hits

"Alt for dyrene" = en ond spøk 6

For noen dager siden sendte NRK et program som heter Alt for dyrene. Et familieprogram som omhandler dyrene. Når man hører navnet Alt for dyrene, tenker man jo at det skal være lærerikt og positivt, men dessverre ble det ikke slik. En del av episoden handlet om Kaninmannen, som drev med kaninavl for utstilling. Det mange hadde problem med her var at han avlivet kaniner som ikke var pene nok til å vinne utstillinger, og selv om jeg synes det er fælt å drepe dyr bare fordi de ikke er pene nok, så er ikke dette hovedproblemet mitt.

Problemet mitt er hvordan kaninene ble behandlet. Det var null empati og respekt. De ble løftet etter ørene, noe man absolutt ikke skal gjøre da det gjør vondt for dem. Det som også er forferdelig, er burene de bodde i, som var knøttsmåe og som fører til en rekke problemer. Små bur fører nemlig til benskjørhet, degenerert ryggrad, porøse knokler og redusert bevegelse i muskler og ledd gir sterke smerter. Kaniner kan løpe i opptil 45 km/t, de hopper og vrir seg i lufta når de er glade og leker, og de er aktive dyr.

I tillegg til de fysiske konsekvensene har ikke kaninene mulighet til å utøve normal atferd. Et sosialt samliv og leking er umulig, og kaninene sitter der i påvente av å bli avlivet eller tatt med på utstilling, og det er hele livet deres. Kaniner er flokkdyr, og trives best i selskap med andre kaniner, på store områder hvor de kan løpe, hoppe, grave og gnage.


Her ser dere burene deres, som absolutt ikke er gode nok.

De som var del av programmet gjorde ingen forsøk på å spørre om håndteringen og burene, og ler og tuller med at kaninene blir drept om de ikke var pene nok. Det virker ikke som at dette er folk som faktisk kan noe om dyr, eller som har interesse av å vise et godt dyrehold, noe dette absolutt ikke er. 

Heldigvis har mange reagert på dette, takket være oppmerksomhet fra forfatteren av Den Store Kaninboka og også Dyrevernalliansen, men NRK tar likevel null ansvar.

Her er bilde av svaret fra dem:Om de hadde ønsket diskusjon, hadde de kanskje vinklet programmet litt annerledes, og kanskje stilt noen kritiske spørsmål tenker jeg, så dette er nok bare for å prøve å "save face" for å skjule at de har null peiling på dyrehold, og at de heller ikke ønsker å legge inn arbeidet som kreves for å vite noe om en sak. 


Og for dere som lurer på hvordan et godt kaninhold er, kan sjekke ut Den Store Kaninboka på Facebook.

Kritisk tenking = bedre dyrehold


#kanin #gnager #dyrehold #kaninhold #AltForDyrene #dyrevern #nrk

Stolt og takknemlig for familien min! 0

Jeg er så stolt og takknemlig for at jeg kommer fra den familien jeg gjør. Vi har våre problemer som alle familier har, for ikke ett menneske på jorden er helt perfekt (forutenom Ani DiFranco, hun er helt perfekt i min bok), men de verdiene jeg har fått, bare fordi jeg ble født inn i "rett" familie er jeg så glad for. Jeg kommer fra en multikulturell familie. Jeg har samisk opphav, selv om jeg ikke er "nok" same til å kalle meg det, har det gitt meg muligheten til å se mer enn bare hatet som har blitt rettet mot samer. Etterhvert ble også familien min meget fargerik, og jeg så aldri noe problem med det, ettersom jeg aldri så folk bare for hvordan farge de hadde eller hvor de kom fra. Jeg har også vært så heldig at homofili aldri var problematisk tema. Jeg er oppvokst med slektninger som er homofil, og jeg tenkte aldri noe på det. Noen i slekten min var gutt og hadde en guttekjæreste, det var ikke noe rart med det, det bare var sånn. 


Bildet er funnet på: Meaws.com, og tilhører ikke meg.

