunn nok til at vi alle sammen skal gi 3000 kr uansett hva vi har råd til? Og klarer virkelig ikke NRK å finansiere seg selv, om de har så godt et tilbud?

De fleste i dag bryr seg ikke om reklamer. Det er blitt en del av vår TV- og radioopplevelse, og de fleste av oss godtar de fordi vi vet reklamer trengs for å få økonomien til kanalene å gå rundt. Og om deres tilbud er så gode som de påstår, så burde de jo klare å få nok seere og lyttere til at økonomien kunne gått rundt uten hjelp fra folket? De påstår på sine sider at 9 av 10 i Norge bruker deres tilbud daglig, så med slike statistikker burde det være lett! 

En annen løsning de nevnte var at NRK-lisensen kunne bli lagt under skatten vår, men dette mener ekspertene ikke er en god ide, for da er ikke NRK uavhengig lengre. Men denne løsningen hadde iallefall vært mer rettferdig, selv om jeg enda mener NRK burde kunne klare seg selv. Da ville folk betalt ut ifra hva de tjente og hadde råd til i det minste. Selv om det er idiotisk å måtte betale for noe man ikke bruker. 

Jeg nekter iallefall å betale 3000 kr i året til noe jeg ikke bruker, bare fordi jeg har tak over hode. Da flytter jeg heller ut i skauen. Eller vil en lavvo defineres som en bolig?

Noen som har en god forklaring på hvorfor vi skal betale 3000 kr i året til NRK?

Hildur

Av og til føler jeg meg malplassert i denne verdenen. Som om jeg ikke helt passet inn. Derfor har jeg brukt livet mitt på å drømme meg bort i bøker, musikk, spill og bilder. Jeg har en svakhet for det meste som ikke er sett på som vanlig, men har hele livet mitt prøvd å skjult dette for å passe bedre inn. Men dette er det slutt på nå. For utenom å drømme meg bort er interessene mine: Dyr, gå i naturen og bare være til, hekle, tegne, scrappe kort, ta naturbilder, gå på bruktbutikk, skrive, hagearbeid osv. Kontakt: mshildur90@hotmail.com