hits

Viste du at: 0

Kameler har faktisk 3 sett med øyelokk! Mest sannsynlig for å holde sand bort fra øynene.


(Bildet er lånt fra dagbladet.no, jeg har ikke noe eierskap på det)

#dyr #fakta #visteduat #mshildur90

Damer med pelskåper - onde eller dumme? 1

Er det noe jeg ikke forstår, så er det hvordan noen kan klare å bruke pels på klærne sine uten dårlig samvittighet. Når jeg ser folk med pelskrager og hele kåper av pels, så har jeg lyst å rope dem i ansiktet helt til de forstår hvordan pelsdyrene egentlig har det. Jeg gjør det jo selvfølgelig ikke, ettersom jeg har selvkontroll og folkeskikk, men har fremdeles veldig lyst. Jeg har også lyst å gå med skjorta mi hvor det står "wear your own fur" hver dag, men jeg kan ikke ettersom kundene på jobben min kan finne det støtende. 

Jeg tror ikke de som bruker pels er direkte onde. Jeg kjenner jo flere som bruker pels, og kjenner til og med de som har drevet med pelsoppdrett før, og de er jo snille mennesker. Så da er jo eneste forklaring at de er dumme rett og slett. Så mye mediaoppmerksomhet pelsoppdrett har fått de siste årene, så må man jo ha bodd under en stein for å ikke ha fått med seg hvordan det er for dyrene å bo der. Men samtidig virker jo de fleste som oppegående personer, som faktisk ikke er så dumme som man skulle trodd.

Noen klarer nok å ignorere dyrevernernes rop, ved å bagatellisere det de sier. Jeg har ofte fått slengt i ansiktet i diskusjoner at jeg er bare en dum byjente som ikke vet hvordan verden funker, noe jeg simpelthet elsker å få høre, ettersom jeg har bodd 18 av mine 23 år i bygder, omringet av dyr og natur, og derfor har en ganske grei peiling på hvordan verden funker. Jeg har faktisk sett dyr, både i naturen (der de hører hjemme) og i fangenskap. Misforstå meg rett. Jeg vet ikke alt, jeg har ikke sett eller hørt alt som er verdt å se og høre, men å kalle meg navn, og å gå ut ifra at jeg ikke vet noe, bare for å gjøre det jeg sier mindre viktig, det er idioti. Jeg er for å spise dyr, og å ha dyr i fangenskap, så lenge dyrene har levd et godt liv, med alle ønsker og behov innfridd, og dør en smertefri og minst mulig skremmende død. Jakt har jeg ingenting imot, så lenge disse kravene blir innfridd. Fram til da så spiser jeg minst mulig kjøtt. Men pelsoppdrett er ikke bare forferdelig, hvor dyrenes ønsker og behov ikke blir i nærheten av fylt en gang, men det er også totalt bortkastet. Vi har syntetiske varer, som ser nærmest ut som ekte pels, og vi har varer som varmer like mye som pels (om ikke mer). Det at vi skal ha dyr i fangenskap i så elendige forhold, for noe så bortkastet, er rett og slett patetisk. 


Forholdene i dyreparker er litt bedre, men ikke så mye. Dyrene i Umeå dyrepark virket deprimerte hele gjengen, jeg begynte nesten å gråte da jeg var der. Innhegningene var kjempesmå og det var ingen plass å gjemme seg for nysgjerrige øyne. 
 

For forholdene er virkelig elendige i pelsfarmer, i alle pelsfarmer! Uansett hvor godt eierne tar vare på dem, uansett om de har lite skader i sin farm eller ikke, så er det et forferdelig liv disse dyrene blir født inn i. De bor i knøttsmåe bur, som har nettingbunn. De har som oftest et lite hus, kanskje litt halm, og om de er utrolig heldig: et rør de kan leke med. De har null mulighet å få utløp for sitt aktivitetsbehov, gravebehov, behovet etter å søke etter mat og alt det andre disse dyrene trenger for å trives. Dette medfører valpedrap, skader og selvfølgelig depresjon og lidelse for hvert enkeltstående individ. 

Likevel får denne næringen årlig 40-45 millioner i støtte fra staten. 

Og om du tenker at pelsdyroppdretten i Norge burde avvikles, så kan jeg fortelle deg at det er mye verre igjen i andre land, spesielt mange eksempler kommer fra asiatiske land, hvor de flere plasser flår dyrene levende. Det har også kommet fram i nyere tid at angorakaniner får pelsen dratt av dem, isteden for å bli klipt, fordi eierne får mer penger desto lengre pelsen er, noe som er fryktelig. Kaninene overlever som oftest, men ofte får de sår, og også blir de jo traumatisert, gang på gang. 


Sånn her skal angorakaninen leve mener jeg. De burde ha en stor innhegning hvor de kan hoppe på sommeren, men gress, tilgang til skygge og vann, og selvfølgelig få masse kos! Inneburene skal selvfølgelig også være store. Dette er kaninen jeg hadde som het Albert forresten. Hadde også 2 som het Nusse og Tusse.
 

Men tilbake til poenget. Jeg tror at de som bruker pels, verken er onde eller dumme (iallefall de fleste av dem), de rett og slett bare ignorerer fakta sånn som det passer dem best, noe som ufattelig mange gjør her i verdenene. "Nei jeg kan godt bruke 5000 kr på et klesplagg til babyen min, som han vokser ut av etter 2 måneder, isteden for å donere de til noen som faktisk trenger de pengene for å overleve, for de folkene ser ikke jeg". Det man ikke ser kan man ignorere. 

Jeg og en god venninne av meg hadde en diskusjon om dette, hvor hun sa til meg at hun måtte ignorere mye av det som skjedde i verden, for å overleve. Dette er noen år siden, og jeg ble sint på henne, for hvordan kan man bagatellisere alt som skjer i verden, bare for at man skal føle seg litt bedre. Nå derimot, så tror jeg hun faktisk har et poeng. Man kan ikke bry seg om alt med all sin energi, for da vil man etterhvert gå på veggen, og bli deprimert, og hvem kan man hjelpe da? Ingen nemlig. Men man kan ikke ignorere alt som skjer rundt seg. Man kan ikke leve i en rosa såpeboble, hvor alt er perfekt, og hvor man med god samvittighet kan bruke 5000 kr på noe som blir brukt i bare 2 måneder. Man må ha åpne øyne for det som er viktigst. Man bør ikke totalignorere ting, det er ikke det jeg sier, men man burde finne sine prioriteter, og fokusere på dem. Samtidig kan man jo være klar over en problemstilling uten å bruke så mye energi på den. Hvor mye energi bruker en person på å bestemme seg for å ikke bruke pels liksom? 

Uansett burde folk skjerpe seg, og tenke over hva det er de egentlig støtter når de kjøper pels!

#pels #pelsdyr #pelskåpe #dyr #kjæledyr #husdyr #samfunn #mshildur90

Hildur

Av og til føler jeg meg malplassert i denne verdenen. Som om jeg ikke helt passet inn. Derfor har jeg brukt livet mitt på å drømme meg bort i bøker, musikk, spill og bilder. Jeg har en svakhet for det meste som ikke er sett på som vanlig, men har hele livet mitt prøvd å skjult dette for å passe bedre inn. Men dette er det slutt på nå. For utenom å drømme meg bort er interessene mine: Dyr, gå i naturen og bare være til, hekle, tegne, scrappe kort, ta naturbilder, gå på bruktbutikk, skrive, hagearbeid osv. Kontakt: mshildur90@hotmail.com