Men dessverre forsto jeg jo etterhvert at ikke alle hadde samme syn som meg. Når folk fikk høre om at jeg hadde slektninger som var homofile ble de meget stille, eller så gjorde de en stor sak ut av det for å vise at det var ok. Personlig synes jeg det beste er når vi ikke gjør en stor sak av at noen er homofil, fordi da er det liksom sett på som normalt, noe det jo også er. Men samtidig forstår jeg de som ikke vet helt hva de skal si når de får høre at noen er homofil, og forstår at de ikke mener noe vondt med det. 

Etterhvert forsto jeg også hvor dypt hatet mot samer enda kan være, spesielt da jeg flyttet til Tromsø, og ble nesten redd for å nevne at jeg hadde sameblod i årene. Spesielt vanskelig var det ettersom hver gang jeg var ute på byen var det en eller annen full jævel som måtte spørre meg med en brei tromsødialekt "e du same?", og jeg følte jeg måtte si nei. Same ble brukt som skjellsord, og jeg tok folk jeg ikke kjente i å snakke dritt om samer. To kunder der jeg jobbet ytret faktisk "Samer er ikke helt gode, de skyter folk som plukker multer", noe som endte med at jeg fikk litt djevel over meg og sa at jeg var same, og at jeg aldri hadde skutt noen fordi de plukket multer. Da ble kundene meget flaue, og begynte å unnskylde seg med at de snakket om nordsamer, mens jeg (med min trønderdialekt) var sørsamer - noe som var mye bedre ifølge dem. Jeg presset litt på, og sa at jeg hadde plukket multer i nord ofte, og at jeg aldri hadde blitt skutt, og at jeg heller ikke hadde lest om at det noen sinne hadde skjedd, og de ble enda mer flau, noe som var utrolig morsomt for meg. 


Bildet er funnet på: Travel-finnmark.no, og tilhører ikke meg.
 

Dette med rasisme mot folk fra andre kulturer og med andre farge tenkte jeg aldri på som ung, men etterhvert ble det jo veldig tydelig for meg hvor trangsynte noen folk er. Jeg ser ikke hvorfor noen kan ha problemer med at utenlandske kommer til Norge, så lenge de oppfører seg fint og gjør sitt for å integrere seg i samfunnet. Dessverre ser mange folk verden som svart-hvit, og tenker at alle utlendinger (som ikke er hvite) kommer til å bli problem, og at vi heller burde la de være der de er nå, isteden for å ta de inn. De forstår ikke at det er snakk om individer, som er like som oss, bare med en annen kultur og farge. Selvfølgelig må vi prøve å gjøre vårt for å hjelpe til å stoppe kriser i andre land også, for vi kan jo ikke ta imot hele verden, men vi må være åpne til nye folk også. Mange ser også svært negativt på at mørkhudede får barn med hvite nordmenn, fordi det "vanner ut " arven vår, og dette er bare bullshit. Emigrering har skjedd helt siden menneskerasen begynte å utvikle seg, og vi er alle blanding av ulike etnisiteter allerede. Og arven vår blir ikke ødelagt av at vi blir mindre bleike og tåler sola litt bedre, for arven vår har ingenting med hudfarge å gjøre. En person som er norsk, kan gå i bunad og spise fårikål, uansett om hun er brun, svart, hvit, rød eller gul, fordi hudfarge betyr ingenting. Det er skremmende hvor mange som enda er hjerneløse rasister i Norge, i 2016! Enda mer skremmende er det når jeg tenker på at mine familiemedlem kanskje kommer til å møte på rasisme og hat i sin hverdag.

Uansett er jeg glad for at jeg ble oppvokst i en såpass åpen familie som jeg har, slik at jeg klarer å se forbi legning, hudfarge og etnisitet. 


#familie #rasisme #homofil

Vi skal slakte to tredjedeler av vår norske ulvebestand! 6

Jeg er flau over å være norsk akkurat nå. Stortingen har bestemt at i vinter skal 47 av våre 68 ulver bli skutt, noe som er over to tredjedeler av en bestand som allerede er sterkt truet. Jeg forstår at rovdyr er problematisk når det kommer til sau og andre dyrehold, men å utrydde rovdyr er ikke svaret. Rovdyr har like mye rett å leve som oss, og er en naturlig del av vår vakre natur. Å drepe så stor andel av ulvestammen vår er også problematisk med tanke på at den allerede er sterkt truet. 68 ulver er ikke så mange, med tanke på at Norge er et langt land. Og 21 ulver er jo nesten ingenting. Med et lite antall ulver blir det dårlig genetikk, fordi det er mindre mangfold enn før, og det blir også større sannsynlighet for at ulvebestanden vår blir utryddet.

Dette har fått stor oppmerksomhet både i Norge og i utlandet, noe som er bra. Om vi står sammen og gjør stortinget oppmerksom på at vi ikke er for dette, så vil de kanskje omgjøre avgjørelsen sin (forhåpentligvis). Får Stortinget mye hat fra utlandet, vil de kanskje bli påvirket av dette, fordi Norge har et image som dyre- og naturvennlige.

Vil du støtte ulven, så er det mange måter å gjøre det. Skriv under opprop mot nedslaktingen av ulven kan du gjøre her: http://www.opprop.net/ja_til_ulv_i_norsk_natur_nei_til_stortingets_utrydningspolitikk

Er du i nærheten av Oslo kan du være med på dette eventet utfor Stortinget: https://www.facebook.com/events/547005125504804/

Og du kan like sider på facebook sånn som Bygdefolk for rovdyr og Noah for flere nyheter om hvordan du kan hjelpe til!

Du kan også dele nyheten om at vi skal slakte to tredjedeler av norsk ulv i alt av sosiale medier og gjøre folk oppmerksom på det. 

Man kan også sende mail til diverse mennesker som har med denne beslutningen å gjøre, så om du vil gjøre det burde du gå inn på Bygdedyr for rovdyr for å finne ut hvilke folk det er mest hensiktsmessig å kontakte. https://www.facebook.com/bfrnorge/Jeg har gjort alt dette, for utenom å bli med på eventet utfor Stortinget, ettersom jeg bor alt for langt unna. Og derfor håper jeg du også involverer deg, for hver dråpe telles!


#ulv #dyrevern #naturvern #utrydningspolitikk #stortinget #dyr #natur #norge

Hvordan går det med Klara? 0

Nå som Klara Numel Hudini er alene, er jeg ekstra bekymret for rampetrollet mitt. Johanna måtte avlives sist lørdag, og Klara ble tydelig påvirket av dette. Hun var stresset og redd på lørdagen, og skvatt for hver minste lyd. Dagene etter så jeg henne nesten ikke, fordi hun gjemte seg i redet for det meste. Når jeg kom med mat til henne kom hun bort til meg heldigvis, så hun fikk litt kontakt med noe levende vesen. På tirsdagen skjedde det noe. Hun begynte plutselig å klatre på meg, noe hun ærlig talt ikke har vært så veldig glad i før. Jeg fortalte det til Pappa (som er veldig glad i ørkenrottene mine) og han sa bare på sin smarte rolige måte "du er jo alt hun har nå". Og det stemmer jo forsåvidt.

De siste dagene har det vært mye aktivitet i buret. Hun graver og ommøblerer, og holder på med ting, noe som er veldig bra. Jeg skal snart gi henne greiner, noe jeg vet hun elsker å holde på med, de må bare tørke helt først. 

Jeg skal ordne til slik at jeg kan ha henne ut på gulvet innimellom, slik at hun får enda mer oppmerksomhet. Det siste året har ørkenrottene vært lite på gulvet fordi det egentlig ikke var helt mulighet til det, og ettersom de hadde et stort bur og var flere sammen følte jeg at de ikke helt trengte det. Men nå når det bare er en igjen, så føler jeg at det kanskje er nødvendig. 

Det er ganske greit at hun er alene når jeg er hjemme, men jeg gruer meg litt til de periodene jeg blir å reise bort. Mamma og Pappa bruker å passe ørkenrottene når jeg er vekk, og innimellom naboene eller ene broren min, men de bruker ikke å håndtere dem så mye. Så jeg er litt redd for at hun blir ensom, noe jeg absolutt ikke vil. 

Dessverre vil jeg ikke ha flere dyr nå en periode framover, så jeg kan ikke skaffe Klara ei venninne heller. Men jeg håper det er nok for henne at hun får masse ting å holde på med, og at hun blir håndtert en del iallefall når jeg er hjemme. 


Klara er den svarte ørkenrotta, Johanna er den lyse.


#ørkenrotte #gnager #dyr #kjæledyr #husdyr

Religion - Mitt syn på saken - 2016. 0

I går la jeg ut et innlegg fra 2012, om mitt syn på religion. Innlegget kan leser HER. Personlig synes jeg det var interessant å lese, både fordi jeg har utviklet meg skriftlig og fordi jeg kanskje har utviklet meg litt mer når det kommer til argumentasjon. Jeg fjernet innlegget da jeg søkte på en jobb på en kristen skole, ikke for å skjule at jeg ikke var kristen, men fordi jeg ikke ville de skulle tro at jeg kom til å argumentere mot kristendom. Jeg var åpen om at jeg selv ikke var kristen, og forklarte at kristendommen selvfølgelig hadde påvirket min egen tro. Jeg føler jeg har tatt det beste av en rekke religioner og gjort det til min egen tro på et vis. Når ungdommen spurt meg om jeg var kristen var jeg ærlig med dem, men jeg viste aldri hat mot kristendom eller andre religioner. 


Trykk på bildet for å gå til større versjon.

Og jeg hater absolutt ikke religion. Men jeg ser en god del problemer med religion. Dette at folk ikke finner ut selv hva de vil tro på, men blir tvunget inn i religioner av sine foreldre eller ut ifra hvor de kommer fra, skaper mennesker som ikke er åpne til å tenke utenfor sin egen lille boks. Det de har lært er rett, og deres religion er den rette religionen. Og når de er så sikre på at det de har lært er rett, skaper det farlige situasjoner. Ekstremister finnes i alle religioner dessverre, de som tar sin hellige bok og mener alt som står i den er rett eller som bare ser på de delene av boken som passer deres ekstreme tro. Det skaper også hat og undertrykkelse av kvinner, homofile, transseksuelle og mange flere. 

Men alle er heldigvis ikke ekstremister. De fleste som er kristen, jøde, muslim, buddist osv er bare vanlige hyggelige folk som tror på sin religion. Og så lenge de ikke bruker sin religion til noe ondt, så har jeg null problem med dem. Det er når de bruker religionen sin til å begrunne sitt hat at jeg får problemer med dem.

Jeg vet nemlig at det enda er prester i Norge som er konservative som faen, enda vi er i 2016. Prester som nekter kvinner å preke i kirkene sine, fordi det står i bibelen at kvinner ikke skal lære menn. Prester som nekter å gifte par fordi de har en skillsmise bak seg (men samtidig vier folk som har hatt sex utfor ekteskap). Prester som hater homofile og mener de synder bare fordi de blir forelsket i samme kjønn. Og prester som mener sangen nordnorsk julesalme er blasfemisk pga teksten «Vi levde med hua i handa men hadde så sterk ei tru. Og ett har vi visserlig sanna: Vi e hardhausa vi, som du». Grunnen til dette var "Det nedverdiger Gud, for han er mye høyere enn mennesket". 

11 Nov 2006, Paris, France --- Symbols of the Three Monotheistic Religions --- Image by © SÈbastien DÈsarmaux/Godong/Corbis
Bildet funnet på: krishna.org

Problemet med religion er ikke bare at folk blir hjernevasket til å tro det foreldrene og samfunnet rundt dem tror, men også at de plukker ut deler av religionen som passer dem best. Om du lærer at du skal hate homofile, så fokuserer du på de delene av bibelen som gjør det, men ignorerer at det også står at det å spise sjømat er en synd, og at man ikke skal klippe håret sitt. Om man skal leve 100 % etter bibelen hadde man blitt gal, fordi den motsier seg selv såpass mye, samtidig som den er fylt med idiotiske regler som at du ikke skal spise sjømat eller klippe håret ditt. Jeg så en artikkel og video om en kvinne som bestemte seg for å leve etter bibelen i ett år, og det var fryktelig. Blant annet: hver gang hun hadde mensen måtte hun ligge i et telt ute i hagen, for ifølge bibelen skal ikke mannen røre henne fordi hun er "skitten", og alt hun var borti den uken måtte vaskes, så det enkleste var å bo i et telt. Hun måtte også gå rundt med en pute å sitte på om hun var andre plasser. Hun var rimelig glad når året hadde gått tror jeg. Fant også en artikkel om en mann som prøvde ut det samme, ganske interessant lesning, så link HER.


(Foto: Rachel Held Evans/Facebook)

Og på sett og vis har jo jeg også plukket ut ting jeg ønsker å følge, og valgt bort andre ting, bare at jeg har gjort det fra ulike religioner. Jeg har kanskje ikke tatt spesifikke deler av bibelen og lever ut ifra dem, men jeg har jo valgt ut hva jeg tror på ut ifra hva jeg har lært og opplevd. Og på barneskolen lærte vi jo at kristendommen var rett, så pga barnetroen blir man jo mer påvirket enn man kanskje vil. Så kanskje er jeg en del av problemet, fordi jeg tror at det jeg tror på er rett når det kommer til hva det vil si å være et godt menneske osv, selv om jeg ikke er sikker på hva jeg tror skjer etter døden osv. Men samtidig er jeg åpen for å høre hva andre tror på, så lenge det ikke er hatfylt propaganda som visse folk spyr ut, så føler jeg er litt mer reflektert enn de som blindt følger en tro bare fordi de er født inn i den. 

Religion er et vanskelig tema føler jeg, og jeg slet virkelig med å formulere hva jeg mener, men dette er vel mer eller mindre slik jeg tenker i dag. Ikke mye har forandret seg siden 2012 egentlig. Hovedpoenget mitt er enda at sålenge man ikke bruker sin religion til å undertrykke, spre hat eller vold, så har jeg null problemer med det. Jeg har flere venner som definerer seg selv som kristen, men som likevel klarer å se at bibelen er feilfull, ettersom de er såpass reflekterte mennesker. 


#religion #synspunkt #bibel #kristendom #islam #homofili #prest

Religion - Mitt syn på saken - 2012. 10

(Skrevet i 2012 tror jeg, og lagt som skjult da jeg søkte jobb sist.)

Jeg liker ikke religion. Eller.. Jeg liker ikke organisert religion. Klarer liksom ikke helt å tro på en gud som er så urettferdig at hvis tror på feil ting og går i kirka isteden for synagoge så blir man straffet. Hva med alle urfolkene som ikke har fått mulighet til å møte alle mulige religioner og valg den de trodde var rett, men som bare trodde på den ene tingen de har hørt om? Fortjener liksom de å brenne i helvette eller å bli gjenfødt som en snegle? Dessuten fører organisert religion til krig og fremmedfrykt.(Bilde funnet: dreamstime.com)

Jeg mener at religion, altså det man tror på, det må være personlig. Å tro på noe bare fordi det er det du har blitt opplært til og fordi det er det som er vanlig i ditt land/område virker jo utrolig dumt. Dessuten er som oftest ikke alt i en spesiell religion er bra, eller kan leses feil. Bøkene jødedommen, islam og kristendommen bruker er jo eldgammel og skrevet av mannfolk som ikke viste bedre enn å rake ned på kvinner, homofile, spre hat osv.


(Bildet funnet: jimmyogotico.deviantart.com)

Det jeg tror er at det finnes noe vi ikke kan se, og noe etter døden. men jeg vet ikke akkurat hva. jeg tror det finnes en slags himmel eller at vi blir gjenfødt på et eller annet vis. Jeg tror at det vi gjør i dette livet påvirker hva som skjer videre. og jeg vet jeg tror på gjenferd, mennesker som etter døden har blitt sittende fast i denne verdenen av en eller annen grunn. Jeg håper det finnes engler, ettersom det er en så fin ide, eller noe som ligner ideen engler. Jeg tror det finnes en slags magi i naturen. I alt rundt oss. Dermed burde vi behandle omgivelsene våre med respekt. Ikke ta mer en det man trenger, og være takknemlig for det vi får.

(Bilde funnet: 123rf.com).

Jeg synes det er viktigste her i livet er å være det beste mulige menneske man kan være. Hva slags religion har ingen betydning i det neste livet, men det man gjør mot folk, dyr og kloden. Jeg unngår å skade dyr når jeg kan, selv om jeg ikke er imot å spise dyr, så lenge de har hatt et godt og langt liv. jeg prøver å ikke være frekk og slem mot folk, og jeg prøver å være miljøbevist.

 
(Bildet funnet: iangrey.org)

Alle mennesker er like mye verdt, så lenge de ikke gjør noe dårlig mot dyr og mennesker. Og homofile er født homofile, og det er dermed helt naturlig. Om dyr er verdt like mye som et menneske er jeg ikke helt sikker på, men de har sin egen verdi og burde få leve et godt liv.


(Bildet funnet: staticage.blogg.no)

Hva du tror på er opp til deg selv, så lenge det ikke går ut over andre.

Q: hva tror du på og hva synes du om det jeg tror på?

To ørkenrotter ble til en.. 2

I går ble det dessverre Johannas tur. For noen måneder siden fikk hun et sår inni øret, og øret la seg litt. Jeg fikk antibiotika til henne, og etter to uker var såret borte. Vi hadde jo en mistanke om at det kunne være noe underliggende grunn til at hun hadde klødd seg til blods i øret, men da vi ikke så noe andre problemer krysset vi fingrene for at det bare var et sår. På fredagskvelden ble hun tydelig dårlig. Hun var ustødig på beina, og hodet hennes var skjevt. Jeg viste at nå var det hennes tid, og passet på at hun hadde det godt og varmt, og ga dem moset banan på et fat slik at de fikk kose seg litt. På lørdag ringte jeg dyrlegen, og jeg fikk heldigvis komme dit selv om det var lørdag. Etter mye styr.. Hvor jeg til slutt måtte ta taxi til byen.. Så kom jeg til dyrlegen med Johanna. Dyrlegen mente at hun kunne leve lengre selv om hun var slik, men vi ble enig om at hun sikkert hadde vondt, og da var det best å la henne slippe. Dessuten var det jo tydelig at hun plagdes, og når hun var hjemme sov hun bare det siste døgnet. Eneste gangen hun rørte på seg var når hun fikk mat. 


Her er siste bilde av ørkenrottene sammen, hvor de fikk most banan en siste gang. Jeg måtte ta et bilde, fordi det var siste sjanse.

Så dyrlegen avlivet henne, og jeg fikk ta henne med meg hjem. Jeg måtte være i byen to timer til bussen min gikk, og jeg følte meg litt dum når jeg gikk rundt med et transportbur hvor det var ei pappeske nedi, men jeg ville veldig gjerne begrave henne og da ble det sånn. 

Nå er Klara alene, og dessverre må hun bare være alene. Jeg vil ikke ha flere dyr nå, ettersom det er mye styr ettersom jeg reiser mye osv. I gårkveld var hun ganske nervøs ettersom Johanna plutselig var borte, så jeg lot henne være mer eller mindre i fred. Jeg ga henne et par godbiter som trøst. I dag er hun enda skvetten, og det er jo ikke så rart, for de har jo vært sammen siden klara var liten. Men hun kommer bort til meg når jeg legger hånda nedi buret hennes og slikt. Egentlig skulle buret vært byttet på, men jeg vil vente et par dager slik at hun får roet seg litt og blitt vant med å være alene. 

Jeg begravde Johanna ved siden av Orla, under en stor ripsbusk, denne gangen i dagslyset og oppholdsvær, noe det ikke var da jeg begravde Orla.

Sov godt småtrollet mitt <3


#ørkenrotte #gnager #dyr #kjæledyr #dyrlege 

Funky.. 0

I dag har jeg følt meg ganske funky. Vil ikke kalle det deppa, men mer.. funky. Har masse å gjøre, men får ikke til å gjøre noe. Jeg prøver å sette med ned å skrive, men hjernen min er stuck i noe klissete merkelig greie jeg ikke helt klarer å definere. Den beste definisjonen jeg har kommet fram til enn så lenge er "Funky".. 

Jeg har for tiden masse tanker, og mye som skjer samtidig som ingenting skjer, så er helt sikkert derfor. Jeg driver å søker jobber, samtidig som jeg prøver å fikse opp hus og hage, samtidig som jeg prøver å skrive, samtidig som jeg prøver å lage videoer til Youtube, samtidig som jeg må bekymre meg for framtida, penger og alt. Det at folk også maser på meg hjelper heller ikke for å si det sånn.

Så i dag endte det med at jeg føler meg litt funky. Men det å faktisk skrive dette innlegget hjelper litt på, for å få ut litt frustrasjon (og dele den med dere, sorry), så alt er ikke bare negativt da. 

Tror jeg skal lage meg taco nå, også kanskje spille litt om en stund. Spille noe gøy og enkelt rett og slett!

Det er vel bare en slik dag!

Bilde av Leah Kelley fra Pexels https://www.pexels.com/photo/adult-alone-autumn-blur-239324/


#depresjon #psykiskhelse #funky

Fransk politi tvang kvinne til å kle av seg! 0

I det siste har debatten rundt Burkinier rask som bare det. Burkini er svømmeklær for muslimske kvinner, som dekker alt de har blitt opplært må dekkes. Personlig er jeg skeptisk til burkini og burka osv. Ingen burde få bestemme over en kvinne på den måten og si til henne ha hun burde ha på seg. Men dessverre er det enda slik i 2016 at menn enda får bestemme over kvinner i visse kulturer. Samtidig er jeg ikke helt imot burkinien heller, for den hjelper kvinner til å bli mer integrert tror jeg. De kan endelig dra på stranden og bade, og de kan dra på svømming i basseng uten at de får noe hat av den grunn.

I Frankrike bestemte de seg for å ha et forbud mot burkinier, og politiet opphever tydeligvis lovverket ved å tvinge kvinner som har på ser burkini til å kle av seg, framfor både dem og alle andre på stranden. For et par uker siden var det en sak i Dagbladet om dette, hvor en muslimsk kvinne ligger på stranden med datteren sin og koser seg i solen, helt til politiet kom bort til henne. De tvinger henne til å ta av seg burkinien framfor alle som er der, noe som gjør at hun både må vise kroppsdeler og hår som ifølge hennes religion ikke er lov å vise, og datteren er livredd og gråter mens dette skjer. Til slutt får hun i tillegg en bot. 

Bilde: Foto: Stella Pictures.

Jeg forstår problemet med burka, hijab og slikt, men samtidig er ikke dette måten å skape en positiv forandring. Å nekte noen å bruke burkini på stranden, påvirker bare kvinnen som føler seg tvunget til å dekke til kroppen sin. Det gjør ikke at familier velger bort burka og slikt, og at de blir mer integrerte. Det som kommer ut av et forbud er i beste fall at familien flytter en annen plass. Og kvinnen som blir tvunget til å kle av seg framfor alle føler seg sikkert skamfull over det som skjedde. Alt hun ville var å dra på stranden sammen med datteren sin. 

Dessuten er ikke ideen bak burkinien bare dum. Kvinnene som bruker den dekker seg til ja, fordi de tror det er det de må gjøre, men samtidig åpner burkinien opp nye muligheter for dem, fordi de kan bade, dra til stranden og dra til svømmebasseng, noe de ikke kunne før. Og burkinien er mer eller mindre som en våtdrakt, bare litt mindre tettsittende. Kanskje føler de seg mer integrert og mer som en del av samfunnet fordi de får mulighet til å være med på ting de før ikke kunne?

Da jeg gikk på ungdomsskolen hadde jeg ei venninne som var muslim. Hun brukte hijab, og hadde alltid på seg lange bukser og gensere. Å ha gym var fryktelig for henne, fordi hun måtte ha på seg genser. T-skjorte var ikke mulig ifølge foreldrenes religion. Og svømming hadde hun aldri, fordi hun kunne ikke vise hud, selv ikke når svømmingen ble kjønnsdelt etterhvert. Hun var opplært til at det var en stor skam å vise fram hud, selv om det bare var snakk om en ankel eller en albue, så hun kunne jo ikke bade i badedrakt og bikini som oss andre. Jeg må legge til at det var en veldig hyggelig familie hun kom fra, iallefall ut ifra det jeg erfarte. Jeg var på besøk der et par ganger, og det var veldig øyeåpnende for meg iallefall. Når de kom hjem tok de av seg hijaben og kunne slappe av. Jentene i familien elsket å holde på med hår, og krøllet, kreppet og farget håret sitt ofte. Jeg kom hjem derifra med rødstripet hår faktisk. 

Uansett. Om venninnen min hadde hatt en burkini, kunne hun hatt svømming med alle oss andre, og faktisk lært seg å svømme, samtidig som hun hadde sluppet å følt seg så annerledes og utstøtt som hun sikkert gjorde hver gang hun satt å så på oss ha det gøy i bassenget. 

Et forbud hjelper ingen, annet enn de som føler seg ukomfortable av å se en muslimsk kvinne på stranden. Det gjør ingen forskjell, annet enn at kvinnene får enda mindre frihet enn det de allerede har. Dessuten, er vi virkelig bedre enn muslimske menn som tvinger kvinner til å kle på seg, når vi tvinger kvinner til å kle av seg?


Bilde: Getty

Isteden for forbud mot burkini, burde man heller fokusere på å øke integrasjonen av muslimske (og andre) innvandrere. Bli kjent med dem og behandle dem som folk. Legge opp til at de kan lære seg språket og få seg en jobb så fort som mulig. Da vil hijaben, burkaen og burkinien etterhvert forsvinne. Jeg har i fortiden lest om universitet som har lagt ned forbud mot burka, og jeg forstår jo problemet. Om noen dekker til alt foruten øynene sine, så er det vanskelig å kommunisere med dem. Men samtidig, om man nekter muslimske kvinner utdanning, fordi de bruker et plagg de føler de er nødt til å bruke, hvor integrert blir de da? Om de har fått fullføre en utdannelse og fått kommet seg i jobb, hadde de blitt mer integrert. Problemstillingen blir vel mer om det er jobber de ikke kan gjøre fordi de dekker til hele seg, men det er en annen diskusjon. Å nekte dem en høyere utdannelse, som fører til mer integrasjon, mer selvstendighet og høyere egenverdi, er i mitt hode idiotisk. En kvinne med burka kunne kanskje ikke blitt politi, men det er mange andre yrker som er "burka-vennlige". Dessuten er det mer sannsynlig at de kutter ut burkaen om de er mer utdannet.

Integrasjon er mye bedre og effektivt enn et forbud.


#muslim #burka #hijab #burkini #integrasjon #innvandring #frankrike

Hildur

Av og til føler jeg meg malplassert i denne verdenen. Som om jeg ikke helt passet inn. Derfor har jeg brukt livet mitt på å drømme meg bort i bøker, musikk, spill og bilder. Jeg har en svakhet for det meste som ikke er sett på som vanlig, men har hele livet mitt prøvd å skjult dette for å passe bedre inn. Men dette er det slutt på nå. For utenom å drømme meg bort er interessene mine: Dyr, gå i naturen og bare være til, hekle, tegne, scrappe kort, ta naturbilder, gå på bruktbutikk, skrive, hagearbeid osv. Kontakt: mshildur90@hotmail.com